ΠΕΔΥ: «Γεννητούρια» με απεργίες

εοπυυΣτην ολομέλεια της Βουλής πηγαίνει σήμερα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο –μετά από κάποιες αλλαγές- τίθεται αύριο σε ψηφοφορία, συνοδευόμενο από πανυγειονομικές κινητοποιήσεις.

Στη «δοκιμασία» της ψηφοφορίας τίθεται αύριο το νομοσχέδιο που «γεννάει» το ΠΕΔΥ, το οποίο υπέστη αλλαγές, μετά και από τις συζητήσεις στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και τις προτάσεις, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Υγείας να απέσυρε, τελικά, το άρθρο 37 για την επαναλειτουργία ιδιωτικών κλινικών, για το οποίο είχαν εκφραστεί ενστάσεις κυρίως από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον οικογενειακό γιατρό και εισήχθη το άρθρο για τον ηλεκτρονικό φάκελο.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που θα μείνουν κενές, θα είναι απόφαση του Υπουργού ποιες από αυτές θα επαναπροκηρυχθούν, ενώ διευκρινίστηκαν τα κριτήρια της αξιολόγησης των γιατρών που θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ και θεσπίζονται κλειστοί προϋπολογισμοί για τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τις μονάδες παροχής υπηρεσιών που θα ενταχθούν στο νέο δίκτυο της ΠΦΥ. Επίσης, διευκολύνεται η πρόσληψη των επικουρικών ιατρών.

Στο εξάμηνο θα γίνει ο σχεδιασμός και η μέγιστη μετακίνηση είναι σε όμορους δήμους, διευκρίνισε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε πως δίνεται στους γιατρούς μια εβδομάδα διορία να αποφασίσουν αν θα μείνουν ή όχι στο ΠΕΔΥ, ώστε να εκτιμηθούν τα κενά στην πράξη και να τα καλυφθούν.

«Αν δώσουμε παράταση, όπως ζητάτε, θα παρατείνουμε τη διαθεσιμότητα του γιατρού του ΕΟΠΥΥ, η θέση του οποίου δεν θα αδειάζει όσο θα είναι σε διαθεσιμότητα, άρα δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαδικασία πρόσληψης επικουρικού ή συμβασιούχου», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Οι γιατροί

Την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου οι γιατροί από όλες τις βαθμίδες και τους κλάδους, πραγματοποιούν απεργία και κινητοποιήσει, εκφράζοντας την αντίθεση τους στις αλλαγές και ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

ΟΕΝΓΕ, ΠΙΣ, ΕΟΟ, ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ και άλλοι φορείς των γιατρών θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί, έξω από το Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας.

το νομοσχέδιο κλικ εδώ Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ όπως εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής

Γράφει: 

http://www.virus.com.gr/site/index.php/health/health-and-pharma-news-reports/item/1775-pedy-gennitoyria-me-apergies

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *