Νέα από Αρκαδία. Πώς ονειρευόμαστε το μέλλον της πόλης μας;

ARKADIA18-150x15017 Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης της Τρίπολης, όταν αναγγέλθηκε η υλοποίησή του, αντιμετώπισε προκαταβολικά μια υπερβολική δυσπιστία. «Αμα γίνει πεζόδρομος, θα πηγαινοέρχονται τα μηχανάκια». «Αφού θα υπάρχουν σκουπίδια, γιατί να υπάρχουν και σιντριβάνια;». «Τα δέντρα μας μαράνανε». Από κοντά και ο δομημένος σκεπτικισμός: «Από πού θα περνούν τα αυτοκίνητα, που θα παρκάρουμε;».

Ήταν απολύτως αναμενόμενη η μιζέρια για ένα τόσο μεγάλο έργο. Όταν είναι γνωστό ότι υπήρχαν και υπάρχουν διαμαρτυρίες επειδή ο Δήμος Τρίπολης στόλισε περισσότερο από κάθε άλλη φορά την πόλη τα Χριστούγεννα. Η αρνητική σκέψη εκπορεύεται από τη λογική: αφού υπάρχουν συμπολίτες που πεινούν και είναι άνεργοι, η πόλη πρέπει να έχει το χάλι της. Και βάζει στη συζήτηση τα ανάλογα δεδομένα, ότι όλα θα είναι χειρότερα, αν γίνει απόπειρα για τα καλύτερα. Όμως έργα γίνονται έστω και κάτω από αυτή τη λογική και τις αντιδράσεις. Και τα θέλουμε τα έργα.

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές επιθυμούμε να δούμε ξανά αναρτημένες από το δήμαρχο άλλες μακέτες που θα συνεχίζουν το έργο που αφήνει ο ίδιος ως παρακαταθήκη στον επόμενο, όπως ο ίδιος παρέλαβε από τον προκάτοχό του.

Είναι φυσικό και απαιτητό ο επόμενος δήμαρχος, και ο ίδιος φυσικά, αν ο λαός των προκρίνει για την επόμενη τετραετία, να βρει υλικό προς αξιοποίηση.

Θέλουμε να δούμε σχέδια για το μέλλον της πόλης μας. Να θαυμάσουμε και να ονειροπολήσουμε. Όπως το κάναμε την εποχή Κοτσιάνη. Δεν είναι κακή η ονειροπόληση, να φανταζόμαστε τον εαυτό μας με την οικογένεια ή την παρέα να περιδιαβαίνει μια όμορφη πόλη. Η ονειροπόληση μπορεί να μετατραπεί σε αίτημα και για πολλά άλλα έργα. Η περαιτέρω ανάπλαση είναι εφικτή άρα μπορούμε να πιέσουμε, να αξιώσουμε, να διεκδικήσουμε. Έρχονται δημοτικές εκλογές, ας παρουσιάσουν τις θέσεις τους και τις σκέψεις τους για διάφορα οι υποψήφιοι. Βλέποντας και κρίνοντας από τις μακέτες, θα μπορούμε να σκεφτούμε την πόλη μετά από κάποια χρόνια, αν θα γίνει όμορφη, πολύ πιο όμορφη από ότι είναι τώρα. Και να εκφράσουμε την επιδοκιμασία μας, τον σκεπτικισμό μας ή τις αντιρρήσεις μας. Δεν βλάπτουν οι αντιρρήσεις, τουναντίον έχουν νόημα αν αφορούν βελτιώσεις στις προτάσεις. Μόνο η λογική της αναίρεσης, της ένστασης, της ηττοπάθειας οδηγεί σε ύφεση (όχι οικονομική ύφεση, ηθική και αισθητική) . Και αυτή πρέπει να την αποφύγουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όχι στην αξιολόγηση

 

Παμπελοποννησιακή διαμαρτυρία έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς και κλιμάκιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι αντιτίθενται στο μέτρο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Σε δηλώσεις τους στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών θεωρούν την αξιολόγηση ως μια μορφή υποβάθμισης της εκπαίδευσης που δίνει την χαριστική βολή σε ένα σχολείο που δεν ενδιαφέρεται για τους μαθητές αλλά για την «τιμωρία» των εκπαιδευτικών.

 

Ποιείν: Του ΕΠΑΛ Αστρους

 

Σε 164 σελίδες διαπνεόμενες από την αγνότητα της εφηβικής δημιουργίας, 100 μαθητές καταθέτουν 100 ποιήματα, ως προσωπικά και αποκλειστικά δημιουργήματα για την ξεχωριστή αυτή ποιητική συλλογή, η οποία εμπνεύστηκε, οργανώθηκε, εκδόθηκε και τυπώθηκε εξολοκλήρου εντός της περιοχής του Αστρους. Η προσπάθεια αυτή, στο μέγεθος και στην ποιότητά της, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους δύο κορυφαίους σε έργο και αναγνώριση δημιουργούς της ελληνικής λογοτεχνίας και των καλών τεχνών, τον ποιητή και συγγραφέα Τίτο Πατρίκιο, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο και τον σκιτσογράφο Σπύρο Ορνεράκη, ο οποίος «έντυσε» με δημιουργίες του τόσο το εξώφυλλο όσο και αρκετά σημεία του βιβλίου, εμπνευσμένος από τα ποιήματα των μαθητών.

 

Οι νεαροί ποιητές ξεδιπλώνουν με έμμετρο ή πεζό στίχο, βαθύτερες σκέψεις και αναζητήσεις γύρω από θεματικές ενότητες όπως ο έρωτας και η αγάπη, η φύση, η πατριδογνωσία, η φιλία, η μουσική, η καθημερινή ζωή, το σχολείο κ.α. Το βιβλίο με τον τίτλο «Ποιείν 100 μαθητές – 100 ποιήματα» εκδόθηκε και κυκλοφορεί ήδη στην απολύτως προσιτή τιμή των 5 ευρώ, με σκοπό την κάλυψη των εξόδων της έκδοσης, την ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών του σχολείου και το …παραδοσιακό μαθητικό εκδρομικό ταμείο. Πηγή: Astrosnews.gr

 

Εννέα χρόνια πριν

 

Εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν προχθές Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014 από την χειροτονία του συμπατριώτη μας Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου από τον Μακαριστό Χριστόδουλο, στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών ενώ ανέλαβε τα ποιμαντικά του καθήκοντα επίσημα στην Μητρόπολη των Πατρών στις 2 Απριλίου 2005 σε μία λαμπρή τελετή στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου. Προς τούτο τελέστηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Επισκοπής πίσω από το ναό του Αγίου Ανδρέα, Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του ίδιου του κ. Χρυσοστόμου.

 

Στο Λεωνίδιο

 

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτήριο του δημοτικού σχολείου Λεωνιδίου, με την εγκατάσταση μονάδας καύσης βιομάζας ύστερα από τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας κ. Ιωάννη Μαρνέρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αναπτυξιακής Πάρνωνα κ. Μαρίνη Μπερέτσου και του εκπροσώπου της αναδόχου Κοινοπραξίας κ. Ξενοφώντα Καρκαντζού.

 

Οι παρεμβάσεις αφορούν εξωτερική μόνωση, τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων, μόνωση κεραμοσκεπής, σταθερά μόνιμα εξωτερικά σκίαστρα, ανεμιστήρες οροφής, φυτεύσεις δένδρων, αντικατάσταση μέρους του προαύλιου χώρου με ψυχρά υλικά με αυξημένο δείκτη ανακλαστικότητας.

 

Γεωργικά προϊόντα

 

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας διοργανώνει την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 18.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση των προγραμμάτων: 1. «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων», ΜΕΤΡΟ 123Α, (Ενίσχυση μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων) και 2. «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών», ΜΕΤΡΟ 112

Την παρουσίαση – ενημέρωση των προγραμμάτων θα κάνουν: ο κ. Γεώργιος Χαλόφτης, Ειδικός Σύμβουλος προγραμμάτων και η Προϊσταμένη Δ/νσης Αγροτικών Υποθέσεων Πελοποννήσου κα Ελένη Φάσσου. Είσοδος Ελεύθερη

 

Που πάνε τα λεφτά

 

Αποδεικτικά στοιχεία με συγκεκριμένα νούμερα, τιμολόγια και συγκεκριμένους επιχειρηματίες που δούλεψαν τα περασμένο εξάμηνο και θα δουλέψουν μελλοντικά σε τουριστικές δράσεις για τη «Μυθική Πελοπόννησο», ζήτησε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γόντικας,, αναφερόμενος στα 5.897.000 € που θα διαθέσει η Περιφέρεια για τουριστικές δράσεις. Θέλουμε στοιχεία, συμπλήρωσε γιατί τα λεφτά «είναι πολλά και τα συμφέρονται είναι μεγάλα», πρόσθεσε.

 

Παραιτήθηκε για τις εκλογές

 

Την παραίτηση του από τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Μέρας υπέβαλε το ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος και πρώην βουλευτής Γιάννης Μανώλης, με μία λιτή επιστολή προς τον Πρόεδρος της Νέας Μέρας Χρήστο Ζώη, προκειμένου να διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα, εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαίου, όπου διεκδικεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης. Και όπως λέει στην επιστολή παραίτησης «Η μάχη απαιτεί συνεχή αγώνα, ακόμα και από διαφορετικά κάθε φορά μετερίζια. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται».

 

Χαμογελάτε

 

Το πρωί ήμουν στην Εθνική Οδό, στρέφω το βλέμμα μου αριστερά και τι να δω; Μια τύπισσα, με πατημένα 120, να κοιτάζεται στον πλαϊνό καθρέφτη και να βάζει κραγιόν…. Και φυσικά, αφηρημένη όπως ήταν, είχε αρχίσει να μπαίνει στη λωρίδα μου!

 

Τρόμαξα τόσο που μου έπεσε η ξυριστική μηχανή απ’ το ένα χέρι και το σάντουιτς από το άλλο. Προσπάθησα να κουμαντάρω το τιμόνι με τα γόνατα, μου φεύγει όμως το κινητό όπως το κρατούσα με τον ώμο και μιλούσα, πέφτει μέσα στον καφέ που είχα ανάμεσα στα πόδια μου και έγιναν τα πλήκτρα του laptop χάλια… Πάλι καλά που δε βράχηκε η εφημερίδα που είχα πάνω στο τιμόνι…

Γυναίκες οδηγοί, σου λέει μετά…ο άλλος …..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *