Με τους μισούς γιατρούς θα λειτουργεί το ΠΕΔΥ

Στα νοσοκομεία συμβαίνει ήδη αυτό που προβλέπαμε την προηγούμενη βδομάδα: η προσέλευση ασθενών στα εξωτερικά τους ιατρεία εκτινάχτηκε κατά 30% και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν συνεπάγεται μόνο ταλαιπωρία των ασθενών, αλλά δημιουργεί και κινδύνους για τη ζωή των ασθενών, όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών. Ηδη στα επείγοντα καταγράφονται αναμονές που φτάνουν και τις 8 ώρες (!), ενώ τα ραντεβού στα τακτικά περιστατικά κλείνονται για χρονικό διάστημα ακόμη και ενός έτους! Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, «όσοι έχουν την ατυχία να επισκεφτούν αυτές τις μέρες δημόσιο Νοσοκομείο μιλούν για εικόνες που θυμίζουν Ιράκ και άλλες εμπόλεμες ζώνες». Ο ίδιος προειδοποίησε πως αν χρονίσει αυτή η κατάσταση, τότε θα γίνει μη αναστρέψιμη και όλοι οι δείκτες υγείας θα επιδεινωθούν δραματικά.

 

Το αυτάκι του Γεωργιάδη δεν ιδρώνει, όμως. Αυτός εξακολουθεί να κατηγορεί τους γιατρούς για την κατάσταση (λες και έκλεισαν οι γιατροί τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ) και με το γνωστό αλήτικο ύφος του απειλεί και ειρωνεύεται: «Μήπως να του πάρουμε και μια Φιλιππινέζα να του καθαρίζει το σπίτι;».

 

Ο Μπέζας ανακοίνωσε τη χωροταξική κατανομή των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες του ΠΕΔΥ, όμως αυτός ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι ένα σχέδιο στο χαρτί που προσφέρεται για προπαγάνδα και μόνο. Γιατί σημασία δεν έχει αν κάποια στιγμή θα βγουν τα λουκέτα και θ’ ανοίξουν οι μονάδες, αλλά τι στελέχωση θα έχουν αυτές οι μονάδες. Σε συνάντηση που είχε με την ΕΙΝΑΠ ο Γεωργιάδης είπε στους συνδικαλιστές γιατρούς ότι δε θα χρειαστούν πάνω από 3,5 χιλιάδες γιατροί για τις Μονάδες του ΠΕΔΥ! Σε συνέντευξη Τύπου, βέβαια, είπε πως όλες οι Μονάδες θ’ ανοίξουν στις 20 Μάρτη (πράγμα που αποκλείεται) και πως όσοι γιατροί κάνουν αίτηση θα προσληφθούν στο ΠΕΔΥ, στις ίδιες μονάδες που υπηρετούσαν, ενώ οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα επαναπροκηρυχθούν. Πώς συμβιβάζεται αυτό με τον αριθμό των 3,5 χιλιάδων «απαραίτητων» γιατρών, που είπε στους συνδικαλιστές; Αν γενικά δεν πρέπει να έχει κανείς εμπιστοσύνη στους αστούς πολιτικούς, από τον συγκεκριμένο δεν πρέπει να πιστεύ-ει τίποτα, γιατί πρόκειται για αδίστακτο ψεύτη.

 

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Μπέζας, που δεν μπορεί να λέει με τόσο αδίστακτο τρόπο ψέματα, θύμισε πως οι οργανικές θέσεις των γιατρών που δε θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, αλλά θα κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, καταργούνται αυτοδίκαια (και χωρίς αποζημίωση). Για να γίνουν νέες προσλήψεις γιατρών, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια περίπλοκη διαδικασία, που θα διαρκέσει μήνες, καθώς θα απαιτήσει ειδικά συμβούλια και υπουργικές αποφάσεις για σύσταση οργανικών θέσεων. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια διαδικασία χρειάζεται πάνω από διετία και σε κάθε περίπτωση ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα αυτής της κυβέρνησης.

 

«Στο διάστημα αυτό έχουμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε επικουρικούς γιατρούς, άμεσα, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων», είπε ο Μπέζας. Ποιος, όμως, θα τους εγκρίνει τα κονδύλια για προσλήψεις, όταν ο ΕΟΠΥΥ, ο μεγάλος πελάτης του ΠΕΔΥ, θα μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας από τον ιδιωτικό τομέα; Και γιατί να κάνουν προσλήψεις επίκουρων, όταν ο Γεωργιάδης προεξοφλεί ότι το ΠΕΔΥ μπορεί να δουλέψει με το 60% των γιατρών του ΕΟΠΥΥ;

 

Προσέξτε την εξέλιξη των τελευταίων ετών. Το ΙΚΑ κάλυπτε με τις Μονάδες του 5,5 εκατ. ασφαλισμένους. Με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ οι ίδιες Μονάδες κλήθηκαν να καλύψουν 10,5 εκατ. ασφαλισμένους. Τώρα, οι ίδιες Μονάδες, αλλά με τους μισούς γιατρούς, θα κληθούν να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους)! Εκείνο που θα γίνει είναι το εξής: για λόγους προπαγάνδας θα διατηρήσουν στην αρχή ανοιχτές όλες τις Μονάδες, ενώ θα καλύψουν τα κενά των γιατρών με μερικούς επίκουρους και με μεταφορά κάποιων γιατρών από τα κρατικά νοσοκομεία, μεταφέροντας σ’ αυτά το πρόβλημα. Στη συνέχεια, επικαλούμενοι τη μείωση των επισκέψεων στα Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ (επειδή θα έχουν γίνει μπάχαλο), θ’ αρχίσουν το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις Μονάδων.

 

Προς το παρόν, εκείνο που ενδιαφέρει τον Γεωργιάδη είναι να μην του μπλοκάρουν τις διαδικασίες οι γιατροί, γι’ αυτό και προειδοποιεί με το γνωστό φασιστικό του ύφος: «Οσοι κάνουν αίτηση, ασχέτως αν έρθουν τελικά ή όχι στο ΠΕΔΥ, δεν θα συμβληθούν ποτέ με τον ΕΟΠΥΥ. Θα χάσουν το δικαίωμα». Δηλαδή, ούτε ν’ αλλάξει γνώμη δεν μπορεί κάποιος!

 

ΚΟΝΤΡΑ – ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *