,Νέα από Αρκαδία.Το αδιαμόρφωτο πολιτικό σκηνικό

ARKADIA18-150x15017Είναι εμφανές πως σιγά σιγά εισερχόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο διαφορετική από τις προηγούμενες, η οποία κυλά σε ένα ρευστό προεκλογικό σκηνικό. Το γεγονός ευνοεί, αν δεν παρακινεί πολλούς πολιτικούς αλλά και κάποιους τηλεοπτικά γνωστούς, στη δημιουργία πολιτικών σχηματισμών, κατακερματίζοντας το παραδοσιακό κομματικό σύστημα αντιπροσώπευσης. 14 νέα κόμματα μέσα σε 20 μήνες, την ώρα που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού οι Έλληνες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην ευρωζώνη, δεν είναι και λίγα, όταν μέχρι προ τινος τούτο φάνταζε αδιανόητο. Πολλά μπορεί να πει κανείς για να δικαιολογήσει το φαινόμενο. Τα όσα ζήσαμε άλλωστε τα τελευταία χρόνια από απερίσκεπτες επιλογές μας, που είχαν καταλυτικές έως εξευτελιστικές επιπτώσεις στο συλλογικό μας βίο, είναι αποκαλυπτικά. Χειροκροτήσαμε και οδηγήσαμε στη Βουλή πολιτικούς κατώτερους των περιστάσεων, που όπως αποδείχθηκε κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα τους εμπιστευόταν στο μέλλον. Ατομα ανίκανα και αδύναμα να διοικήσουν έναν απλό οργανισμό, προϊόντα της κομματικής κουζίνας τηλεκατευθυνόμενα για να διαχειρίζονται την οικονομία, να έχουν την ευθύνη της παιδείας και του πολιτισμού των Eλλήνων, προσφέραμε βουλευτικούς θώκους σε τραμπούκους θιασώτες της βίας και τόσα άλλα.

Εξ ου και το ερώτημα, εάν ο πολυκερματισμός του κομματικού συστήματος αντιπροσώπευσης ήρθε για να μείνει ή αποτελεί ένα στάδιο εξέλιξης, μια περίοδο «ανωμαλίας» πριν από την επόμενη περίοδο ισορροπίας. « Για την ώρα, η αναντιστοιχία μεταξύ κοινωνικής δομής και πολιτικής εκπροσώπησης ευνοεί – σε μεγάλο βαθμό – τον ατομικισμό και – σε μικρότερο – τους εξτρεμισμούς και λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός πάνω από μια Αριστερά με «εμμονή» στους «μαζικούς αγώνες» και μια Δεξιά που δεν εννοεί να καταλάβει ότι η πανίδα στον κήπο του γείτονα πάντα θα επηρεάζει τον κήπο του νοικοκύρη, όσο όμορφος κι αν είναι. (Αλέξης Πουντζούνης, υπέυθυνος Κάπα Research)».

Γι αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Και περίσκεψη, από τους νέους πολικούς ευαγγελιστές που κρούουν την πόρτα μας. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή, είναι μεγάλος και ικανός να μπουκώσει πολιτικά και να αντιμετωπίσει πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο. Εκεί δηλαδή που διαμορφώνονται κάποιες προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, να κακοπέσει η χώρα σε πρόσωπα που νομίζουν ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι παιχνίδι χαλαρό και εύκολο.

Ωστόσο οφείλουν να γνωρίζουν όλοι όσοι επιζητούν εμπλοκή με την πολιτική και φιλοδοξούν να ηγηθούν της χώρας ότι θα έλθει η στιγμή που θα συναντηθούν με τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα. Και ας είναι βέβαιοι ότι θα είναι αμείλικτη μαζί τους…

Ανακοινώνει υποψηφιότητα

Διέβη τον Ρουβίκωνα ο γιατρός Κώστας Τζιούμης και τη Δευτέρα πιθανώς θα ανακοινώνει την κάθοδό του στις εκλογές του Μαίου. Μετά από μακρές συζητήσεις με στελέχη και φίλους του δημοτικού συνδυασμού «Συνεργασία για την Τρίπολη Πρωτεύουσα πόλη», του οποίου και ηγείται , αποφασίστηκε ομόφωνα και χωρίς άλλη αναβολή, την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα, να γίνει η επίσημη ανακοίνωση. Τα περί συνεργασίας με την παράταξη Παυλή χωρίς να απορρίπτονται, μετατίθενται για το μέλλον, ενώ τα περί δημοψηφίσματος, άστα να πάνε… Μετά τις εκλογές!

Ακόμα ψάχνονται

Εναγώνια είναι η αναζήτηση από κάποιους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για εξεύρεση προσώπου ικανού να ηγηθεί του Περιφερειακού ψηφοδελτίου κόντρα στον Τατούλη. Και τα δύο κόμματα έχουν προχωρημένες συζητήσεις «σε επίπεδο … τεχνικών εμπειρογνωμόνων», για την ανεύρεση και υποστήριξη κοινών υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές. Μάλιστα, μετά το ναυάγιο Αποστολόπουλου, ο οποίος είπε «ευχαριστώ, δεν θα πάρω», βολιδοσκοπούνται διάφορα άλλα πρόσωπα κοινής αποδοχής, χωρίς να έχουν καταλήξει κάπου. Και είναι άγνωστο αν καταλήξουν.

Αδελφοποίηση

Τους μακραίωνους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν την Κύπρο με την Αρκαδία, μέσω της αρχαιολογίας, της λογοτεχνίας και των κοινών παραδόσεων, ανέδειξαν οι μαθητές του Παγκύπριου Γυμνασίου και του Τέταρτου Γενικού Λυκείου Τρίπολης, κατά τη διάρκεια τελετής αδελφοποίησης των δύο εκπαιδευτηρίων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τίτλο: «Η επιστροφή του Αγαπήνορα.» Για τις στενές σχέσεις Κύπρου-Αρκαδίας, που επιβεβαιώνονται όχι μόνο από τη συγγένεια της αρκαδικής με την αρχαία κυπριακή διαλεκτό, αλλά και από τον μύθο που παρουσιάζει ως ιδρυτή της Πάφου τον Τεγεάτη Βασιλιά της Αρκαδίας Αγαπήνορα, μίλησε ο Διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου Σόλων Χαραλάμπους. Στην ανακήρυξη του Παγκυπρίου Γυμνασίου σε συμβολική έδρα της διεθνούς αρκαδικής εταιρείας και στην ένταξη του στο Διεθνές Δίκτυο “Αρκαδία”, αναφέρθηκε η Διευθύντρια του Τέταρτου Γενικού Λυκείου Τρίπολης Γαρυφαλιά Καρυτινού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ στον χώρο υποδοχής του Παγκυπρίου Γυμνασίου λειτούργησε έκθεση λαογραφίας. Του Λούκα Φέσια Πηγή: http://www.ant1iwo.com/kypros

Διαμαρτυρία λογιστών

Με μια κινητοποίηση που ξεκίνησε από το Οικονομικό Επιμελητήριο της πλατείας Κολοκοτρώνη για να καταλήξει στη ΔΟΥ Τρίπολης κλιμάκωσαν τις δράσεις τους οι φοροτεχνικοί της Αρκαδίας. Ο νεοσυσταθείς σύλλογος των φοροτεχνικών κινείται δυναμικά καθιστώντας σαφή τα αιτήματά του που έχουν να κάνουν με τις ασάφειες των νόμων της ειδικότητάς τους, καθώς δεν έχουν ξεκαθαριστεί πολλά θέματα από το υπουργείο, για παράδειγμα το βιβλίο εσόδων – εξόδων για τους αγρότες, τα πρόστιμα κλπ. Μάλιστα απέκλεισαν για μία ώρα την είσοδο της ΔΟΥ, συμβολικά, προκειμένου να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους και κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα στον εκεί Προϊστάμενο.

Πρόγραμμα Erasmus+

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, διοργανώνουν ημερίδα ενημέρωσης για το νέο πρόγραμμα Erasmus+ τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 και ώρα 16:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης. Το Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020. Αντικαθιστά πολλά υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ που καλύπτουν όλους τους τομείς της εκπαίδευσης: Είναι ανοιχτό για φοιτητές, διδάσκοντες, μαθητευόμενους, εθελοντές, διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους και άτομα που εργάζονται σε «φυτώρια» του αθλητισμού. Επιπλέον, θα παρέχει χρηματοδότηση για εταιρικές σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οργανώσεων νέων, επιχειρήσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών και ΜΚΟ, καθώς και υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη, για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και για την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχολησιμότητας.

Happy Woman’s Day

Τελικά τι είναι η γυναίκα που πρέπει να την «τιμάμε»; Ενα εξωτικό λουλούδι ή ένα μικρό άκακο ζωάκι προς εξαφάνιση; Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ που παρεμπιπτόντως υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή από την γαλλική Ακαδημία, όπως αθωώνει τον Αδριανό στα «Απομνημονεύματά του» έτσι και στο βιβλίο της «Φωτιές» αθώωνει την Μήδεια, την Κλυταιμνήστρα, την Μαρία Μαγδαληνή και πολλές άλλες εκπεσούσες ηρωίδες. Ποιες λοιπόν οι διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες; Πολλές και τεράστιες. Ομως έχει χυθεί πολύ νερό στ’ αυλάκι μέχρι το κύμα του φεμινιμού της δεκαετίας του ’60. Από την εποχή που έδρασαν οι πρώτες σουφραζέτες στη Νέα Υόρκη το 1848 ως το δικαίωμα ψήφου μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (μάλλον γιατί τα γυναικεία εργατικά χέρια τους ήταν χρειαζούμενα) η ανοχή της γυναίκας πολλές φορές ξεπέρασε τα όριά της. Δεν αρνούμαι ότι ακόμα και σήμερα η γυναικεία ανεργία μαστίζει. Η βία κουρνιάζει στα σπίτια. Αλλά την βραδιά της 8ης Μαρτίου οι κυρίες που βγαίνουν χωρίς συνοδούς στα μπαράκια, στις ταβέρνες και στα μπουζούκια, τι γιορτάζουν; (Γιάννης Ζουμπουλάκης tovima.gr)

Χαμογελάτε

Όσο καλός και να είναι κάποιος στον πρόλογο…

Μην ξεχνάς ότι ο επίλογος είναι αυτός που αφήνει τις τελευταίες εντυπώσεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *