Νέα από Αρκαδία. Όχι τώρα αλλαγές στον «Καλλικράτη»

ARKADIA18-150x150177 Κάποια στιγμή πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως οι θεσμοί δεν προσφέρονται για παιχνίδια. Όπως αυτός του «Καλλικράτη», ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πρόσφατα υλοποιήθηκε. Καλώς ή κακώς έχει ψηφιστεί και έχει τεθεί σε λειτουργία. Η πρώτη περίοδος εφαρμογής του δεν ολοκληρώθηκε ακόμη. Πριν αποτιμήσουμε, συνεπώς, πλήρως, θεσμικά και με σοβαρότητα τα αποτελέσματα αυτής της εφαρμογής, δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγές. Κυρίως όταν είναι γνωστό πως στην αρχή της εφαρμογής μιας μεταρρύθμισης, πριν τα πράγματα πάνε καλύτερα, σίγουρα θα πάνε χειρότερα. Αρα, δεν χρειάζεται βιασύνη. Κάθε μεταρρύθμιση δεν έχει μόνο τριβές, χρειάζεται και χρόνο ωρίμασης. Πέρα από τις δυσαρέσκειες και την αμηχανία που φυσιολογικά επιφέρει κάθε αλλαγή, ακόμη και άνθρωποι με τις καλύτερες προθέσεις χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν. Τα καράβια δεν αλλάζουν ρότα αυτόματα. Ειδικά όταν εμφιλοχωρούν δημοκρατικές διαδικασίες. Η δημοκρατία είναι μια διαδικασία πειθούς, δοκιμής και λάθους.

Ο «Καλλικράτης» είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε τοπική κοινωνία. Αυτή -ως νοικοκύρης- ξέρει πολύ καλύτερα τα προβλήματα από τον μουσαφίρη γραφειοκράτη της Αθήνας. Με αυτόν της λύθηκαν τα χέρια ώστε να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Μπορεί να ιεραρχεί τα προβλήματα, τους επίδοξους άρχοντές τους, να μετρά τα λεφτά της, να κάνει λάθη και να τα διορθώσει.

Θα ήταν μεγάλο λάθος να ξανανοίξει το ζήτημα χάρη σε κάποιους, οι οποίοι θέλουν ενδεχομένως την ανασύσταση του Α ή του Β δήμου. Ιδιαίτερα, μάλιστα, μέσα στο σημερινό πολιτικό κλίμα, καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι την ίδια στιγμή θα ξεσηκωθούν βουλευτές και τοπάρχες, οι οποίοι θα πιέσουν για περισσότερες αλλαγές.

Γι αυτό και μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους κάθε βεβιασμένη πρόταση επικοινωνιακού χαρακτήρα για την χωροταξική αλλαγή πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σε μια περίοδο όπου η μεγάλη οικονομική κρίση είχε σημαντικές συνέπειες στην λειτουργία της Τ.Α., η αποτίμηση του «Καλλικράτη» πρέπει να γίνει μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, απαλλαγμένη από τις όποιες προεκλογικές φορτίσεις και σκοπιμότητες μέσα από τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης θα προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν. Λογικό δεν είναι;

Δημοτικά «μαγειρέματα»

Ζυμώσεις διεξάγονται καθημερινά στο δήμο μας με σκοπό την από κοινού κάθοδο στις εκλογές του Μαίου όλων ή τουλάχιστον των περισσότερων συνδυασμών της μειοψηφίας, απέναντι στο συνδυασμό Σμυρνιώτη. Στο επίκεντρο ο γιατρός Κώστα Γεωργακόπουλος, ο οποίος είναι αποδεκτός από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ως επικεφαλής ενός συνδυασμού, που θα «απλώνει» στην κοινωνία και θα περιλαμβάνει όλους, πλην του κ. Δ. Παυλή, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για οποιαδήποτε συνεργασία, από τους ΣΥΡΙΖΑιους. Αν αποτύχει αυτή η σύνθεση, πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει με Αντωνία Γιαννούλη και οι υπόλοιποι με διαφορετικούς συνδυασμούς. Και με απόλυτη κυριαρχία Σμυρνιώτη. Μην γελιόμαστε.

Μόνος, μπροστά

Από πλευράς του ο Νικόλας Τσιαμούλος, ανεξάρτητος πλέον στο δημοτικό συμβούλιο, μετά την εθελούσια απομάκρυνσή του από το συνδυασμό «Τρίπολη – Πρωτεύουσα του Μοριά» του Δημήτρη Παυλή, δηλώνει ξεκάθαρα και με κάθε τρόπο και τόνο την αυτόνομη κάθοδό του στις εκλογές του Μαίου, επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού. Επομένως, δεν συζητά και δεν μετέχει σε καμία κίνηση – ζύμωση του αντιπολιτευτικού χώρου.

Περιφερειακά μαγειρέματα

Στα της Περιφέρειας Πελοποννήσου η υπόθεση είχε ως χθες μπερδευτεί μετά το βέτο στην υποψηφιότητα Βουδούρη των τοπικών οργανώσεων και κυρίως αυτής της Μεσσηνίας, όπου διετέλεσε βουλευτής,. Τελικά το κόμμα αποφάσισε και τον έχρισε υποψήφιο παραβλέποντας τις όποιες αντιδράσεις διατυπώθηκαν.

Την τίμησαν

Η Ομοσπονδία Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλλίας, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της βράβευσε με τιμητική πλακέτα της Ομοσπονδίας τον καθηγητή προϊστορικής Αρχαιολογίας κ Κορρέ Γεώργιο για την ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Τριφυλίας και την ποιήτρια συγγραφέα από το Κοπανάκι -και συμπολίτισσά μας – κ. Γεωργία Αγγελοπούλου-Παπαβασιλείου (Μαλλούσα), για το συγγραφικό της έργο. Τον κ. Κορρέ προσφώνησε ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων κ. Στάθης Παρασκευόπουλος ενώ την κυρία Αγγελοπούλου, ο ιστορικός μελετητής και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κ. Γιαννικόπουλος Ηλίας. Η τελευταία, αποδεχόμενη την τιμητική αυτή προσφορά δήλωσε, συγκινημένη, πως με τον πνευματικό της αγώνα προσπαθεί να διασώσει την έννοια της λέξης «άνθρωπος», γι αυτό και ομολογεί πως είναι πολύ «μικρή» για να αισθάνεται «μεγάλη».

Πίττα ΝΟ.Δ.Ε Αρκαδίας

Η ΝΟ.Δ.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ διοργανώνει την παραδοσιακή εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 18:00, στο κέντρο Country Inn. Θα παραστούν και θα ομιλήσουν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάκης Βορίδης, και ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Νέο ΔΣ Ορφέα

Μετά τις αρχαιρεσίες της 26ης Ιανουαρίου 2014 στη χορωδία του Ορφέα, τα νέα εκλεγέντα μέλη συνήλθαν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 σε συνεδρίαση για την συγκρότηση σε σώμα και προέκυψε το Διοικητικό Συμβούλιο για τα επόμενα δύο χρόνια. Το νέο Δ.Σ. έχει ως εξής: 1. Πρόεδρος: Κοσμάς Αρτόπουλος 2. Αντιπρόεδρος: Σταύρος Μπαριάμης 3. Γραμματέας: Παναγιώτης Καφετζής 4. Ταμίας: Δημήτρης Χρονόπουλος 5. Έφορος: Γιώργος Καπάνταης 6. Μέλος: Δημήτρης Λυγιάς 7. Μέλος: Θοδωρής Πιλιλίμης

Ευθείς βολές

Ευθείες βολές κατά του Προέδρου και αναπληρωτή Προέδρου του Εργατικού Κάντρου Αρκαδίας εξαπολύει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ κατηγορώντας τους ότι με ευθύνη τους δεν υπάρχει ουσιαστική συλλογική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας (ΕΚΑ). Μεταξύ των άλλων κατηγορούνται ότι: «διατυπώνουν δήθεν θέσεις της Διοίκησης του ΕΚΑ, κηρύσσουν απεργίες χωρίς να πάρουν μέτρα στήριξης, χωρίς απεργούς, χωρίς προϋποθέσεις επιτυχίας, που αρχίζουν και τελειώνουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Και ως παράδειγμα αναφέρουν πως: « Χθες 29/01/2014 έδωσαν στην δημοσιότητα κείμενο δήθεν θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς καν να έχει παρθεί τέτοια απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε μία μέρα νωρίτερα (28/01/2014)». ΓΙ αυτό και το ΠΑΜΕ καλεί

τους εργαζόμενους της Αρκαδίας να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ «για να κάνουμε το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας εργαλείο που να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων μπροστά στα χειρότερα που έρχονται».

Ξέρετε ότι..

Όταν πλημμύριζε ο Νείλος στην Αρχαία Αίγυπτο, οι αγρότες που είχαν χωράφια δίπλα στο ποτάμι έχαναν τα όρια τους. Κάποτε βρέθηκε εκεί ο Θαλής ο Μιλήσιος να μετρήσει την μεγάλη πυραμίδα από την σκιά της και του ανέθεσαν να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε μετά την άμπωτη να μπορούν να ξαναβρούν οι Αιγύπτιοι αγρότες τα όρια των χωραφιών τους. Ο Θαλής έβαλε πασσάλους ανά τακτά διαστήματα, στην άκρη του ποταμού, κατά μήκος της ακτής. Από κάθε πάσσαλο έδεσε μακριά σχοινιά προς τα έξω, προς τα χωράφια, δηλαδή κάθετα σε διεύθυνση προς τον ποταμό. Τα σχοινιά κατά μήκος τους, ανάλογα με τις αποστάσεις έφεραν κόμβους!!! Με την βοήθεια των κόμβων μέτρησε ακριβώς τα σύνορα του κάθε αγρού αφού είχε σταθερή απόσταση από τον ποταμό. Η μέθοδος αυτή, του να υπολογίζεις δηλαδή με ακρίβεια, ονομάστηκε “κομβέω” (=υπολογίζω, μετρώ ακριβώς με την βοήθεια κόμβων). Αργότερα το πήραν οι Λατίνοι όπου όσοι ήξεραν να εκτελούν μαθηματικές πράξεις, το φώναζαν δυνατά (εξ ού “κομπασμός”), και ο υπολογισμός σε αυτούς έγινε “combaso”ή “compasso”. Έκτoτε, από το μετρώ ή υπολογίζω με ακρίβεια compaso προέκυψε η λέξη “computer”! Στα αγγλικά άραγε πώς λέγεται το computer; Γιατί στα Ελληνικά ξέρουμε! Πηγή: Περιοδικό «Ελλάνιον Ήμαρ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *