Ναι στην Τσικνοπέμπτη Όχι στις «τσικνο-πέμπτες, τσικνο-τετάρτες κοκ..

barbeque-man-15564698 Η Τσικνοπέμπτη έχει ταυτισθεί με την υπερκατανάλωση κρέατος όντας η τελευταία Πέμπτη πριν τη Νηστεία. Παραδοσιακά η Τσικνοπέμπτη διακρίνεται για την ποικιλία ‘κρεατοεδεσμάτων’ και για τη μη ποικιλία ‘εδεσμάτων χωρίς κρέας’. Δηλαδή η Τσικνοπέμπτη έχει θεσμοθετηθεί ως «γιορτή του κρέατος» και όχι για να καταναλώνουμε πίτες, σουφλέ, μακαρονάδες.

Ασφαλώς οι χορτοφάγοι έχουν κάθε δικαίωμα να μην ακολουθούν την εν λόγω «κρεατογιορτή», οπότε οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα θα τους φανούν άχρηστες. Οι «κρεατόφιλοι» μπορούν να ενημερωθούν από τη σκοπιά του διαιτολόγου ως εξής:

ΠΡΙΝ:

– Για τη σιλουέταbarbeque,grill master σας κάντε όπως το κάνετε και άλλες μέρες που σχεδιάζετε να βρίσκεστε έξω: «Αν το βράδυ γνωρίζετε ότι θα ψήσετε ή ότι θα βρεθείτε σε μεγάλο τραπέζι προτιμήστε την ίδια μέρα το μεσημέρι την κατανάλωση μιας απλής χωρίς λίπη μακαρονάδας ή ριζότο. Επίσης, μπορείτε να προτιμήσετε την κατανάλωση βραστών ή ωμών λαχανικών».

– Ένα καλό μαρινάρισμα πριν το ψήσιμο είναι απαραίτητο. Έτσι δίνετε πιο πλούσια γεύση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το μαρινάρισμα είναι προστατευτικό έναντι των χημικών ουσιών που παράγονται με το ψήσιμο πρωτεϊνούχων τροφίμων σε υψηλή φωτιά (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες). Προτιμάτε «μαρινάδες» που έχουν βάση το λεμόνι και το ξύδι.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

– Τα ψητά στα κάρβουνα αποτελούν εύγευστο τρόπο μαγειρικής οπότε δε χρειάζονται περίτεχνες σως και ντρέσιγκς που προσθέτουν θερμίδες και αλλοιώνουν τη γεύση (έτσι λένε οι κρεόφιλοι). Συνδυάστε τα εύγευστα ψητά κρέατα της βραδιάς με φρέσκιες σαλάτες και βραστά λαχανικά εποχής.

– Αν θέλετε να ρίξετε κάτι πάνω στο κρέας μετά το ψήσιμο προτιμήστε το λεμόνι , πέρα από τη γεύση λειτουργεί επιπλέον προστατευτικά έναντι των δυσάρεστων χημικών ουσιών που παράγονται.

– Αν θελήσετε παϊδάκια μη χορτάσετε με αυτά, 1-2 είναι αρκετά..

– Προσοχή να δώσετε και στο επιδόρπιο. Μην προτιμήσετε λιπαρές τούρτες και πάστες, είναι πιθανό να έχετε πάρει ήδη αρκετή ποσότητα λίπους (και μάλιστα κορεσμένου) από το κρέας..

ΜΕΤΑ:

– Η υπερκατανάλωση κρέατος (οι Έλληνες είμαστε 7οι παγκοσμίως) πρέπει να μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε αν πρέπει να γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη. Έχουμε γεμίσει με «τσικνοπέμπτες» τη ζωή μας καταναλώνοντας υπερποσότητες κρέατος. Προτείνεται να εορτάζεται μεγαλόπρεπα η Τσικνοπέμπτη υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιπες μέρες μιας τυπικής εβδομάδας περιέχουν έως 1 φορά κόκκινο κρέας.

– Την επόμενη της Τσικνοπέμπτης εφόσον έχετε καταναλώσει ικανή ποσότητα κρέατος προτιμήστε ως κύριο πιάτο όσπρια ή ζυμαρικά ή βραστά λαχανικά. Το ίδιο να κάνετε και στο υπόλοιπο της εβδομάδας, μη προτιμώντας το κόκκινο κρέας, είναι γνωστό ότι η κατανάλωσή του δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 φορά/ εβδομάδα (αν είστε ενήλικας, δεν έχετε έλλειψη σιδήρου και ανήκετε στο γενικό πληθυσμό)..

 

Τσικνοπέμπτη σημαίνει συνεύρεση και ευθυμία. Απολαύστε τους δίπλα σας και εσάς μαζί τους.

Κι όπως λέει ένας καλός μου φίλος: Ναι στο Καρναβάλι, όχι στα «καρναβάλια»,

αντίστοιχα λέμε: Ναι στην Τσικνοπέμπτη, όχι στις «τσικνο-πέμπτες, τσικνο-τετάρτες ..κοκ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: 2710 232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com

site: www.bertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *