Κουτρουμάνης: Στα 1,25 δισ. ευρώ η επιχορήγηση του ΟΠΑΔ το 2011

«Κανένα πρόβλημα» με την απόδοση της επιχορήγησης, λέει ο υπ. Εργασίας.

Κανονικά αποδίδεται η κρατική επιχορήγηση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Όπως ειδικότερα αναφέρει ο υπουργός στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις αρχές Σεπτεμβρίου,«μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί ποσό ύψους 507 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει ήδη εγκριθεί ποσό ύψους 74 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αναμένεται να εκταμιευθεί τις προσεχείς ημέρες.

Η συνολική επιχορήγηση για το έτος 2011 προβλέπεται να ανέλθει στο ύψος των 1.250.000.000 ευρώ».

Ο υπουργός αναφέρεται και στην εξόφληση των ειδικών θεραπειών για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ενημερώνοντας ότι έχουν ήδη σταλεί σχετικές πιστώσεις προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού προκειμένου να εξοφληθούν πλήρως οι δαπάνες των ασφαλισμένων. Ήδη, οι περιφερειακές υπηρεσίες προβαίνουν σε ενταλματοποιήσεις και εξοφλήσεις δαπανών ασφαλισμένων (και ειδικότερα εκείνων που αφορούν ειδικές θεραπείες) με αποτέλεσμα να περιορίζεται η σχεδόν εξάμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται στην απόδοση των εν λόγω δαπανών.

Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης, του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη, σχετικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών σε ασφαλισμένους υπαλλήλους στον ΟΠΑΔ. Ο βουλευτής που έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, έχει επισημάνει ότι γιατροί και φαρμακοποιοί προβαίνουν σε αναστολή παροχής υπηρεσιών και χορήγησης φαρμάκων λόγω πολύμηνων καθυστερήσεων εξόφλησης τιμολογίων. Επιπλέον, όπως έχει τονίσει, οι ασφαλισμένοι υπόκεινται σε αντίστοιχες καθυστερήσεις πληρωμών για υπηρεσίες υγείας αν και απολύτως συνεπείς με την καταβολή των εισφορών τους.

Ειδικότερα, για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, όπως ενημερώνει ο κ. Κουτρουμάνης, έχουν κατατεθεί έως σήμερα περίπου 300 δαπάνες ειδικών θεραπειών, οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί. Όπως εξηγεί, η καθυστέρηση οφείλεται και στο πλήθος των δαπανών που επεστράφησαν από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου. Η αποπληρωμή των δαπανών αυτών έχει δρομολογηθεί και εκτιμάται ότι άμεσα θα μειωθεί ο μέσος χρόνος καθυστέρησης.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/09/2011_407555

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *