Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής. Επιστολή στον υπουργό για πλαφόν

ΕΕΓΙΠρος

Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι- Σπυρίδωνα Γεωργιάδη

Αγαπητέ Υπουργέ Υγείας ,

η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής στηρίζει κάθε μεταρρυθμιστική σας προσπάθεια που αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, στην αύξηση της κλινικής αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας και της ανταποκρισιμότητας αυτού στις ανάγκες των πολιτών. Επίσης συμμερίζεται τις ανησυχίες σας για τη στενότητα πόρων στην περίοδο οικονομικής κρίσης, για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης (η οποία βέβαια πλέον έχει εναρμονιστεί με αυτές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών), όπως και για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών αγωγών και εξετάσεων, εκτός ενδείξεων και όχι σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα καλής πρακτικής, που διογκώνουν τις δαπάνες.

Θεωρούμε πως είναι δυνατή η εξοικονόμηση ενός ποσοστού της τάξης του 20% για φάρμακα και εξετάσεις, μέσω της αποδοτικότερης κατανομής των πόρων. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως η οριζόντια επιβολή πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων σε όλους τους γιατρούς, αποτελεί μέτρο μη καλά μελετημένο, που δεν προάγει τη δικαιοσύνη μεταξύ των ιατρών. Παραθέτουμε μερικές από τις στρεβλώσεις του μέτρου:

– (1) δεν επιτρέπει στο νέο γιατρό να αυξήσει τον κύκλο των ασθενών του. Ένας γιατρός αυξάνει τη λίστα των ασθενών κάθε έτος που περνά, σύμφωνα με την ικανοποίηση των ασθενών του, και όχι μόνο το πρώτο ένα, δύο ή και τρία έτη από την έναρξη των εργασιών του

– (2) επιβραβεύει το γιατρό που την προηγούμενη χρονιά ήταν «σπάταλος» και όχι αυτόν που ήταν «μετρημένος» , ο πρώτος έχει φέτος, με το νόμο πλέον, μεγάλο πλαφόν, ο δεύτερος πρέπει φέτος να περικόψει από τα απαραίτητα…

– (3) δεν λαμβάνει υπόψη τυχόν αλλαγή, για διάφορους λόγους (πχ αλλαγή εργασιακών σχέσεων, λόγοι υγείας, εγκυμοσύνη κλπ) του όγκου των ασθενών που δυνατόν να φροντίζει ένας γιατρός φέτος σε σχέση με πέρυσι, (πχ μια εγκυμονούσα γιατρός το 2013 που το πλαφόν της για το 2014 καθορίστηκε από τη συνταγογράφηση της για 2 μήνες το 2013, οι συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, που επιφορτίστηκαν με τον όγκο ασθενών που παρακολουθούνταν στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και από τις 200 επισκέψεις έφθασαν τώρα στις 400, αντιθέτως γιατροί των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ, που πλέον δεν εργάζονται εκεί, μετέφεραν το διογκωμένο πλαφόν της προηγούμενης χρονιάς στο ιδιωτικό τους ιατρείο, με σαφώς μικρότερο όγκο ασθενών κ.α.)

– (4) δεν λαμβάνει υπόψη την εποχική διακύμανση στις δαπάνες (πχ αυξημένη στα νησιά το καλοκαίρι, αυξημένη το χειμώνα με τον αυξημένο επιπολασμό λοιμώξεων κλπ)

– (5) δημιουργεί αντικίνητρο στους ιδιώτες γιατρούς να συνταγογραφούν τρίμηνες συνταγές, όπως ορίζουν οι αρχές της αποδοτικότητας σε ρυθμισμένους ασθενείς, καθώς έτσι δεν θα έχουν περιθώριο να λειτουργήσουν τους επόμενους 2 μήνες…

Ακόμα και οι τροποποιήσεις του μέτρου, που έχουν ακουστεί από επίσημα χείλη πως θα γίνουν σύντομα, κρίνονται ανεπαρκείς. Προβάλλεται για παράδειγμα η απελευθέρωση του πλαφόν για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Προτείνεται δηλαδή η προώθηση των ασθενών προς την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα για συνταγογράφηση, όταν επιδίωξη της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ είναι ακριβώς η ανάποδη.

Βασική αρχή για την ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας είναι η ελευθερία επιλογής ιατρού από τον ασθενή. Ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να είναι αυτός που θα καθορίσει ποιος θα είναι ο γιατρός που θα τον φροντίσει και όχι το αν ο γιατρός θα έχει περιθώριο να του συνταγογραφήσει κάποια αγωγή ή εξετάσεις. Με βάση αυτό μια και μόνη είναι η πρακτική που μπορεί να εφαρμοστεί: Υπολογισμός του μέσου κόστους συνταγών και παραπεμπτικών ανά ασφαλισμένο για την κάθε ειδικότητα για το 2013, ελάττωση του κατά 20% και προσδιορισμός, με βάση αυτό, του μηνιαίου πλαφόν για τον κάθε γιατρό, ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων που φρόντισε τον κάθε μήνα.

Ελπίζουμε η πρόταση μας να βρει ευήκοα ώτα και να αρθούν οι στρεβλώσεις του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου. Οριστική λύση στο πρόβλημα θα αποτελέσει η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με λίστα ασθενών και καθιέρωση σφαιρικών προϋπολογισμών ανά οικογενειακό γιατρό και πληθυσμό ευθύνης.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης

Ο Πρόεδρος,                                                   Ο Γενικός Γραμματέας,

Ανάργυρος Μαριόλης                                 Ευάγγελος Φραγκούλης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *