ΙΣΑ. Να αποσύρει ο ΕΟΠΥΥ το Δούρειο Ίππο του REBATE και CLAWBACK από τους γιατρούς

ΙΣΑsmallΣε μείζον θέμα επιβίωσης για τους γιατρούς της πρώτης γραμμής που ασκούν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει εξελιχθεί η εκπρόθεσμη – υπερβολικά καθυστερημένη – καταβολή των ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ που αφορούν δεδουλευμένες ιατρικές υπηρεσίες σε επισκέψεις και πράξεις.

Η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εντός 60 ημερών, που κατοχυρώθηκε από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο δεν έγινε ΠΟΤΕ πραγματικότητα, αλλά τεχνηέντως ο Οργανισμός «ξέχασε» τα ποσά που οφείλει στους γιατρούς από τις συγχωνεύσεις των μικρών ταμείων που εισήλθαν μετά τη έναρξη του (ΤΣΑΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ κλπ), ενώ αποσπασματικά «θυμήθηκε» να πληρώσει κάποιους μήνες από τις οφειλές του 2010 και του 2011. Παράλληλα, αποσιωπώνται πάλι εντέχνως, τα δεδουλευμένα των γιατρών που δε εκκαθαρίστηκαν, αφού δεν έγινε εκκαθάριση, αλλά μόνο πρόχειρος λογιστικός έλεγχος στο 90% των καταβληθέντων, με μετέωρο το άλλο 10% των ποσών και του 2012 και του 2013.

Τα τεχνάσματα αυτά που κατάφεραν να μειώσουν σφοδρά το τελικό καθαρό ποσό που φτάνει στα χέρια του γιατρού σε σχέση με το οφειλόμενο, αποκορυφώθηκαν στα μέτρα του rebate και του clawback, δύο χαράτσια που επινοήθηκαν, για να πάρει ο ΕΟΠΥΥ πίσω τα ποσά που έδωσε στους γιατρούς του και να αποφύγει να τους αποπληρώσει τα υπόλοιπα χρωστούμενα. Η μεγαλοφυής αυτή ιδέα του Δούρειου Ίππου του ΕΟΠΥΥ, νομοθετήθηκε, παρόλη την αντισυνταγματικότητα της και καθημερινά επιφέρει αδιέξοδο στους γιατρούς που αναγκάζονται να χρηματοδοτούν την ΠΦΥ στους ασφαλισμένους από την τσέπη τους.

Τα μέτρα αυτά αφανίζουν τους κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς γιατρούς, εξαφανίζουν τα μικρά εργαστήρια της γειτονιάς το ένα μετά το άλλο, και ουσιαστικά εκχωρούν τις υπηρεσίες τους στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα των καρτέλ της υγείας.

Απέναντι σε αυτή την απειλή, ο ΙΣΑ, κάνει εδώ και πολύ καιρό, ένα συστηματικό αγώνα διεκδίκησης των δίκαιων δικαιωμάτων των γιατρών του (αναλυτικά):

Νοέμβριος 2012

Καταγγείλαμε το μέτρο του rebate (κλιμακούμενη επιστροφή) όταν πρωτοεμφανίστηκε στο άρθρο 8 του ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ του ΕΟΠΥΥ και ζητήσαμε άμεση τροποποίηση του κανονισμού

Ιούλιος 2013

Δηλώσαμε την απόλυτη αντίθεσή μας στο αναδρομικό κούρεμα και το clawback, τονίζοντας ότι τα μικρά εργαστήρια και οι γιατροί της γειτονιάς με ιατρικές πράξεις που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, πρέπει αδιαμφισβήτητα να έχουν μηδενικό clawback, γι αυτό και ζητήσαμε αναστολή και τροποποίηση της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης των εργαστηρίων

Οκτώβριος 2013

Καταγγείλαμε την αντισυνταγματικότητα των μετρων για το clawback και το rebate και μαζί με τον ΠΙΣ και τους άλλους ιατρικούς συλλόγους και φορείς, προσφύγαμε στο ΣτΕ για ακύρωσή τους.

Μετά από πολύ μεγάλο αγώνα, πετύχαμε τη ματαίωση του διπλού rebate για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς που προέβλεπε ο Ν 4172/2013, σύμφωνα με τον οποίο οι αυτοπαραπέμποντες κλινικοεργαστηριακοί γιατροί είχαν κληθεί να επωμιστούν διπλό το rebate για ιατρικές πράξεις.

Νοέμβριος 2013

Σε συναντήσεις του ΙΣΑ, του ΠΙΣ και των Επιστημονικών Φορέων με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ζητήσαμε την απόσυρση των δυσβάστακτων μέτρων για το clawback και το rebate, ενώ κατά την ημερίδα του ΙΣΑ για την ΠΦΥ στις 16 Νοεμβρίου 2013 θέσαμε στον Υπουργό Υγείας το αδιέξοδο του ιατρικού κόσμου και την κραυγή της αγωνίας των μικρών εργαστηρίων που κλήθηκαν με επιστολή να αποδώσουν στο κράτος στα πλαίσια της αυτόματης επιστροφής, υπέρογκα ποσά (που άγγιζαν το 60-70% του τζίρου) και που θα σήμαιναν το τέλος στη βιωσιμότητα των εργαστηρίων και στην επιβίωση των γιατρών. Απέναντι σε αυτά τα άδικα και αυθαίρετα διαβήματα, ζητήσαμε από τον ΕΟΠΥΥ, με αλλεπάλληλες επιστολές και δελτία τύπου, να μας γνωστοποιήσει τον τρόπο υπολογισμού και τον αλγόριθμο, σύμφωνα με τον οποίο προσδιορίστηκε το ύψος του clawback, αλλά ποτέ δε λάβαμε απάντηση.

Δεκέμβριος 2013

Μετά την αίτηση ακύρωσης των ιατρικών φορέων για το rebate και το clawback, ενημερώσαμε τους γιατρούς μέλη μας για τη μεμονωμένη δυνατότητα προσφυγής τους, καθώς και τις προοπτικές που έχουν στην άσκηση αναστολής εκτελέσεως, η αποδοχή της οποίας μπορει να απαλλάξει το γιατρό ή το εργαστήριο από την υποχρέωση καταβολής, μόνο εφόσον αποδειχθεί ότι τυχόν καταβολή των επιβαλλομένων ποσών θα οδηγήσει τον συγκεκριμένο φορέα να λειτουργεί κάτω του κόστους ενός αντίστοιχου ορθολογικά οργανωμένου φορέα.

Ιανουάριος 2014

Ζητήσαμε με αλλεπάλληλες επιστολές προς τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και το Τμήμα Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών προσώπων, νομοθετική ρύθμιση για τα πιστωτικά τιμολόγια του rebate και του clawback ώστε να σταματήσει η φορολόγηση των γιατρών για «πλασματικά» εισοδήματα. Τονίσαμε ότι η δυσβάσταχτη φορολόγηση για ποσά που δεν έχουν εισπραχθεί μεν, πρέπει όμως να επιστραφούν δε (!!!??), είναι ΑΔΙΚΗ!!!, διότι οι γιατροί που είχαν εκδώσει παραστατικά κατά το έτος 2013, καλούνται τώρα ξανα να εκδώσουν πιστωτικά τιμολόγια για τις επιστροφές των χρημάτων των rebate και clawback κατά το έτος 2014.

Φεβρουάριος 2014

Διοργανώσαμε Πανιατρική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας μέσα και έξω από τον ΕΟΠΥΥ, και ζητήσαμε την κατάργηση στα χαράτσια rebate και του clawback, την παραίτηση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ.Κοντού, την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μας και την έναρξη ενός συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης από Μηδενική Βάση με Συλλογικές Συμβάσεις, ανοιχτές για όλους τους γιατρούς, αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασθενείς.

Δημιουργήσαμε, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ την Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης γα να εκπροσωπήσει τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας στη διεκδίκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών στις νέες συμβάσεις.

Μάρτιος 2014

Παρά τις έντονες και απόλυτες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου για την απόσυρση των ιατρικών χαρατσιών, σε απανωτές συναντήσεις του ΙΣΑ, του ΠΙΣ και των Επαγγελματικών Φορέων, πρώτα με τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια με τον Υφυπουργό Υγείας, ήταν ξεκάθαρη η απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, τους επόμενους μήνες, να εφαρμόσουν το νόμο που έφτιαξαν για να σχετικά με το rebate και το clawback και να προβούν σε συμψηφισμό με τις τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς και τα εργαστήρια

Θα συνεχίσουμε όμως τον αγώνα μας, βήμα προς βήμα, για να εξασφαλίσουμε τις βέλτιστες δυνατές προοπτικές στην επιβίωση των γιατρών μας και στη βιωσιμότητα των μικρών εργαστηρίων. Δε θα επιτρέψουμε το «μεγάλο ψάρι να φάει το μικρό».

Τέλος, ύψιστης σπουδαιότητας για τον ιατρικό κόσμο είναι η άμεση κατάργηση του πλαφόν στη συνταγογραφία και στις εργαστηριακές εξετάσεις και η παράλληλη θέσπιση και εφαρμογή των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) και των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων που θα αποτελέσουν το ανάχωμα του βασικού ελέγχου στα παραπεμπτικά και τις συνταγές βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης.

 

Ο ΙΣΑ είναι στο πλευρό όλων των συναδέλφων για τη διεκδίκηση ισότιμων εργασιακών δικαιωμάτων. Ο αγώνας αυτός απαιτεί ομοψυχία και συλλογικότητα για να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή Περίθαλψη στους Πολίτες και την Ανθρώπινη και Επιστημονική Αξιοπρέπεια στους Υγειονομικούς μας Λειτουργούς.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ                             ΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *