Χωρίς φάρμακα «γιορτάζουν» σήμερα οι ‘Ελληνες καρκινοπαθείς

φαρμακείαΜε έναν ιδιαίτερα σκληρό τρόπο «τιμήθηκε» από την ελληνική πολιτεία η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: οι Έλληνες καρκινοπαθείς πρωταγωνίστησαν σε ένα ακόμη δραματικό επεισόδιο του «σήριαλ» που εκτυλίσσεται με την αναζήτηση φαρμάκων και την εξασφάλιση της αναγκαίας θεραπείας τους.

Η διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ –καθώς και άλλων ακριβών φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις όπως οι ρευματοπάθειες- γίνεται με δυσκολία από την περασμένη εβδομάδα.

Εκατοντάδες ασθενείς βίωσαν εκτός από τον Γολγοθά της νόσου, και εκείνον της αναζήτησης φαρμάκου από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή του ΕΣΥ. Καταγράφηκε δε το εξής παράδοξο και αναμφίβολα…ελληνικό: τα φαρμακεία του ΕΣΥ που δεν είχαν φάρμακα, υποχρεούνταν εκ του νόμου να δίνουν, και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που είχαν απόθεμα φαρμάκων απαγορεύτηκε να τα διαθέτουν!

Κι αυτό διότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ αιφνιδίασαν τους ασθενείς, ανατρέποντας κυριολεκτικά εν μια νυκτί το σύστημα που τους εξασφάλιζε πρόσβαση στα φάρμακα. Συγκεκριμένα, με επείγον έγγραφό του στις 22 Ιανουαρίου ο Οργανισμός γνωστοποίησε στα φαρμακεία που διατηρεί ανά τη χώρα ότι, σε εφαρμογή σχετικής υπουργικής απόφασης, απαγορεύεται πλέον από αυτά η διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων που προορίζονται για σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, ήταν ουσιαστικά το βασικό κανάλι απόκτησης φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του. Θεωρητικά μπορούσαν μεν να απευθυνθούν και στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, ωστόσο αυτό που γινόταν στην πράξη ήταν να λαμβάνουν από τους φαρμακοποιούς του ΕΣΥ μια σφραγίδα με τη λέξη «στερούμεθα» επάνω στην ιατρική συνταγή και με αυτή ανά χείρας να απευθύνονται στη συνέχεια στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σημειωτέον ότι τα νοσοκομεία, παρότι υποχρεούνται να διαθέτουν τα ακριβά νοσοκομειακά σκευάσματα στους εξωτερικούς ασθενείς, δεν το έπρατταν για λόγους που συνδέονταν με τα οικονομικά τους: οι χαμηλοί προϋπολογισμοί τους δεν τους επέτρεπαν να προμηθεύονται τις επαρκείς ποσότητες.

Οι ασθενείς συνήθως εξυπηρετούνταν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλεφθεί η χρονοβόρα και με τεράστια ταλαιπωρία διαδικασία την οποία αναγκάζονταν να ακολουθήσουν για το αυτονόητο: την εξασφάλιση της θεραπείας.

Η εφαρμογή της απόφασης του ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες ημέρες είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο τους καρκινοπαθείς που αναζητούσαν απεγνωσμένα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Αττικής τα φάρμακα για τη χημειοθεραπεία τους.

Σε πολλές περιπτώσεις οι διοικήσεις των νοσοκομείων κατέβαλλαν τεράστια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ποσότητα αυτών, με επικοινωνία μεταξύ τους και με τις προμηθεύτριες εταιρίες, ωστόσο το πρόβλημα διογκωνόταν. Το βέβαιον είναι ότι η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου θα σημαδέψει τους έλληνες ασθενείς με την αρνητική πρωτιά που κατέκτησαν….

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *