Ανοιχτή πρόσκληση από την Ένωση για την Προάσπιση Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Ανοιχτή πρόσκληση προς τους συλλογικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, απευθύνουν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του κοινωνικού φορέα  “Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων”* , Άρτεμις Δεδούλη και Α. Παπακωνσταντίνου αντίστοιχα, ώστε να συνδράμουν στους στόχους της εν λόγω “Ένωσης”, καταθέτοντας προτάσεις, σκέψεις και απόψεις, πολλές από τις οποίες μπορεί να φιλοξενηθούν ως άρθρα στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα ή να περιληφθούν στο πρόγραμμα των ημερίδων και των άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίζει.

Μιλώντας στην “Π”, ο αντιπρόεδρος της “΄Ενωσης”, δρ.Ν. δικηγόρος Α. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την τρέχουσα κοινωνική και οικονομική συγκυρία, κάνει λόγο για αναπροσδιορισμό του ρόλου του κοινωνικού κράτους και να εντοπιστούν τα συνταγματικά, νομικά και θεσμικά όρια στους περιορισμούς των κοινωνικών δικαιωμάτων. Λέει συγκεκριμένα ο ίδιος: “Αποτελεί κοινό τόπο ότι η πρωτόγνωρη για τη νεότερη ιστορία της χώρας μας οικονομική κρίση πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα το κράτος πρόνοιας και οδηγεί σε αφαίμαξη το ουσιαστικό περιεχόμενο των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μέσα σε αυτό το αρνητικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον κρίνεται, όσο ποτέ άλλοτε, αναγκαίο να αναπροσδιοριστεί ο ρόλος του κοινωνικού κράτους και να εντοπιστούν τα συνταγματικά, νομικά και θεσμικά όρια στους περιορισμούς των κοινωνικών δικαιωμάτων”. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπακωνσταντίνου: “Η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η δωρεάν εκπαίδευση, η κατοικία, η εργασία καθώς και η διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης αποτελούν κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτικού και συνταγματικού πολιτισμού αλλά και αναγκαίες προϋποθέσεις για την κοινωνική συνοχή. Επιβάλλεται έτσι να ορθωθούν, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φραγμοί στην προϊούσα απαξίωση τους”.

Με αφορμή λοιπόν τα προαναφερθέντα αλλά και την εν γένει κατάσταση στη χώρα μας, η Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ανέλαβε μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία , για την οποία όπως αναφέρει η πρόεδρος της “Ένωσης” Άρτεμις Δεδούλη Δρ.Ν. και Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Εργασίας : “ Η Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, συναισθανόμενη την ανάγκη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, μαζί με άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, στην παρούσα αρνητική συγκυρία, αποφάσισε να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, συνδράμοντας παράλληλα στην προσπάθεια για την υπέρβαση της κοινωνικοοκονομικής κρίσης με τις πλέον ελάχιστες κατά το δυνατόν απώλειες στην πραγμάτωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο των προσεχών ενεργειών της πρόκειται να διοργανώσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο ευρεία ημερίδα με θέμα: «Ένα έτος μετά τη Μεταρρύθμιση στην Κοινωνική Ασφάλιση: Αποτίμηση και Προοπτικές εν μέσω οικονομικής κρίσης», ενώ παράλληλα προγραμματίζει για το προσεχές έτος εκδηλώσεις και εκδόσεις έργων για την ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας του κοινωνικού κράτους”.

* Η Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (www.epkodi.gr) αποτελεί ανεξάρτητο φορέα, έχει δε συσταθεί από ομάδα επιστημόνων με σκοπό την ανάδειξη του αιτήματος για την πραγμάτωση και την εμπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κράτους πρόνοιας. Στα δύο χρόνια της λειτουργίας της έχει να επιδείξει ήδη σημαντικό έργο στον τομέα αυτό. Διοργάνωσε σειρά ημερίδων, εξέδωσε συλλογικούς τόμους και ανάρτησε στην ιστοσελίδα της χρήσιμες και ενδιαφέρουσες συμβολές, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη στα θέματα αυτά.

 
http://www.pixidanews.gr/?p=2414

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *