Αιχμές Ν. Κακλαμάνη για τα εμβόλια της νόσου των πτηνών

kaklamanhsΑιχμές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι διάδοχοί του στο υπουργείο Υγείας το θέμα των εμβολίων κατά της νόσου των πτηνών την περίοδο 2008-2009, διατύπωσε χθες στην Βουλή ο Νικήτας Κακλαμάνης, προκαλώντας τα σχόλια και τις συζητήσεις συναδέλφων του.

Μάλιστα, διατύπωσε ευθέως τις αμφιβολίες του ως προς την εγκυρότητα κρίσιμων αποφάσεων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας καταλογίζοντάς του «περίεργα παιχνίδια» με φαρμακευτικές εταιρείες. Ο πρώην υπουργός Υγείας – επί διακυβέρνησης Καραμανλή – είπε απευθυνόμενος προς τον Άδ.Γεωργιάδη να μην επικαλείται τόσο πολύ την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, καθώς «ευθύνεται και ενέχεται σε πολλά».

«Εάν είχα ακούσει εγώ την ΠΟΥ ως υπουργός Υγείας με τη νόσο των πτηνών και είχα αγοράσει Tamiflu για να καλύψω το 30%, όπως με διέτασσε, του πληθυσμού, θα είχα ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πήγαιναν στον κάλαθο των αχρήστων», πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης, διατύπωση η οποία εξελήφθη από βουλευτές ως αιχμή για τον διάδοχό του το 2006-2009 στο υπουργείο Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί το πρόβλημα και μάλιστα σε πανδημική φάση, αγοράζοντας εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ως αιχμή εξελήφθη η αναφορά του κ. Κακλαμάνη, σύμφωνα με βουλευτές και για την διάδοχο του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας, την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ανέλαβε καθήκοντα το 2009 με την ανάληψη της εξουσίας από το ΠαΣοΚ, αν και σύντομα η ίδια έσπευσε να ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος της «υπερβολικής παραγγελίας πανδημικών εμβολίων της προηγούμενης κυβέρνησης», όπως είχε δηλώσει (η ακύρωση αφορούσε παραγγελίες 12,3 εκατ. δόσεων εμβολίων και εξοικονόμηση περίπου 80 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Κακλαμάνης μάλιστα έκανε λόγο για «παιχνίδια περίεργα (που) παίζονται ενίοτε με την ΠΟΥ και τις φαρμακευτικές εταιρίες». Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει μέσα εξαίρετους επιστήμονες», αλλά όπως συνέστησε στον κ. Γεωργιάδη «μην την επικαλείστε και κυρίως μην την εμπιστεύεστε στο 100%, να ψάχνετε την ιστορία».

Επιπλέον, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να ενημερώσει την Βουλή για τις δαπάνες του υπουργείου Υγείας από το 2000 μέχρι το 2010. «Το ότι από τότε μέχρι τότε αυξήθηκαν τόσο, δεν λέει τίποτα. Έχουν ονοματεπώνυμα οι υπουργοί. Άρα, εγώ θέλω να ξέρω -εγώ ξέρω και αν δεν το κάνετε, θα το κάνω εγώ κάποια μέρα, αλλά θέλω θεσμικά να γίνει – από το 2000 μέχρι το 2010, χρόνο-χρόνο, πόσες ήταν οι δαπάνες υγείας και επί υπουργίας ποίου», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης κλείνοντας την τοποθέτησή του.

http://www.zougla.gr/politiki/article/exmes-kaklamani-gia-ta-emvolia-tis-nosou-ton-ptinon

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *