Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για το Ερρίκος Ντυνάν

γεωργιαδηςΟ Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προέβη σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Από το καλοκαίρι, όταν ενημερωθήκαμε ότι ξεκίνησε η διαδικασία αποβολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, η Κυβέρνηση με προσωπική φροντίδα του Πρωθυπουργού ανέλαβε μια πρωτοβουλία διασώσεως του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Στα πλαίσια αυτά ζητήσαμε να αναλάβουμε τη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», για να μπορέσει το κράτος με τη δύναμή του να εγγυηθεί τη συμφωνία πρώτον με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και να σταματήσει τη διαδικασία αποπομπής και δεύτερον να καλυφθούν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να πληρωθούν σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι πιστωτές.

Με βάση μια προσωρινή απόφαση του Ειρηνοδικείου, πριν από ένα μήνα κατάφερε τελικά η Κυβέρνηση να ορίσει προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο σε ένα μήνα επέδειξε τρομακτική πρόοδο και επέτυχε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία ανέλαβε το δάνειο που είχε το «Ερρίκος Ντυνάν» ως βάρος από την Τράπεζα Κύπρου και άρα προχώρησε σε ένα πολύ μεγάλο βήμα για επίλυση του θέματος.

Εκταμιεύσαμε γρήγορα χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και είμαστε σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την αλλαγή του καταστατικού του και άρα την ακύρωση διαδικασίας αποπομπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τον Διεθνή, πράγμα που αν γίνει θα βλάψει δραματικά τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Χθες, το Ειρηνοδικείο, με μία νέα του απόφαση, ακύρωσε το διοικητικό συμβούλιο που είχε οριστεί με την προηγούμενη του απόφαση και το οποίο είχε συστήσει η Κυβέρνηση. Όρισε νέο Διοικητικό Συμβούλιο από προηγούμενα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μάλιστα μας διέταξε να θεωρούμε ότι δεν πρέπει το κράτος να έχει το παραμικρό έννομο συμφέρον για τον Ερυθρό Σταυρό και το «Ερρίκος Ντυνάν». Κοινώς το Ειρηνοδικείο με την απόφασή του μας διατάζει να μην ασχοληθούμε καθόλου με προβλήματα αυτού του Οργανισμού.

Εμείς, σεβόμενοι την δικαστική απόφαση ως προς την εφαρμογή της, δηλώνουμε ότι διαφωνούμε με αυτήν και θα την εφεσιβάλλουμε αλλά βεβαίως τη σεβόμαστε. Πράγμα που σημαίνει ότι από σήμερα και έως ότου έρθει μια νέα ενδεχομένως δικαστική απόφαση που θα ορίζει διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί τη συμφωνία που θέλει η Κυβέρνηση, δηλώνουμε ότι η Κυβέρνηση και για όλο αυτό το διάστημα που θα προκύψει, δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

 

Ερ. δημοσιογράφου: Υπάρχουν καταγγελίες ασφαλισμένων που λένε ότι πάνε στους γιατρούς και οι γιατροί με το πρόσχημα ότι έχουν ξεπεράσει το πλαφόν, τους ζητάνε να πληρώσουν.

 

Υπουργός: Στα κέντρα υγείας και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων δεν υπάρχει πλαφόν.

 

Ερ. δημοσιογράφου: Σχετικά με τις καταγγελίες αυτές, είπατε και εσείς ότι έχετε ενημερωθεί και ότι δέχεστε κάποιες καταγγελίες στο e-mail σας.

 

Υπουργός: Λέμε για το πλαφόν στα φάρμακα ή στον αριθμό επισκέψεων;

 

Ερ. δημοσιογράφου: Και στα δύο, υπάρχουν καταγγελίες και στα δύο.

 

Υπουργός: Όσον αφορά στον αριθμό επισκέψεων, θεωρώ παντελώς αδιανόητο με τις 400 επισκέψεις το μήνα να υπάρχει γιατρός που έχει καλύψει το πλαφόν. Άντε, ίσως τις τελευταίες δυο –τρεις- τέσσερις ημέρες του μήνα. Οι ασφαλισμένοι, εάν ο γιατρός τους πει αυτό το πράγμα, τους ζητήσει λεφτά, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στον ΕΟΠΥΥ και να καταγγείλουν τον γιατρό και αμέσως θα γίνει έλεγχος του ΣΕΥΥΠ, για να διαπιστώσουμε εάν πράγματι έχει καλύψει τον αριθμό επισκέψεών του. Αλλά ξέρουμε για τι μιλάμε, μιλάμε για 100 ασθενείς την εβδομάδα. Έτσι, είναι 400 επισκέψεις τον μήνα. Όσον αφορά το πλαφόν στα φάρμακα, τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ δείχνουν ότι μέχρι χθες από τους 40.000 γιατρούς το πλαφόν το είχαν φτάσει περίπου 500. Άρα, μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσοστό, περίπου 2% ποσοστό. Αλλά με τα νέα μέτρα έφτασαν στους 500, μιλάμε για μικρό ποσοστό.

 

Ερ. δημοσιογράφου: Θα δεχτείτε νέες καταγγελίες στο mail σας, είπατε κάτι τέτοιο σήμερα…

 

Υπουργός: Φυσικά, δέχομαι καθημερινώς. Κάθε Έλληνας πολίτης που μου έχει στείλει email με καταγγελία, την ερευνούμε σχεδόν αμέσως.

 

Ερ. δημοσιογράφου: Σε ποιο e-mail μπορούν να σας στείλουν;

 

Υπουργός: g-adonis@otenet.gr

 

Ερ. δημοσιογράφου: Αυτό γίνεται πρώτη φορά. Ένας υπουργός να δίνει το e-mail του για να δέχεται τις καταγγελίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *