Κυβέρνηση – βιτρίνα..

Κυβέρνηση – βιτρίνα…
Χρήστου Δημήτρης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/09/2011

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο φανερό πως η χώρα μας δεν έχει κυβέρνηση. Πως ο κ. Παπανδρέου παρέδωσε τα πάντα χωρίς να διαπραγματευτεί τίποτα. Έχουμε μια κυβέρνηση που απλώς εκτελεί τις εντολές και πλέον δεν έχει ούτε το δικαίωμα να προβάλει αντιρρήσεις. Αν θεωρήσουμε ως διαπραγματευτική τη διάθεση του κ. Βενιζέλου να παζαρέψει με την τρόικα εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, το αποτέλεσμα δεν αφήνει καμιά αμφιβολία πως η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι μια βιτρίνα με προθύμους να εκτελούν τις εντολές των δανειστών. Πλέον, δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Αυτό το πράγμα, να παίρνουν μέτρα μέρα παρά μέρα και οι δανειστές να απαιτούν κι άλλα, κι άλλα, είναι απολύτως εξευτελιστικό για τον ελληνικό λαό.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ πείραμα στο οποίο συμμετείχε εξ αρχής ο κ. Παπανδρέου, όπως αποκαλύφθηκε από τη συνέντευξη του Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά και όλη η προετοιμασία δυσφήμησης και υπονόμευσης της χώρας τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ήταν στρατηγική επιλογή. Παρέλαβαν τα spread των ελληνικών ομολόγων στις 175 μονάδες βάσης και τα έχουν φτάσει στις 2.000! Δεν δίστασαν μάλιστα να μαγειρέψουν στοιχεία έχοντας τοποθετήσει επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας έναν υπάλληλο του ΔΝΤ. Η προετοιμασία είχε σκοπό να προκαλέσει ένα τρομοκρατικό δίλημμα: Μνημόνιο ή χρεωκοπία. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε. Τα πάντα από εκείνο το σημείο και μετά δούλευαν με το ίδιο εκβιαστικό καύσιμο. Μεσοπρόθεσμο ή χρεωκοπία, 5η δόση ή χρεωκοπία, 6η δόση ή χρεωκοπία.

Πού τελειώνει αυτό; Τα λεφτά σου ή τη ζωή σου;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πλέον σοβαρός οικονομικός ή πολιτικός παράγοντας που να πιστεύει ή να ελπίζει πως αυτό το πρόγραμμα, που σχεδίασαν με τη συμμετοχή του κ. Παπανδρέου τα νεοφιλελεύθερα κέντρα, μπορεί να βγάλει τη χώρα από το θανατηφόρο σπιράλ της ύφεσης, που το τέρμα του είναι η χρεωκοπία. Ο κ. Παπανδρέου ανέβαλε ένα σημαντικό ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου θα είχε συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν, την κ. Λαγκάρντ και πιθανώς και τον πρόεδρο Ομπάμα, για να μείνει στην Αθήνα και να βοηθήσει τον Βενιζέλο! Είναι ο ίδιος άνθρωπος που, από το βήμα της ΔΕΘ, μας έλεγε, πριν από μια εβδομάδα, ότι κατάφερε μετά από σκληρή μάχη να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του πλανήτη (!) και πως με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών έχει θωρακίσει δανειακά την παρτίδα μέχρι το 2020!

ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ρεπορτάζ οι “Financial Times” σημείωναν ότι το ποσό του δανείου των 109 δισ. ευρώ είναι παραπλανητικό, καθώς μόνο 34 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείου για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της κυβέρνησης. «Περισσότερα από τα μισά χρήματα θα διατεθούν στη στήριξη του περίπλοκου προγράμματος επαναγοράς, ανταλλαγής και επιμήκυνσης ομολόγων», έγραφε η εφημερίδα. Για την καλύτερη κατανόηση των ελληνικών αναγκών, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα επόμενα τρία χρόνια η Αθήνα χρειάζεται 172 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, ειδάλλως απειλείται με άτακτη πτώχευση. Ωστόσο, ακόμα και το ποσό αυτό ίσως μεγαλώσει, καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται με μεγαλύτερο ρυθμό από όσο είχε προβλεφθεί, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα έσοδα.

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια θέλω να σημειώσω το αυτονόητο. Η πατρίδα μας πτώχευσε και αυτό ήταν επιλογή του κ. Παπανδρέου και της ομάδας των προθύμων να τον ακολουθήσουν. Το πώς θα γίνει τεχνικά η ρύθμιση της ελεγχόμενης πτώχευσης, είναι θέμα στο οποίο δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν τώρα ούτε οι διαχειριστές μας. Μεγάλα περιθώρια να εξασφαλίσουν χρόνο για τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων της χώρας δεν νομίζω πως υπάρχουν. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Και πολύ φοβάμαι πως η εμμονή του κ. Παπανδρέου να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα οδηγήσει τελικά σε έναν βαρύ και ατιμωτικό εξοστρακισμό.

d.xristou@avgi.gr

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=640105

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *