ΥΥΚΑ. «Ενίσχυση μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών»

ζετα μακρη«Ενίσχυση μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών»

Με απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα αντιμετώπισε το Υπουργείο Υγείας την κατάσταση ανάγκης που δημιουργήθηκε στο νησί της Κεφαλονιάς λόγω του πρόσφατου σεισμού, ενισχύοντας τα μέτρα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, τόσο ως προς την ποιότητα του πόσιμου νερού όσο και ως προς την ποιότητα των τροφίμων και τους όρους υγιεινής των ξενοδοχειακών μονάδων και των πλοίων για τη φιλοξενία των πληγέντων.

Με σκοπό να εντατικοποιήσει τα μέτρα ελέγχου που λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η Υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μ. Μακρή, υπέγραψε δύο σχετικές εγκυκλίους, η πρώτη σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και η δεύτερη σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και της υγιεινής των εγκαταστάσεων των ξενοδοχειακών μονάδων και των πλοίων, στα οποία θα φιλοξενηθούν πληγέντες ή άτομα, τα οποία θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές για συνδρομή και βοήθεια.

Στις ως άνω εγκυκλίους υπογραμμίζεται η ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, και διαπίστωσης βλαβών στο σύστημα υδροδότησης, ενώ παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του. Επιπλέον, επισημαίνεται για μια ακόμα φορά η σημασία της προσωπικής υγιεινής των χειριστών των τροφίμων και των υγειονομικών ελέγχων σε όλα τα στάδια παρασκευής και διάθεσης των τροφίμων, ιδιαίτερα δε των ευαλλοίωτων. Τέλος, παρέχονται οδηγίες για τους υγειονομικούς ελέγχους στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα πλοία της περιοχής, αλλά και για την εμβολιαστική κάλυψη των πληγέντων στις περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση, η υγειονομική επιτήρηση διενεργείται με πνεύμα συνεργασίας και απόλυτο συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών , με σκοπό την αποκατάσταση των καταστροφών που έχουν προκληθεί και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *