Οι όροι για πολυτεκνικά επιδόματα

Τις αναπροσαρμογές προς τα κάτω που έχουν υποστεί τα οικογενειακά επιδόματα των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών από τον περασμένο Ιούνιο επικυρώνει εγκύκλιος του ΟΓΑ που δημοσιεύτηκε χθες.

Σύμφωνα με αυτή, το επίδομα τρίτου παιδιού διαμορφώνεται στα 177 ευρώ τον μήνα και καταβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους της ηλικίας του παιδιού. Από το 7ο έτος και μετά η οικογένεια δικαιούται για το τρίτο τέκνο 44 ευρώ μηνιαίως. Το ίδιο ποσό -με τη μορφή επιδόματος τριτεκνίας- θα λαμβάνει και για κάθε ένα από τα άλλα δύο παιδιά, εφόσον είναι ανύπαντρα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους.

Το πολυτεκνικό επίδομα ορίζεται στα 44 ευρώ τον μήνα για κάθε άγαμο παιδί μέχρι είκοσι τριών ετών ή εφόσον σπουδάζει σε αναγνωρισμένη τριτοβάθμια σχολή πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, μέχρι είκοσι πέντε ετών.

Η ισόβια σύνταξη που λαμβάνουν οι μητέρες μετά τη διακοπή των λοιπών επιδομάτων καθορίζεται στο ποσό των 102 ευρώ μηνιαίως.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των παροχών όπως επίσης και της εφάπαξ παροχής των 2.000 ευρώ για όσες γυναίκες γέννησαν τρίτο παιδί μετά το 2006, είναι η μόνιμη και συνεχόμενη επί δεκαετία διαμονή των γονιών στην Ελλάδα και η παραμονή των παιδιών στη χώρα.

Ως δικαιούχοι ορίζονται οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:

Ελληνες πολίτες
Ομογενείς αλλοδαποί που διαθέτουν δελτίο ομογενούς
Πολίτες Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάϊν και Ισλανδία) και οι Ελβετοί πολίτες
Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες
Ανιθαγενείς που διέπονται από διεθνείς συμβάσεις
Δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος παραμονής στην Ελλάδα

(Στα πρόσωπα των κατηγοριών ε, στ, και ζ οι παροχές καταβάλλονται για όσο χρόνο διαρκούν οι ως άνω ιδιότητές τους)

Πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας

ΕΓΓΡΑΦΑ
Δικαιολογητικά ανά κατηγορία

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά που να πιστοποιούν τη μόνιμη επί δεκαετία παραμονή τους στην Ελλάδα ενώ επιπλέον δικαιολογητικά απαιτούνται ανά κατηγορία. Συγκεκριμένα για:

Πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ: Εγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής από τη Δ/νση Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και Πολίτες Κρατών εκτός ΕΈ που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας: Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής.
Αλλοδαπούς πρόσφυγες στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο: “Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Αλλοδαπού Πολιτικού Φυγάδα” και “Αδεια Παραμονής Αλλοδαπού”,
Αλλοδαπούς στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους: “Ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας”,
Ομογενείς-αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα: Ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς ή άδεια διαμονής ενιαίου τύπου ή ΔΤ αλλοδαπού ή άδεια παραμονής.

Κατερίνα Ροββά

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63397138

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *