Ιατρικός Σύλλογος Πατρών. Ακάλυπτη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την επερχόμενη λήξη όλων των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ

πατραΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ

κ. Πρόεδρε,

Επειδή λήγουν σύντομα όλες οι συμβάσεις των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και επικρατεί σύγχυση μετά από τα αλλεπάλληλα μέτρα και δηλώσεις, σε σχέση με το μελλοντικό καθεστώς εργασίας των συμβεβλημένων γιατρών, σας μεταφέρουμε τα κάτωθι ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις προς όφελος της καλής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων:

1. Σχετικά με την Εφαρμογή της e-ΔΑΠΥ για καταχώρηση των ραντεβού, δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από συναδέλφους λόγω της προχειρότητας της εφαρμογής και του χρονοβόρου χαρακτήρα του μέτρου. Επίσης πολλοί ιατροί δεν κλείνουν το πλαφόν των 400 επισκέψεων με αποτέλεσμα να ζητούν επίμονα να εξαιρεθούν του μέτρου.

2. Λάβαμε γνώση της Υπουργικής απόφασης με ΦΕΚ 458 Β’ 25-02-2014 κατά την οποία καθορίζεται ότι «ο ανώτατος αριθμός των μηνιαίων επισκέψεων των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, αυξάνεται από διακόσιες (200) ανά μήνα σε τετρακόσιες (400) ανά μήνα από 1−12−2013 έως και 31−3−2014», χωρίς να είναι γνωστό εάν το μέτρο αυτό θα εξακολουθήσει πέραν αυτής της ημερομηνίας. Επειδή την ίδια ημερομηνία λήγουν οι συμβάσεις των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σχέδιο σύμβασης για τους κλινικούς ιατρούς, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση με τους αρμόδιους φορείς για το ποσό των επισκέψεων και για το ύψος της αποζημίωσης, παρακαλούμε με το χαρακτήρα του επείγοντος να κοινοποιήσετε το σχέδιο σύμβασης. Επίσης δεν έχει γνωστοποιηθεί το καθεστώς συμβάσεων των γιατρών που δεν εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), ούτε έχει διευκρινιστεί εάν και πότε θα ενταχθούν οι νέοι γιατροί στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Εάν δεν απαντηθούν άμεσα τα συγκεκριμένα ερωτήματα, θα δημιουργηθεί χάος στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που δρομολογούν ήδη τα ραντεβού του επόμενου μήνα.

3. Καμία παράταση σύμβασης δεν θα είναι δεκτή πέραν αυτής της ημερομηνίας για κανένα ιατρό εάν δεν κοινοποιηθούν τα σχέδια σύμβασης, δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση από τους αρμόδιους φορείς και εάν δεν επιβεβαιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ η εξασφάλιση αντίστοιχης επαρκούς χρηματοδότησης. Σας τονίζουμε ότι οι συμβεβλημένοι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί αδυνατούν πλέον να «χρηματοδοτούν» απλήρωτοι για μήνες, το σύστημα της ΠΦΥ.

4. Το ίδιο σαφώς ισχύει και για τον εργαστηριακό τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι ενώ για το 2013 οι δαπάνες παρακλινικών εξετάσεων έφτασαν τα 520 εκ, με την αναδρομική και παράνομη εφαρμογή των επιστροφών χρήματος rebate και clawback, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να πληρώσει μόνο 300 εκ !!. Φέτος, ενώ η χρηματοδότηση του εργαστηριακού τομέα, αναλογούντος του ασφαλιστικού πληθυσμού, θα έπρεπε να είναι στα 570 εκ, παρόλα αυτά ο πενιχρός κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ οριοθετείται γύρω στα 240 εκ !!! για ένα υπολογιζόμενο έργο περίπου 600 εκ, αφού υπάρχει αύξηση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων λόγω των προσωρινά κλειστών δομών του ΕΟΠΥΥ. Πιθανολογούμε λοιπόν ότι για το τρέχον έτος η αναλογία μηνών με πληρωμένες από τον ΕΟΠΥΥ δαπάνες προς δεδουλευμένες θα είναι λιγότερη από 6/12 μήνες. Επιπλέον πληροφορηθήκαμε ότι δρομολογείτε στάση πληρωμών και συμψηφισμούς με επιστροφές χρήματος για το τελευταίο απλήρωτο τετράμηνο του 2013 και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα επιβιώσουν οι εργαστηριακές μονάδες με τόσο σοβαρή υποχρηματοδότηση και πως μπορεί να διασφαλιστεί η απαραίτητη ποιότητα στις εργαστηριακές υπηρεσίες υγείας που οφείλουν να καλύπτουν αναλώσιμα, ποιοτικό έλεγχο, συντήρηση μηχανημάτων, αμοιβές προσωπικού, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ. Δεν θα ανεχτούμε συνθήκες παραγωγής αποτελεσμάτων τριτοκοσμικής χώρας !!

5. Όσον αφορά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ να αναθέσει σε Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες τον κλινικό ιατρικό έλεγχο, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι αυτός ο έλεγχος οφείλει να διενεργηθεί από το ιατρικό προσωπικό του Οργανισμού με ηλεκτρονικό έλεγχο των δεδομένων μέσω των ψηφιακών αποτυπωμάτων των εκδοθέντων και εκτελεσμένων παραπεμπτικών από τα αρχεία της ΗΔΙΚΑ. Επίσης πρέπει άμεσα να μας γνωστοποιηθεί ποια ακριβώς θα είναι η πρακτική απόρριψης των εκτελεσθέντων ιατρικών πράξεων και πως οριοθετείται ο συγκεκριμένος έλεγχος, ο οποίος οφείλει να είναι προκαταρκτικός και όχι αναδρομικός.

6. Τέλος, οφείλετε να μας γνωστοποιήσετε επιτέλους πότε θα αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τελευταίου 4μήνου του 2011 καθώς και των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη πίστωση στον προϋπολογισμό του 2014.

Οι ιατροί δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθεστώς οικονομικής και επαγγελματικής ομηρείας.

Χρειάζονται άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Άννα Μαστοράκου                                                 Γεώργιος Σκρουμπής

 

 

One thought to “Ιατρικός Σύλλογος Πατρών. Ακάλυπτη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την επερχόμενη λήξη όλων των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ”

  1. Θα ήθελα ΔΗΜΟΣΙΩΣ να συγχαρώ τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ για το εκπληκτικό έργο που επιτελεί στην ΠΦΥ στη χώρα μας.!! Κυριολεκτικά, πιστεύω πως ούτε στην υποσαχάρια Αφρική δεν γίνονται αυτά. Να κινδυνέυει να μείνει δίχως περίθαλψη ένας ολόκληρος λαός!! Να μην έχει η μητέρα Παιδίατρο για τα παιδιά της και ο ηλικιωμένος Παθολόγο για μια στοιχειώδη κλινική εξέταση ή συνταγογράφηση.
    Από την άλλη να έχουμε το ιατρικό σώμα είτε απολυμένο, είτε απλήρωτο. Μαθαίνω πως ο ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ έχει πληρώσει ιατρικές επισκέψεις ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΩΝ και πράξεις ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ. Ουσιαστικά έχει απλήρωτο το ιατρικό σώμα για το μισό έτος. Αυτό σε κανένα, και τονίζω σε κανένα, μέρος του κόσμου δεν συμβαίνει.
    Και τον προκαλώ: Αυτός θα άφηνε τα παιδιά του ή τα εγγόνια του ή τους γονείς του δίχως ιατρική περίθαλψη?? Ή ακόμα περισσότερο θα άντεχε να μην παίρνει τον -παχυλό- μισθό του για ένα ολόκληρο εξάμηνο???? Οι απαντήσεις είναι προφανείς όπως και οι ευθύνες του και τονίζω οι ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ.
    Στην Ελλάδα συντελείται ένα έγκλημα εναντίον του ιατρικού κόσμου που έχει άμεσο αντίκτυπο και στο κοινωνικό σύνολο. Απορώ πλέον με τη σιωπή των θεσμικών όργανων τόσο των γιατρών όσο και των δικαστικών αρχών…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *