ΙΣΑ. Σήμερα η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ομολόγησε την αποτυχία της

ΙΣΑsmallΈχει κανείς την ευθιξία να παραιτηθεί επιτέλους;

Δεν θα πληρώσουν οι απλήρωτοι εδώ και μήνες από τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, το κόστος για την εκκαθάριση και την πραγματοποίηση των ελέγχων από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Το σημερινό δελτίο τύπου της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας της να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο πρόχειρος κι αποσπασματικός τρόπος που λειτουργεί ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Ομολογούν ότι απέτυχαν όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του νέου θεσμού να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο στις δαπάνες και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τόσο προς τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων, όσο και προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Ομολογούν εμμέσως ότι ποτέ δεν στελέχωσαν με επαρκή αριθμό προσωπικού τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ούτε φυσικά και διέθεσαν στο προσωπικό αυτό τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτός είναι ο λόγος που τους αναγκάζει να προχωρήσουν στην πρόσληψη ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών. Την ανάγκη αυτή την ονομάζουν παραπλανητικά θεσμική τομή. Αν πράγματι πρόκειται για θεσμική τομή, γιατί περίμεναν τόσα χρόνια για να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα; Έπρεπε να ταλαιπωρηθούν και να περιμένουν ασφαλισμένοι και πάροχοι υγείας 2-3-4 χρόνια για να πληρωθούν για νοσήλια και υπηρεσίες που παρείχαν; Από πότε η ανικανότητα βαπτίζεται θεσμική τομή;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, είχε επισημάνει στην τότε Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την προχειρότητα με την οποία ξεκίνησε το εγχείρημα. Είχαμε προβλέψει τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που θα εμφανιστούν. Τότε δεν εισακουστήκαμε. Την προχειρότητα αυτή πληρώνουμε σήμερα όλοι, ασφαλισμένοι, ιατροί, πάροχοι υπηρεσιών υγείας. Κανείς δεν είχε όμως την ευθιξία από τους διάφορους ανευθυνο-υπεύθυνους που πέρασαν από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, όχι να παραιτηθεί, αλλά τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη για την ταλαιπωρία που μας έχουν υποβάλει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεν φοβάται τους ελέγχους, ούτε είναι αντίθετος στην αξιοποίηση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών. Έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για τον περιορισμό της σπατάλης στο χώρο της υγείας και την καταπολέμηση της παραβατικότητας.

Γι αυτό και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην απόφαση να πληρώσουν οι απλήρωτοι εδώ και μήνες από τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, το κόστος για την πραγματοποίηση των ελέγχων από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για την εκκαθάριση των απαιτήσεων που έχουμε από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτή είναι δουλειά του ΕΟΠΥΥ, αν δεν μπορεί να την κάνει η Διοίκηση του, ας παραιτηθεί.

Ουδείς άλλωστε είναι αναντικατάστατος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *