Μ. Βλασταράκος: Οι ιατροί θα υπερασπιστούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μέχρι τέλους!

βλασταρακοςΈτοιμος να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στην κατάρρευση του συστήματος υγείας δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος σε αποκλειστική συνέντευξη στο ygeia360.gr. Ο κ. Βλασταράκος μιλάει ανοιχτά για καταστροφική πολιτική κατά γιατρών και ασθενών που ασκείται από το υπουργείο Υγείας.

1. Ο αγώνας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για τη σωτηρία του Οργανισμού ήταν πολύμηνος. Όμως, ο νέος νόμος δημοσιεύθηκε και οι μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη κλείσει. Για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο πώς συνεχίζεται η μάχη για την δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν πρόκειται να σταματήσει την διεκδίκηση ενός αξιόπιστου, ολοκληρωμένου και ανοιχτού σε όλους τους κατοίκους της χώρας δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Υλοποιώντας την απόφαση της πρόσφατης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου, θα προσφύγουμε στα Ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια (Σ.τ.Ε. κ.λπ.) αλλά και τα Ευρωπαϊκά, ώστε να μην εφαρμοστεί το επαίσχυντο αυτό Νομοσχέδιο, που διαλύει τις δημόσιες δομές και απολύει χιλιάδες ιατρούς. Θα καταφύγουμε επίσης και στην Ποινική Δικαιοσύνη, κατά του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το κλείσιμο των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και το απαράδεκτο clowback, rebate κ.λπ. Επίσης κατά του Γενικού Γραμματέα Υγείας για την μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες ιατρούς – παρόχους του Οργανισμού.

2. Η ένταξη των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, με τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού δημοσίου συστήματος Υγείας εμφανίζεται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας ως η πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην Υγεία της χώρας μας μετά την δημιουργία του ΕΣΥ. Θα λέγατε ότι πρόκειται για υπερβολή;

Δεν πρόκειται μόνον για υπερβολή, αλλά πρόκειται για απορρύθμιση πλήρως του Συστήματος Υγείας. Όπως ανέφερα και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Υγείας θα φέρει την σφραγίδα του καταστροφέα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ένα σχέδιο Υγείας, που αναθέτει την υλοποίησή του σε Υπουργικές Αποφάσεις, χωρίς να γίνει εκ των προτέρων γνωστό ποιές Δομές Υγείας θα λειτουργήσουν, πόσοι ιατροί κατά ειδικότητα και κατά περιοχή θα υπηρετούν, με ποιές συνθήκες θα εργάζονται και ποιες οι παροχές προς τους ασφαλισμένους, αλλά, αντίθετα, αφήνεται σε Υπουργικές Αποφάσεις του μέλλοντος, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Πως μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μεταρρύθμιση ένας Νόμος ο οποίος επεβλήθη με το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας απέναντι, με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να αναζητούν ματαίως ιατρό, προκειμένου αυτός να συνταγογραφήσει την φαρμακευτική αγωγή τους, με τον υπουργό Υγείας να εξαπολύει καθημερινά μύδρους εναντίον των λειτουργών της Υγείας. Δεν υπάρχει τέτοια μεταρρύθμιση και καλά θα κάνει ο κ. Υπουργός Υγείας να σταματήσει με επικοινωνιακά «τερτίπια» και προχειρότητες να ισχυρίζεται ότι θα καθιερώσει Πρωτοβάθμιο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

3. Δεν υπάρχει γιατρός της χώρας, νοσοκομειακός ή ιδιώτης, ο οποίος να μην εκφράζει την δυσφορία και την έκπληξή του για το “ανορθολογικό” και το “αυθαίρετο” του πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων. Θα το χαρακτηρίζατε ως ένα ψυχρό λογιστικής έμπνευσης μέτρο το οποίο δεν συνάδει με την καθημερινή εμπειρία της συνταγογράφησης για ασφαλισμένους, ανασφάλιστους και ασθενείς;

Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ήδη δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι τρέχουν από ιατρό σε ιατρό προκειμένου να προλάβουν εις μάτην το “κλείσιμο” του πλαφόν της συνταγογράφησης. Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα μέτρο ψυχρής λογιστικής έμπνευσης, το οποίο θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιατρική λειτουργία, με θύματα, βεβαίως, τους ίδιους τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης για την καθιέρωση του μέτρου, αλλά καλούμε ταυτόχρονα τον κ. Υπουργό Υγείας να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και να αναθεωρήσει αυτή την απόφασή του, γιατί παρατηρούνται ήδη όχι μόνον προβλήματα στην πρόσβαση ασφαλισμένων στην φαρμακευτική αγωγή τους, αλλά και ανεπίτρεπτες διενέξεις μεταξύ ασφαλισμένων και ιατρών οι οποίοι έχουν συμπληρώσει ή βρίσκονται στα όρια του πλαφόν συνταγογράφησης. Η διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού – ασθενή είναι το πρώτο και το κύριο πλήγμα το οποίο έχει επιφέρει αυτή η λογιστική αντίληψη για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών Υγείας. Αυτό είναι και επικίνδυνο και απαράδεκτο.

4. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου διατυπώθηκε από πολλούς συναδέλφους σας ο φόβος ότι η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και η τρόικα θα “περιλάβουν” τώρα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφού νιώθουν ότι ξεμπέρδεψαν με τον ΕΟΠΥΥ. Νομίζετε ότι πρέπει να αναμένουμε λίαν συντόμως ανθυγιεινές ανατροπές στο ΕΣΥ;

Ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική Υγείας, απόρροια του μνημονίου και των επιταγών της Τρόικας, έχει ως μοναδικό στόχο την δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κάθε άλλο. Στο στόχαστρο θα μπουν άμεσα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι συνολικές παροχές Υγείας για τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους, με απώτερο στόχο τον περιορισμό όλων των σημερινών παροχών Υγείας σε ένα “βασικό” πακέτο υπηρεσιών, το οποίο θα οδηγεί αναγκαστικά στην αποασφάλιση της υγειονομικής ασφάλισης, στην περαιτέρω ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και στην έξωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας από την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας όπως το γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όχι μόνον έχει προειδοποιήσει για αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά θα προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις του σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υπερασπισθεί το καθολικό κοινωνικό αγαθό της Υγείας και την πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού της χώρας στην δημόσια ασφάλιση Υγείας.

5. Πως νιώθει σε προσωπικό, αλλά και σε συνδικαλιστικό – πολιτικό επίπεδο ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου από τις παρατηρηθείσες κατ’ επανάληψη προσπάθειες ορισμένων παραγόντων να διασπάσουν το ιατρικό μέτωπο το οποίο έχει συγκροτηθεί υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και να δυσφημίσουν τις πρωτοβουλίες και να αμφισβητήσουν την ειλικρίνεια και την αγωνιστικότητα του ΠΙΣ;

Δεν υπάρχουν προσωπικές πικρίες και δυσαρέσκειες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για την υπεράσπιση και την ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να σκεφθώ ότι υπάρχει ιατρός της χώρας ο οποίος θέλησε να πλήξει τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εν μέσω της σύγκρουσης. Εκείνο το οποίο με λυπεί είναι το γεγονός ότι υπήρξαν, πράγματι, παράγοντες του ιατρικού χώρου οι οποίοι επεχείρησαν, εις μάτην ασφαλώς, να διασπάσουν το κοινό μέτωπο Υγείας προκειμένου να προβάλλουν ιδιοτελή προσωπικά συμφέροντα, πολλές φορές αξιοποιώντας στο έπακρο και με προκλητικό τρόπο όλες τις επικοινωνιακές δυνατότητες. Δεν θα δώσω συνέχεια. Όλοι κρινόμαστε από τους ιατρούς της χώρας και από τον ελληνικό λαό και όλοι πράττουμε, ευτυχώς, υπό το φως της ημέρας. Εκείνοι οι οποίοι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και να διασπάσουν τον αγώνα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα με την απαξίωση και την περιφρόνηση εκ μέρους του ιατρικού σώματος.

Από Βασίλη Βενιζέλο

 

 http://www.ygeia360.gr/news/item/9573-             ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *