SOS εκπέμπει το Ωνάσειο

ΩΝΑΣΕΙΟΤο διάσημο καρδιοχειρουργικό κέντρο κινδυνεύει να κλείσει όπως η ΕΡΤ – Η επιστολή της Ενωσης Ιατρών Ωνασείου και η απάντηση του Βήματος

Ο υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης μπορεί να ξελαρυγγιάζεται υπέρ της εξυγίανσης της δημόσιας υγείας, αλλά επί των ημερών του είναι πιθανόν να χαθούν μεγάλες και ξεχωριστές νοσοκομειακές μονάδες, εξαιτίας της κακοδιοίκησης και της διατήρησης καθεστώτων αδιαφάνειας.

Ήδη το Ερρίκος Ντυνάν παραπαίει χωρίς διοίκηση μετά τις απίθανες αποφάσεις των Δικαστηρίων, ενώ άμεσα κινδυνεύει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Τα ελλείμματά του αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, έφτασαν κοντά στα 25 εκατ. ευρώ ετησίως και η δομή του εξυπηρετεί μόνο τους γιατρούς και τα κυκλώματα προμηθειών που συνεχίζουν να δρουν σχεδόν ανενόχλητα.

Η διοίκηση, άσχετη κατά βάση με το αντικείμενο, είναι άβουλη, ο πρόεδρος του παραιτήθηκε, ο γενικός διευθυντής άλλοτε στέλεχος του ΟΤΕ, δεν μπορεί να παρακολουθήσει την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων του νοσοκομείου.

Αυτή την ώρα η προσωρινή διοίκηση ασκείται από το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο επίσης ασκεί πλημμελή έλεγχο και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που πηγάζουν εκ του καταστατικού, παρά μόνο απολαμβάνει φήμη και δημοφιλία λόγω του χαρακτήρα του έργου που προσφέρει το νοσοκομείο.

Οι γιατροί από την πλευρά τους υποαμείβονται και ταυτόχρονα λαμβάνουν «μαύρες» αμοιβές από τους ασθενείς, ενώ κλίκες ιατρικές και συνδικαλιστικές μεγαλουργούν στον τομέα των προμηθειών.

Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν καρδιολόγοι οι οποίοι προμήθευαν οι ίδιοι με στεντ το νοσοκομείο σε υψηλές τιμές, πάνω από 4.000 ευρώ το ένα, κάνοντας βεβαίως υπερβολική χρήση των συγκεκριμένων υλικών.

Ο ένας εκ των δύο, αυτός που εκπροσωπούσε την προμηθεύτρια εταιρία στεντ, είναι αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και δεν έχει σκοπό να επιστρέψει, όπως φημολογείται.

Όπως και να έχει διοικητικά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο κινδυνεύει να μετατραπεί ένα πρωί σε νέα ΕΡΤ και έτσι να χαθεί ένα πλεονέκτημα υγείας που είχε επιτύχει η Ελλάδα σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως λέει ο καθηγητής κ. Κυριάκος Σουλιώτης χρειάζεται να αναληφθεί άμεσα δράση από την κυβέρνηση ώστε να επιβληθούν νέοι όροι λειτουργίας στο νοσοκομείο, οι γιατροί να αποδεχθούν νέο καθεστώς αμοιβών, να διαμορφωθούν συνθήκες υγιούς χρηματοδότησης, το ίδρυμα Ωνάση να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και το νοσοκομείο να αυξήσει τα κρεβάτια του, να ελέγξει τις δαπάνες του και να εισέλθει σε νέα φάση ανάπτυξης, καθώς η ζήτηση των υπηρεσιών καρδιολογίας πολλαπλασιάζεται, η γνώση και η ειδίκευση υπάρχει και θα ήταν ιστορικό ατύχημα να κλείσει το Ωνάσειο ένα πρωί όπως η ΕΡΤ.

 

Επιστολή της Επιστημονικής Ενωσης Ιατρών Ωνασείου

Από την Επιστημονική Ενωση Ιατρών Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου το «Βήμα» έλαβε την παρακάτω επιστολή

«Σε σχέση με ανυπόγραφο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του «ΒΉΜΑΤΟΣ» με τίτλο «SOS εκπέμπει το Ωνάσειο» (20/2/2014) http://www.tovima.gr/society/article/?aid=569550 έχουμε να σχολιάσουμε τα κάτωθι:

– Η δομή και η λειτουργία του Ω.Κ.Κ. εξυπηρετεί επί 20 και πλέον έτη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Έλληνα ασθενή και μόνο αυτόν.

– Το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» στέκει πάντοτε αρωγός του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο πνεύμα της δωρεάς του δωροθέτη και του νομικού πλαισίου λειτουργίας του Κέντρου. Η διοίκηση του Ω.Κ.Κ. ορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας.

– Η Επιστημονική Ένωση Ιατρών Ω.Κ.Κ. υπερασπίσθηκε και υπερασπίζεται τον διαφανή και αξιοπρεπή τρόπο αμοιβής των ιατρών. Οι αναφορές σε υποτιθέμενες «μαύρες αμοιβές» εάν δεν υποστηρίζονται από συγκεκριμένα στοιχεία, μόνο ως υποβολιμικές και συκοφαντικές μπορούν να θεωρηθούν.

Η 20ετής διαδρομή και προσφορά του Ω.Κ.Κ. και των ανθρώπων του είναι αναμφίβολα καταξιωμένες στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Η λεγόμενη «κουλτούρα» του Ω.Κ.Κ. βασίσθηκε στην ομαδικότητα, στην εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας, στην άμιλλα, στη διαφανή ανταμοιβή της καλώς εννοούμενης παραγωγικότητας. Το Ω.Κ.Κ. διαθέτει κορυφαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παράδοση και διάθεση προσφοράς Έλληνα ασθενή, τεχνογνωσία και το ισχυρότερο brand name στον χώρο της υγείας. Χρειάζεται συνειδητοποίηση από την πολιτεία του ειδικού και αναντικατάστατου ρόλου του και ρεαλιστική, σύμφωνη με τις διεθνείς προδιαγραφές κοστολόγηση των υπηρεσιών του. Χρειάζεται, τέλος, σύγχρονη, επαγγελματική διοίκηση με όραμα, σχέδιο για το μέλλον, εξωστρέφεια και πραγματισμό».

Απάντηση στους γιατρούς του Ωνασείου

Η Επιστημονική Ενωση των Γιατρών δεν εξηγεί βεβαίως πως το νοσοκομείο καταφέρνει να είναι ελλειμματικό κατά 25 εκατ.ευρώ ετησίως.

Πιθανώς αδιαφορεί για το οικονομικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, σ’ αυτό το προβληματικό περιβάλλον οι αμοιβές τους δεν έχουν μειωθεί, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους των άλλων ειδικοτήτων, που έχουν δει τις αμοιβές τους να περικόπτονται.

Προκαλεί δε εντύπωση μεγάλη ότι καλύπτουν επίορκους συναδέλφους τους προμηθευτές υλικών, όταν και οι τοίχοι του Ωνασείου γνωρίζουν το εμπόριο που διεξάγεται στο όνομα της Καρδιολογίας. Και ακόμη είναι γνωστό τοις πάσι ότι διεκδικούνται «μαύρες» αμοιβές από τους ασθενείς.

Κακά τα ψέματα, το Ωνάσειο έχει μεταβληθεί σε προνομιακό πεδίο πλουτισμού των γιατρών του.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και η άλλη αλήθεια είναι ότι η διαμορφωθείσα από την αρχή ετεροβαρής σχέση δεν στέκει στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, επειδή απλούστατα πλήττει καίρια την υγεία του νοσοκομείου.

Αν αυτή η σχέση δεν αλλάξει το Ωνάσειο θα έχει με μαθηματική βεβαιότητα την τύχη της ΕΡΤ.

Για να μην έχει αυτή ακριβώς αυτή την τύχη και για να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου οφείλουν όλοι να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=569550

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *