Νέα από Αρκαδία. Η «μαγιά» της Πινακοθήκης

ARKADIA18-150x150177Η ίδρυση μιας Δημοτικής Πινακοθήκης στην πόλη μας αποτελεί παλιό αίτημα πολλών υποψιασμένων δημοτών, με σημαντικά καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, ενώ ή πραγμάτωσή του συνιστούσε πάντοτε ένα στόχο στον οποίο προσέβλεπε η κάθε δημοτική αρχή.

Σήμερα, με τη ευκαιρία της έκθεσης ζωγραφικής και χαρακτικής η οποία συνδιοργανώνεται από τους δήμους Τρίπολης και Μεσολογγίου , με το γενικό τίτλο: «Γνωρίστε τώρα το Μεσολόγγι μέσα από την Τέχνη», δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσει υπόσταση η δημιουργία αυτής της πινακοθήκης.

Διάσπαρτοι πίνακες ζωγραφικής και χαρακτικής ανά την πόλη, σχέδια, εικόνες και γλυπτά έργα γνωστών καλλιτεχνών, ντόπιων αλλά και ξένων, που σκιαγραφούν την πορεία της νεοελληνικής τέχνης, μπορούν κάλλιστα να συγκεντρωθούν στο χώρο αυτό, που ο αείμνηστος Φίλιππος Τσιχριτζής ονειρεύτηκε, γι αυτό και κληρονόμησε το ακίνητό του της Γρηγορίου Ε’ στο δήμο Τρίπολης. Παράλληλα και στο μέλλον, σίγουρα θα αποτελέσει, το ασφαλές μέρος όπου πολλοί συλλέκτες θα δωρίζουν μικρές ή μεγάλες συλλογές τους, εμπλουτίζοντας την όλη εικόνα της έκθεσης.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Τρίπολης, εφόσον πάρει σάρκα και οστά, ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της πόλης, μπορεί κάλλιστα να συμβάλλει πολύπλευρα στην εδραίωση των εικαστικών τεχνών στη πόλη, και την ευρύτερη περιφέρεια της Αρκαδίας. Ιδίως, όταν λειτουργώντας ως μόνιμος εκθεσιακός χώρος, θα μπορεί κάλλιστα να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας κ.ά. καλλιτεχνικών εκφράσεων.

Κατόπιν αυτού πιστεύουμε ότι η διαμάχη που υπήρξε στο, προ ημερών, δημοτικό συμβούλιο για το ύψος της δαπάνης της έκθεσης ζωγραφικής και χαρακτικής με έργα της πινακοθήκης σύγχρονης τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Μοσχανδρέου, ήταν υπερβολική. Όχι ότι το ποσό δεν ήταν μεγάλο, αλλά διότι τώρα δίνεται η ευκαιρία ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Χρήματα μπορούν και πρέπει να εξοικονομηθούν από άλλες πηγές. Μικρό παράδειγμα η επιχορήγηση διαφόρων πολιτιστικών σωματείων για χορούς και πανηγύρια, το καλοκαίρι και όχι μόνο, που κάποτε πρέπει να σταματήσει.

Η διαφοροποίηση και οι κοινωνικές ευαισθησίες των δημοτικών μας συμβούλων είναι καλές όταν καταθέτουν ρεαλιστικές προτάσεις. Όλα τα άλλα είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα. Που δεν πείθουν κανένα.

Γιατί καθυστερούν ;

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για να αρχίσει η τοποθέτηση του στεφανιογράφου και γενικά η εγκατάσταση του αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Παναρκαδικό νοσοκομείο, η υπόθεση «κόλλησε» και δεν προχωρά. Αιτία, η έλλειψη τεχνικού δελτίου από το δημόσιο που να πιστοποιεί ότι η υπάρχουσα υποδομή του ορόφου είναι ικανή να βαστάξει το βάρος της εγκατάστασης. Απλά πράγματα που ενώ έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού, καθυστερούν αδικαιολόγητα και εύλογα μας βάζουν σε πολλές σκέψεις. Τελικά θέλουμε να γίνει το αιμοδυναμικό ή δεν θέλουμε; Υπάρχει απάντηση επ’ αυτού;.

ΣΥΡΙΖΑίϊκα …

«Φωτιές» άναψε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή του Οδυσσέα Βουδούρη, καθώς η Αριστερή πλατφόρμα δεν υποδέχθηκε με τις καλύτερες διαθέσεις την επιλογή του ως υποψήφιου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γι αυτό και απέσχε από την ψηφοφορία. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας επισήμαιναν το «ΠΑΣΟΚικό» παρελθόν του ανεξάρτητου βουλευτή, όπως και το γεγονός ότι έχει ψηφίσει τα Μνημόνια. Στη Αρκαδία, ωστόσο, βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν μάλλον ικανοποίηση από την επιλογή αυτή, στο πλαίσιο του ανοίγματος στην κοινωνία, και για την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

…Και Νέο – Δημοκρατικά

Από την άλλη πλευρά το επιτελείο της ΝΔ καταστρώνει ήδη την στρατηγική του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες φέρεται αποφασισμένο να μην προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα και κινείται στην κατεύθυνση επιλογής υποψηφίων που δεν ανήκουν στο στενό πυρήνα του κόμματος.

Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και η Πελοπόννησος, όπου ο Πέτρος Τατούλης κερδίζει και είναι μάλλον σίγουρο πως ο κ. Σαμαράς, που χειρίζεται προσωπικά το θέμα, θα καταλήξει σε στήριξή του. Η προσέγγιση έχει ήδη γίνει, όπως έδειξε και το δημόσιο γεύμα του πρωθυπουργού με τους τοπικούς παράγοντες τα Θεοφάνεια.

Αβρότητες

«Μέλι» έσταζε το στόμα του Πέτρου Τατούλη για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, στα εγκαίνια της έκθεσης «Γνωρίστε ΤΩΡΑ το Μεσολόγγι μέσα από την Τέχνη», το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Πολλάκις ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στο όνομα του πρώην υφυπουργού, συντηρώντας μια «επίθεση» φιλίας που άνοιξαν οι δυο τους κατά την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου της Ψυχιατρικής Κλινικής του Παναρκαδικού νοσοκομείου. Και από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί στο μέλλον, τουλάχιστον ως τις ευρω… και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μνημόσυνο

Σαν σήμερα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014, συμπληρώνονται εκατόν εβδομήκοντα ένα χρόνια από την 4ην Φεβρουαρίου 1843, ημέρα κατά την οποίαν πέθανε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ημέρα, λοιπόν, μνήμης, προσευχής αλλά και σιωπής. Τα πολλά λόγια και τα ηχηρά μνημόσυνα, όταν πέρσι την ίδια μέρα, για τα εκατόν εβδομήντα χρόνια, είχαν γίνει ανάλογες εκδηλώσεις, δεν προσφέρουν. Τουναντίον κουράζουν και συντηρούν έναν κακώς εννοούμενο εθνικισμό. Μην το λησμονούμε ποτέ.

Ιατρικά

Επιστημονική εκδήλωση του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας με θέμα: «Αντιμετώπιση δύσκολων κλινικών περιπτώσεων», θα πραγματοποιηθεί 14 – 16 Φεβρουάριου 2014, στην ιστορική Δημητσάνα, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας. Η επιστημονική αυτή εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κολλεγίου Καρδιολογίας για το έτος 2014, σε συνεργασία με τις νεοσύστατες Επιστημονικές Ενώσεις του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Το πρόγραμμα φέτος θα είναι καινοτόμο, με διαδραστική παρουσίαση περιστατικών, εκτενή συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες και ψηφοφορία σε σημαντικά ερωτήματα κατά τη διάρκεια παρουσίασης περιστατικών, θα υπάρχει επίσης και μία βραχεία διάλεξη που θα παρουσιάζει τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα που αναφέρονται τα περιστατικά, τα οποία αναλύθηκαν.

Γυμνάσιο – Λύκειο Λαγκαδίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας στη συνεδρίασή του στις 31 Ιανουαρίου 2014, μετά από θετική εισήγηση του τοπικού συμβουλίου και τις τοποθετήσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών, αποφάσισε ομοφώνως τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης του ιστορικού κτιρίου του Γυμνασίου-Λυκείου Λαγκαδίων προς τον Σύνδεσμο των εν Αττική Λαγκαδινών με σκοπό τη δημιουργία Πολιτιστικού Πολυχώρου.

Κακοτεχνίες

Σχετικά με τις κακοτεχνίες που παρατηρούνται στα έργα της πόλης, κυρίως σε αυτά της πλατείας Αρεως και των δυο κεντρικών οδικών αξόνων, ζήτησε με ερώτησή του να μάθει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κακλαμάνος, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Η απάντηση ήρθε δια στόματος του υπεύθυνου κ. Λυτρίβη ο οποίος ανέφερε ότι ο εργολάβος δεν δέχεται πως έγιναν από δική του υπαιτιότητα αλλά από αμέλεια και μη σωστή προφύλαξη της περιοχής από τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Προς τούτο έχει συγκροτηθεί επιτροπή ελέγχου για τα περαιτέρω. Ίδωμεν.

Χαμογελάτε

-Ρε μάνα, σου’ πα την πίτσα να μου την κόβεις σε 6 κομμάτια, όχι 8, αν φάω 8 θα σκάσω. Τι, δεν καταλαβαίνεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *