Έσπειρε ανέμους στον ΕΟΠΥΥ, θα θερίσει θύελλες ο Άδωνις

negis2Τόσους μήνες, σπέρνει ανέμους στον ΕΟΠΥΥ ο Άδωνις Γεωργιάδης και τώρα θα θερίζει θύελλες. Με τις πολιτικές ντρίμπλες που έκανε στο χειρισμό των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, φθάσαμε σήμερα στο σημείο να έχει ξεκινήσει η περιβόητη “μεταρρύθμιση” στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να μην γνωρίζουμε πόσοι και τι είδους γιατροί θα εργαστούν στο νέο σύστημα!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως όλα δείχνουν στο σύστημα θα δεχθούν να μείνουν σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι “τελειωμένοι” γιατροί. Δηλαδή, εκείνοι που είτε λόγω ειδίκευσης είτε λόγω ανασφάλειας, ικανοτήτων και όρεξης δεν επιθυμούν να συνεχίσουν το ιδιωτικό επάγγελμα. Επίσης, θα μείνουν όσοι είναι κοντά στη σύνταξη.

Είναι φύσει αδύνατον επιτυχημένοι επαγγελματίες γιατροί, με πελατεία και οι οποίοι βγάζουν σήμερα 4-5.000 ευρώ το μήνα να δεχθούν να ενταχθούν στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με το 1/4 των χρημάτων! Αυτό φυσικά ισχύει κυρίως και πάνω απ΄όλα για ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων, αλλά και μαχόμενους κλινικούς, οι οποίοι έχουν καλή φήμη.

Εκτός βέβαια αν ορισμένοι αποφασίσουν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Δηλαδή, συνεχίσουν να διατηρούν παρανόμως το ιδιωτικό τους ιατρείο – μία λύση η οποία είναι αλήθεια ότι την έχω ακούσει από μερικούς. Άλλωστε και στο παρελθόν είχαμε και παράνομα ιατρεία γιατρών του ΕΣΥ…

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι την Παρασκευή έκαναν αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ μόλις 392 γιατροί, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% των γιατρών και ενώ η προθεσμία λήγει μεθαύριο 26 του μηνός. Ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι ο τελικός αριθμός δύσκολα θα ξεπεράσει τους 3.000.

Από την άλλη, βέβαια, ο νέος νόμος λέει ότι θα προσληφθούν νέοι γιατροί. Μόνο που ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε πόσοι, ούτε σε ποιες ειδικότητες, ούτε με ποια κριτήρια και διαδικασίες. Φυσικά, με τις χαμηλές αμοιβές που θα προβλέπονται το αναμενόμενο είναι να προσληφθούν κατά κύριο λόγο νέοι σε ηλικία γιατροί.

Αναμφίβολα είναι θετικό ότι θα έχουμε ηλικιακή ανανέωση του ιατρικού δυναμικού. Όμως, δεν θα προσλάβουμε τους καλύτερους και πιο έμπειρους γιατρούς. Αυτοί δεν θα έρθουν να δουλέψουν στο δημόσιο με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για 1.500 ευρώ το μήνα.

Εφόσον οι ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί έχουν πλαφόν 200 επισκέψεις το μήνα έχουν μικτό εισόδημα τουλάχιστον 200 επί 10 ευρώ, τουλάχιστον 2.000 ευρώ μόνο από τον ΕΟΠΥΥ! Και φυσικά ουδείς τους εμποδίζει να εξετάσουν και άλλους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, λαμβάνοντας όμως ξεχωριστή αμοιβή από τους ίδιους τους ασθενείς. Συνεπώς, οι καλοί, ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί θα επιδιώξουν να κάνουν σύμβαση και να διατηρήσουν την επαγγελματική τους ανεξαρτησία.

 

Συμπερασματικά, λοιπόν, βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις το ΠΕΔΥ να στελεχωθεί με τους καλούς γιατρούς. Ο Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνηση υπό το φόβο να μην δείξουν ότι κάνουν απολύσεις γιατρών, οι οποίοι δεν χρειάζονται και δυσαρεστήσουν τους δεξιούς συνδικαλιστές, έσπεραν ανέμους. Και τώρα θα θερίσουν θύελλες: Το ΠΕΔΥ κινδυνεύει εκ γενετής να εκφυλιστεί σε υπηρεσίες υγείας για αναξιοπαθούντες και ανασφάλιστους…

Γράφει: 

http://www.virus.com.gr/site/index.php/articles/health-and-pharma-news-editorial/item/1998-espeire-anemous-ston-eopyy-tha-therisei-thyelles-o-adonis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *