Συνάντηση ΠΙΣ, ΙΣΑ και Επαγγελματικών Φορέων με τον Υφυπουργό Υγείας για τις ελεγκτικές εταιρίες

εταιριεςΑθήνα, 7/3/2014

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Α. Μπέζα, σχετικά με τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες. Στην συνάντηση παραστάθηκαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μ. Βλασταράκος , ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης , ο Ταμίας του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Γ. Μπάκας, ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Γ. Βουγιούκας και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πρωτοβάθμιας Υγείας κ. Α. Κρεμμύδας.

Στη πολύωρη αυτή συνάντηση ετέθησαν εκ νέου τα ζητήματα για τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες τα οποία έγιναν γνωστά στις 5/3/2014 από τους ως άνω φορείς στον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ.Γαρύφαλλου.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Βλασταράκος παίρνοντας κατ αρχήν τον λόγο ενημέρωσε τον κ. Υφυπουργό οτι για τις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις γίνονται με τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν για το θέμα ελεγκτικών εταιριών και συμβάσεων έχει συσταθεί υπό την αιγίδα του ΠΙΣ η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των μεγαλυτέρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και των κλαδικών φορέων. Η επιτροπή έχει συνεδριάσει και έχει λάβει αποφάσεις ομόφωνα οι οποίες έχουν αποσταλεί στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση εκ νέου η πάγια θέση όλων των συλλόγων και φορέων σχετικά με το υψηλό κόστος δαπανών που ζητείται από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες και επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος τόσο για την διενέργεια της εκκαθάρισης αλλά και για την ανάληψη της συνολικής δαπάνης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρύνει τους ιατρούς. Επίσης ανέφερε ότι ο έλεγχος των εν γένει δαπανών των ιατρών θα πρέπει να γίνεται με βάση τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα . Τέλος ο Πρόεδρος του ΙΣΑ πρότεινε να υπάρχει σταθερή χρηματοροή του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς και να μην ξεκινήσει η πληρωμή για το έτος 2014, παράλληλα με την εκκαθάριση και τον συμψηφισμό του rebate και clawback.

Εν συνεχεία ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μπέζας ενημέρωσε τους φορείς ότι θα διαχωριστεί η οικονομική εκκαθάριση των παραπεμπτικών από τον ιατρικό έλεγχο των δαπανών. Την μεν εκκαθάριση δαπανών θα την αναλάβουν οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ , τον δε ιατρικό έλεγχο θα διενεργήσουν οι ΙΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του κόστους το οποίο ενώ είχε καθοριστεί σε υψηλά ποσοστά ήτοι 5% θα ελαττωθεί εν τέλει κάτω της μονάδας.

Επιπροσθέτως ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν άμεσα οδηγίες στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση των δαπανών του έτους 2013. Ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να λάβει τις προτάσεις των ΙΕΕ οι οποίες θα συζητηθούν με τους φορείς για το είδος των ιατρικών ελέγχων που θα διενεργηθούν και ιδίως για τις κλινικοεργαστηριακές ειδικότητες.

Τέλος ο Υφυπουργός επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός του rebate και clawback του 2013 με τα οφειλόμενα των μηνών του 2013, καθώς επίσης και με το ποσοστό 10% που δεν έχει ακόμα καταβληθεί για το έτος 2013. Τέλος για το ποσοστό 10% για το έτος 2012 που δεν έχει έως σήμερα καταβληθεί καθότι έχει εισπραχθεί μόνο η προκαταβολή, δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός οτι γίνεται προσπάθεια να συμψηφιστεί με το rebate και το clawback . Η ολοκλήρωση του ελέγχου για τους ιατρούς και της εν γένει ανοιχτής περίθαλψης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2014

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ του ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                  ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *