Εκδήλωση για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

2e8529_26-2-2014, Δότης Μυελού των Οστών (2) (1)Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρέστη σήμερα σε εκδήλωση για την μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών, που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας», όπου έγινε εθελοντής δότης μυελού των οστών.

 

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κ. Ε. Παπασάββας, καθώς και ο παιδίατρος-αιματολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών, κ. Στ. Γραφάκος.

567c75_26-2-2014, Δότης Μυελού των Οστών (1)

Μετά το πέρας της εκδήλωσης έγιναν οι εξής δηλώσεις:

 

κ. Γεωργιάδης: Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, γιατί και εγώ προσωπικά αλλά και το Υπουργείο συνολικά, θέλουμε να υποστηρίξουμε, όσο μπορούμε περισσότερο και συμβολικά και ουσιαστικά, την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η «Ελπίδα» για τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό που δεν τιμά την πατρίδα μας. Έχουμε ένα πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό μας –νομίζω από τα χαμηλότερα- σε εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Ευρώπη. Οι Έλληνες είμαστε φιλότιμος λαός. Είμαι βέβαιος ότι, εάν εξηγήσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι αυτό και πόσο εύκολο είναι για τον καθένα μας, θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να δώσουμε χιλιάδες εγγραφές στην Τράπεζα και να σώσουμε τα επόμενα χρόνια πολλές ανθρώπινες ζωές. Θέλω λοιπόν να συγχαρώ την «Ελπίδα» και τον γιατρό για αυτή την πολύ καλή προσπάθεια που κάνουν. Εμείς θα είμαστε παρόντες. Σκοπεύω να ζητήσω από όλα τα Υπουργεία να κάνουν ανάλογη κίνηση, για να στηρίξει συνολικά η Κυβέρνηση αυτή την προσπάθεια και να κάνουμε μια συνολική εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για το πόσο σημαντικό είναι αυτό.

 

κ. Γραφάκος: Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Υπουργέ. Βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα δώσουν το παράδειγμα και εσείς το κάνατε πρώτος από όλους. Να σας πω ότι με την μεταμόσχευση μυελού των οστών αντιμετωπίζονται βαριά νοσήματα που απειλούν τη ζωή και δε γίνονται καλά με κανέναν άλλο τρόπο. Για να μπορέσει να γίνει η μεταμόσχευση, χρειάζεται να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Δυστυχώς, όμως, μόλις στο ένα τρίτο των περιπτώσεων βρίσκεται ο δότης στο οικογενειακό περιβάλλον και επομένως για τη μεγάλη πλειοψηφία πρέπει να αναζητηθεί ένας ξένος, ένας μη συγγενής εθελοντής. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 23 εκατομμύρια εθελοντές δότες. Δυστυχώς, όμως, όπως ακούσατε, στην πατρίδα μας ο αριθμός είναι πολύ μικρός, μικρότερος από 30.000. Έχει γίνει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να αυξηθούν. Το κενό έρχεται να το καλύψει το «Όραμα Ελπίδας», μια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού που δημιούργησε ο Σύλλογος «Ελπίδα» και η κα. Βαρδινογιάννη. Ελπίζουμε με την υποστήριξη της Πολιτείας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε 100.000 δότες τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν μοσχεύματα εύκολα όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένοι ασθενείς. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι ίσως είστε εσείς το μοναδικό άτομο που ταιριάζει γενετικά με κάποιον ασθενή και μπορείτε μόνο εσείς να του προσφέρετε ζωή. Η διαδικασία είναι πολύ απλή σήμερα. Για σχεδόν το σύνολο των περιπτώσεων είναι ένας τρόπος σαν την αιμοδοσία. Είναι τελείως ανώδυνο και ασφαλές και μέσα σε δύο-δυόμισι ώρες μπορεί κάποιος να προσφέρει τα αιμοποιητικά κύτταρα, για να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς.

 

κ. Παπασάββας: κ. Υπουργέ, σας ευχαριστούμε για τη σημερινή σας πρόσκληση στο Υπουργείο για την ενημέρωση του προσωπικού του Υπουργείου αλλά και γενικότερα της κοινωνίας σχετικά με το καινούργιο αυτό εγχείρημα. Στην υπερσύγχρονη Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Ελπίδα» λειτουργεί Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά, μοναδική στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 60 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων και αν προσθέσουμε τις μεταμοσχεύσεις ενηλίκων, φτάνουμε περίπου στις 180 με 200 ετησίως στη χώρα μας. Μόνο στο 30% βρίσκουμε μόσχευμα στο οικογενειακό περιβάλλον. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα πρέπει να ανατρέξουμε σε παγκόσμια τράπεζα, όπου η ανεύρεση είναι μία διαδικασία η οποία παίρνει αρκετό χρόνο και πολλές φορές είναι ζωτικής σημασία για τον ασθενή, καθώς επίσης έχει και μεγάλο οικονομικό κόστος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόσχευμα που μπορούμε να βρούμε στην Ευρώπη, κοστίζει 15.000 ευρώ, και εάν το μόσχευμα βρεθεί στην Αμερική, είναι 30.000 ευρώ. Με τη δημιουργία του καινούργιου Συλλόγου και της Τράπεζας ευελπιστούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια να μειώσουμε κατά πολύ, το ποσοστό ανεύρεσης συμβατού δότη από τράπεζες του εξωτερικού. Και πάλι κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε.

 

κ. Γεωργιάδης: Θέλω να πω, για άλλη μια φορά, ότι ο Σύλλογος «Ελπίδα» και προσωπικά η κυρία Βαρδινογιάννη, έχουν όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει κάτι μοναδικό στη χώρα μας. Στηρίζουμε πάρα πολύ αυτή τη προσπάθεια, η οποία έχει γεννήσει ένα νοσοκομείο στην Ελλάδα επιπέδου και ανώτερου των καλύτερων ευρωπαϊκών νοσοκομείων, το οποίο μάλιστα τώρα εξελίσσεται για να το κάνουν ακόμα καλύτερο -κέντρο αριστείας- και με τη δημιουργία αυτής της τράπεζας προσπαθούμε να καλύψουμε ένα πραγματικό κενό που υπάρχει στη χώρα. Θέλω λοιπόν να μεταφέρω στην κυρία Βαρδινογιάννη και σε όλη την «Ελπίδα», ότι θα κάνουμε ότι είναι περισσότερο εφικτό, για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Είναι ένα όραμα που πρέπει να κάνουμε πραγματικότητα. Πρέπει οι Έλληνες να δώσουμε το καλό παράδειγμα ότι μπορούμε ακόμα και αυτές τις δύσκολες ώρες να σκεφτόμαστε και λίγο τους συνανθρώπους μας. Γιατί στην πραγματικότητα με μια πολύ απλή διαδικασία, απλούστατη, μπορείς να σώσεις τη ζωή ενός ανθρώπου τη στιγμή που τη χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε είμαστε στη διάθεση σας για ερωτήσεις.

 

Ερ. δημοσιογράφου: Πόσοι δότες έχουν εγγραφεί μέχρι και σήμερα;

 

κ. Γραφάκος: Βεβαίως μέχρι σήμερα στη τράπεζα τη δική μας που λέγεται «Όραμα Ελπίδας» έχουν εγγραφεί περίπου 1.100 άτομα. Που είναι σημαντικός αριθμός εάν σκεφτείτε ότι λειτουργεί σχεδόν ένα μήνα. Αλλά πρέπει να μνημονεύσουμε και την τράπεζα του Πανεπιστήμιου Πατρών, που λέγεται «Χάρισε Ζωή», με την οποία συνεργαζόμαστε, όπου έχουν εγγραφεί εκεί τα τελευταία χρόνια 4.000 δότες, και έχουν πραγματοποιήσει 4 μεταμοσχεύσεις δίνοντας μοσχεύματα από εκεί. Εμείς θα καλύψουμε το κενό σε πολύ πιο σύντομο χρόνο.

 

Ερ. δημοσιογράφου: Έχετε σκοπό να κάνετε και κάποιες άλλες δράσεις σαν αυτή;

 

κ. Γεωργιάδης: Ναι, σκοπεύουμε να σχεδιάσουμε μια ολόκληρη καμπάνια, υποστηρικτική της προσπάθειας που έχει κάνει ήδη η «Ελπίδα» και στα μέσα ενημέρωσης. Πιστεύουμε ότι εδώ υπάρχει ένα πραγματικό κενό το οποίο πρέπει να καλύψουμε και είναι ευθύνη της Πολιτείας να συνδράμει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *