«Να σταματήσει το πάρτι με τα γενόσημα»

γενοσημα*Κύριε διευθυντά, για τα γενόσημα μας ενδιαφέρει κυρίως η φαρμακολογική τους δράση και το κοστολόγιο παρασκευής εδώ και διεθνώς. 1) Φαρμακολογική δράση. Είναι η ίδια με των πρωτοτύπων και χορηγούνται άφοβα, ύστερα από έλεγχο, όπως τα πρωτότυπα. Το ότι ένας φαντάρος πέθανε μετά από λήψη γενοσήμου φαρμάκου και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, τότε θα πρέπει να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί με την ασπιρίνη (γαστρορραγίες κ.τ.λ.) και πενικιλίνη (αναφυλακτικό σοκ κ.τ.λ.), διότι πολλοί φαντάροι ή πολίτες έπαθαν γαστρορραγία λόγω αναφυλακτικού σοκ λόγω υπερευαισθησίας στα παραπάνω φάρμακα. Το ίδιο ισχύει και για την τοξικολογία, βιοχημεία και άλλες επιστημονικές παραμέτρους τις οποίες διδάσκω επί 30 χρόνια…

2) Το κοστολόγιο των γενοσήμων θα πρέπει να είναι 10%-20% των προτοτύπων και μια πληροφορία στο Ιντερνετ (στο κεφάλαιο συγκρίσεις τιμών γενοσήμων μεταξύ Ελλάδος και Σουηδίας) συγκρίνει τις τιμές σε Σουηδία και Ελλάδα και βρίσκει ότι στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη η διαφορά ως π.χ. 1) Η ομεπραζόλη στην Ελλάδα πωλείται 15,3 ευρώ , ενώ στη Σουηδία 8,05 ευρώ . Η συμβαστατίνη στην Ελλάδα πωλείται 19,81 ευρώ , ενώ στη Σουηδία 7,07 ευρώ κ.τλ. Ακολουθεί μακρύς κατάλογος γενοσήμων, με τις μεγάλες διαφορές των, μεταξύ Ελλάδος και Σουηδίας… Το ίδιο συμβαίνει και με τις διαφορές άλλων κρατών της Ευρώπης κ.τ.λ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγάλα περιθώρια προς τα κάτω, δηλαδή να κατεβάσουμε τις τιμές των γενοσήμων στο 15% των πρωτοτύπων, όχι στο 65%. Τελικά, ας εφαρμόσουμε τις σουηδικές κοστολογήσεις ή άλλες παρόμοιες άλλων ευρωπαϊκών ή άλλων κρατών.

Ο κ. υπουργός ή οι σύμβουλοί του προτείνουν να κοστολογηθούν με ΦΕΚ, τα κοστολόγια των γενοσήμων να είναι 65% εκείνων των πρωτοτύπων. Αν ήμουν ο προτείνων αυτό (στον κ. υπουργό) θα ζητούσα μίζα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να κατεβούν οι τιμές των γενοσήμων, από 80% που είναι σήμερα, στο 65%, ενώ θα πρέπει να κατεβούν στο 15%-20%. Το κέρδος μας τεράστιο, γι’ αυτό θα ζητούσα μεγάλη μίζα…

Συμπέρασμα. Η πρόταση ή γνώμη να κοστολογηθούν τα γενόσημα στο 65% των πρωτοτύπων είναι μέγα σκάνδαλο, με τεράστιο κόστος για το κράτος μας και τελικά για τον Ελληνα πολίτη. Λοιπόν ας διορθωθεί.

Αναστάσιος Β. Κοβάτσης

δρ χημικός-υγειονολόγος και δρ ιατρός τοξικολόγος, εκλεγμένος πρόεδρος 2 διεθνών τοξικολογικών συνεδρίων και εκλεγμένος επισκέπτης καθηγητής (για 34 διαλέξεις) στο Παν/μιο Νίχον του Τόκιο Ιαπωνίας.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=403071

One thought to “«Να σταματήσει το πάρτι με τα γενόσημα»”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *