Νέα από Αρκαδία. Ανάγκη για ποδηλατόδρομους

ARKADIA18-150x15017Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως το ποδήλατο ως τρόπος μετακίνησης δεν είναι κάτι καινούργιο στη ζωή μας. Τα τελευταία χρόνια όμως ως μέσο έχει αποκτήσει μεγάλο αριθμό νέων φίλων αλλά και παλιών «γνώριμων» που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά του. Φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση, χαμηλό κόστος κτήσης, εξοικονόμηση χρημάτων από τη μη χρήση αυτοκινήτου, άσκηση και υγεία, είναι μερικά από τα «συν» της χρήσης ποδηλάτου. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί δήμοι έχουν προχωρήσει σε δημιουργία ειδικών ποδηλατόδρομων για την ασφαλέστερη μετακίνηση των χρηστών του, ενώ το σχετικό δίκτυο επεκτείνεται συν τω χρόνω. Ήδη, πολλοί συμπολίτες μας που μένουν σχετικά κοντά στη δουλειά τους, επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσο για τη μετακίνησή τους. Το βασικό λοιπόν ερώτημα που τίθεται αυτομάτως είναι γιατί η δημοτική αρχή δεν προχωρά στη δημιουργία ποδηλατόδρομων. Γιατί, παρά τα οφέλη που είναι παγκοίνως γνωστά, και παρά τις τακτικές εξαγγελίες περί βιώσιμης κινητικότητας και την αρχική πολιτική στήριξη της ποδηλατικής κοινότητας, η δημοτική αρχή αδιαφόρησε πλήρως για τον ανασχεδιασμό και την επέκταση του δικτύου , επικαλούμενη προφανώς την οικονομική κρίση και την έλλειψη χρημάτων, όταν είναι γνωστό ότι και η παραμικρή ιδιαιτερότητα στο συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνει αυτό φιλόξενο για ποδηλατοδρόμους.

Όταν πριν από μια τριετία ξεκίνησε δειλά η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, ετέθη έντονα το θέμα αυτό και η υπόσχεση που τότε είχε δοθεί αρμοδίως ήταν πως θα δημιουργείτο ένας μικρός ποδηλατόδρομος που θα διέσχιζε την Εθνικής αντίστασης με κατάληξη το στάδιο. Επιτέλους, σκεφτήκαμε, θα μπορούμε να μετακινούμαστε με ασφάλεια και οικονομία σε ένα τμήμα της πόλης μας χρησιμοποιώντας ένα οικολογικό και εναλλακτικό μέσο μεταφοράς. Άλλωστε και η γενικότερη τοπογραφία της πόλης με τις μικρές υψομετρικές διαφορές βοηθά στην χρήση του ποδηλάτου, όπως και η ύπαρξη ενός πανεπιστημιακοί ιδρύματος σε μικρή απόσταση από το κέντρο. Παρόλα αυτά δεν έγινε το παραμικρό. Όμως η ευκαιρία που παρουσιάζεται από την υπό διαβούλευση επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης της πόλης, είναι σημαντική και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Μπορούν να προβλεφθούν, ανάλογα με την ροή των αυτοκινήτων στην πόλη και διάφορα σημεία αποκλειστικής χρήσης ποδηλάτου. Μικρά στην αρχή με προοπτική να αυξηθούν στο μέλλον και αφού δοκιμαστούν στην πράξη. Πρέπει να γίνει η αρχή. Μην το παραβλέπουμε.

Χωρίς διόδια

Ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν διόδια οι οδηγοί από την Μεγαλόπολη έως την Καλαμάτα και μέχρι να ανοίξει η παλαιά εθνική οδός, που παραμένει κλειστή για επιδιορθώσεις του οδοστρώματος, λόγω καθίζησης κοντά στο Δερβένι, ζητά ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Πετράκος από τους υπουργούς Υποδομών και Εσωτερικών. Τούτο γιατί, κατά τον κ. Πετράκο, «σύμφωνα με το νόμο πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός ανοικτός δρόμος χωρίς διόδια ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε περιοχή. Αφού ο δρόμος της παλαιάς εθνικής οδού είναι κλειστός δεν πρέπει να λειτουργούν τα διόδια των σταθμών από Μεγαλόπολη μέχρι και Καλαμάτα και αντίστροφα».

Σαν απλός ψηφοφόρος

Μέχρι προ τινος κάποιοι θεωρούσαν σίγουρη την κάθοδο του Τάσου Αποστολόπουλου στις εκλογές του Μαϊου , επί κεφαλής ΠΑΣΟΚικού ψηφοδελτίου, ως αντίπαλο δέος του Πέτρου Τατούλη. Μάλιστα, εντέχνως διοχετεύονταν πληροφορίες περί αυτού, πιθανώς για να μετρήσουν αντιδράσεις και να καταχωρήσουν κινήσεις Τελικά ο κ. Αποστολόπουλος δεν τόλμησε να διαβεί τον Ρουβίκωνα και σε μήνυμά του μέσα από ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ευχαριστεί «τους εκατοντάδες πολίτες και φορείς, που απογοητευμένοι από τις επιλογές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τα πρόσωπα που στηρίζουν για Περιφερειάρχες Πελοποννήσου» του ζήτησαν να τεθεί επικεφαλής ενός «αδέσμευτου, ανεξάρτητου και νικηφόρου αυτοδιοικητικού συνδυασμού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου». Επίσης, ευχαριστεί την ηγεσία και τις Νομαρχιακές Επιτροπές της ΔΗΜΑΡ που ομόφωνα, όπως αναφέρει, του πρότειναν να ηγηθεί ενός τέτοιου αυτοδιοικητικού συνδυασμού αν και δεν ήταν και δεν είναι μέλος αυτού του πολιτικού σχηματισμού. Δηλώνει δε πως θα δώσει τη μάχη, από τη θέση του απλού ψηφοφόρου μαχητή, απέναντι στο «σύστημα και στις πρακτικές Τατούλη, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι επιζήμιες για τον τόπο μας», καταλήγει.

Το Θέατρο

Ειδική εκδήλωση με τίτλο «Ένας χρόνος Μαλλιαροπούλειο» θα γίνει στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο την Τετάρτη 12 Μαρτίου με συνδιοργανωτές τους: Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, Δημόσια Βιβλιοθήκη Τριπόλεως, Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρκαδίας και Πολιτιστική Επιτροπή Μαλλιαροπουλείου. Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου της Τρίπολης, περιλαμβάνει α) μια σύντομη έκθεση των «πεπραγμένων» του πρώτου χρόνου λειτουργίας τού Θεάτρου και β) την παρουσίαση του βιβλίου της Γ. Δάλκου «Ο Διόνυσος στην Αρκαδία». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Εύα Γαλανιάδου, ιστορικός, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, συγγραφέας και Κώστας Φαρμασώνης, σκηνοθέτης. Κείμενα θα διαβάσουν τα μέλη της Θ.Ο.Τ. Σοφία Αντωνοπούλου και Ανδρέας Μονοκρούσος, ενώ συντονιστής θα είναι ο Τάκης Καραμάνης.

Οι Χαιρετισμοί

Από την ερχομένη Παρασκευή το βράδυ και κάθε Παρασκευή θα ψάλλονται οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας. Ιδιαίτερα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, τις τέσσερες πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα επαναλαμβάνονται οι Χαιρετισμοί κατά την ώρα 9 – 10 το βράδυ, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες και καταστηματάρχες της πόλεώς μας. Στην δεύτερη αυτή Ακολουθία των Χαιρετισμών θα χοροστατεί όπως κάθε χρόνο ο. Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος.

Η πίτα του Φιλοτεχνικού

Το ΔΣ του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης καλεί τα μέλη και τους φίλους του σε Τακτική Γενική Συνέλευση, κοπή πίτας και μουσικό πρόγραμμα με έντεχνο λαϊκό τραγούδι με τους Αμαλία Γούλα και Παναγιώτη Παπαντωνίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στις 19:00 στα νέα εντευκτήρια του ομίλου στο κτίριο Τσιχριτζή, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’.

Αναθάρρησαν

Μετά τη λύση «ανάγκης», όπως ισχυρίζονται πολλοί, που δόθηκε στην Περιφέρεια Αττικής από πλευράς ΝΔ με την υποψηφιότητα Κουμουτσάκου, κάποιοι αναθάρρησαν για την Πελοπόννησο και άρχισαν τα μαγειρέματα και τις προτάσεις για υποψήφιο κόντρα στον Τατούλη. Μεταξύ αυτών και ο πρώην δήμαρχος Λεωνιδίου Δ. Τσιγκούνης, ο οποίος με επιστολή του που διακινείται ευρέως ισχυρίζεται πως: «με τον Τατούλη δεν κερδίζει την Πελοπόννησο η ΝΔ…. Τώρα που τον απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ, τον περισυλλέγει η ΝΔ. Όσοι στο παρασκήνιο μεθόδευσαν την προβολή και την επιλογή Τατούλη διώχνουν τους ψηφοφόρους της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και κυρίως τις εθνικές. Δεν ξεχνάμε πως ενεργούσε κατά της ΝΔ σε όλες τις εκλογές που είχαν τοπικό ή συνδικαλιστικό χαρακτήρα, ακόμα και όταν ήταν βουλευτής της ΝΔ. … Δεν τα ισοπεδώνουμε όλα».

Χαμογελάτε

 

Φήμες λένε ότι το ΙΚΑ θα μετονομαστεί σε ΙΚΕΑ, με σλόγκαν: θεραπεύσου μόνος σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *