Νέα από Αρκαδία. Νέοι και εργασιακό περιβάλλον

ARKADIA18-150x150177Αναμφισβήτητα το 2013 αποδείχτηκε η χειρότερη χρονιά για την ανεργία. Τα υψηλά ποσοστά του χρόνου που πέρασε μας ώθησαν στην κορυφή των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ισπανία, που για χρόνια διατηρούσε το σχετικό προβάδισμα, βρέθηκε μετά από εμάς.

Απέναντι σε αυτήν τη φρικτή πραγματικότητα η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιδράσει όσο αποτελεσματικότερα επιτρέπουν οι ειδικές συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η χώρα. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν κάποια προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, τα οποία θα καλύπτουν άτομα χωρίς εργασιακή εμπειρία.

Αλλά φυσικά δεν είναι αυτή η «συνταγή» που χρειάζεται ο τόπος. Δεν αρκούν παρεμβάσεις που να αποτρέπουν την ακόμη μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να αντιστραφεί η πορεία στην οποία βρισκόμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια. Και η αντιστροφή θα συμβεί όταν επί τέλους ανοίξει ο εργασιακός δρόμος για τους νέους. Διότι δεν υπάρχει διάσωση της χώρας με τους νέους απόντες ή τραγικά μειοψηφούντες. Οι αλλαγές δεν συντελούνται από κουρασμένους 55άρηδες ή 60άρηδες που, ακόμα και αν καλωσορίζουν το καινούργιο, δυσκολεύονται να το κατανοήσουν συνολικά και, κυρίως, να το υποστηρίξουν.

Μια χώρα που σέβεται τη δυναμική της νεολαίας της δεν την παροπλίζει προτείνοντας ως μόνη εναλλακτική λύση την εκτός Ελλάδος καριέρα. Καλεί τα «καλύτερα μυαλά της» να συμβάλουν στο επόμενο βήμα. Κι αν δεν μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, νομοθετεί, για παράδειγμα, φορολογικές ελαφρύνσεις, διευκολύνει, συμβουλεύει, καθοδηγεί να ξεκινήσουν τη δική τους επαγγελματική πρόταση και, κυρίως, τους κάνει χώρο για να ασκήσουν και να εξελίξουν τις όποιες δεξιότητές τους.

Μοναδική ελπίδα είναι να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία της ανάκαμψης και να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Και, μάλιστα, το ταχύτερο δυνατό. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο τα αδιέξοδα που της δημιουργεί η περιθωριοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της.

Αν αυτό δεν γίνει, τα όποια και όσα προγράμματα θα αποτελούν φιλότιμες προσπάθειες, που όμως δεν θα είναι σε θέση να μας βγάλουν από το τέλμα.

Απουσίαζαν…

Γιορτή των γραμμάτων και της Παιδείας χθες, ημέρα των Τριών Ιεραρχών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που κάποτε πρωταγωνιστούσε στον εορτασμό, έλαμψε δια της απουσίας του. Ούτε ένας εκπρόσωπός του δεν παρέστη στον επίσημο εορτασμό που γίνεται κάθε χρόνο στον Αγιο Δημήτριο. Για αυτό και δεν είχε άδικο ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος που άστραψε και βρόντησε από τον άμβωνα. Τέτοια αδιαφορία σε μια μικρή κοινωνία που όλοι μας γνωριζόμαστε, δεν έχει υπάρξει ποτέ. Τι να πει κανείς. Πιθανώς να μην φταίνε, βέβαια, απόλυτα και οι προφεσόροι μας, μιας και ο νόμος δεν ορίζει την ημέρα αυτή ως εορτή αλλά ως αργία. Γι αυτό και το σεβαστό μας υπουργείο κάποτε πρέπει να μας πει πως φαντάζεται την εορτή της παιδείας. Να μας δώσει ένα σκεπτικό, βρε αδερφέ. Ή είναι αργία και καθόμαστε όλοι στο σπίτι μας όπως κάνουμε την Καθαρά Δευτέρα ή είναι ημέρα της παιδείας και είμαστε όλοι στο σχολείο μας για να τιμήσουμε την παιδεία και να αναλογιστούμε γι’ αυτήν. Ή μήπως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί», αγαπητό Υπουργείο;

Μνημόσυνο

Την επόμενη Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση και μετά τη Θεία Λειτουργία, θα τελεσθεί μνημόσυνο στη μνήμη του Ελευθερωτή του Γένους μας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που έχει καθιερώσει η Παγγορτυνιακή Ένωση από το 1990. Θα μιλήσει ο διδάκτορας Κοινωνιολογίας της Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Σταθακόπουλος ενώ στη συνέχεια, στον παρακείμενο ανδριάντα του Ήρωα στο προαύλιο της Παλαιάς Βουλής θα ψαλεί τρισάγιο και θα κατατεθούν στεφάνια. Μια εβδομάδα μετά την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 11:00 προγραμματίζεται η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας στα γραφεία της Παγγορτυνιακής. Την ίδια ημέρα η Ένωση στα πλαίσια στήριξης των οικογενειών του τόπου μας, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, των απόρων και των κοινωνικά ασθενέστερων, αναλαμβάνει για 2η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τρόφιμα και ήδη ρουχισμού, τα οποία θα τους διατεθούν μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Το νέο ΔΣ του ΕΟΣ

Την Τετάρτη 29-1-2014, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης για την περίοδο 2014-2016. Πρόεδρος: Θανάσης Κακαρίκος, Αντιπρόεδρος: Στέφανος Γκουτζιούλης, Γενικός Γραμματέας: Γωγώ Στάϊκου, Ταμίας: Νίκος Μπουρτσουκλής, Έφορος Ορειβασίας: Δημήτρης Τσόπελας, Έφορος Αναρρίχησης: Βασίλης Κάμαρης, Έφορος Χιονοδρομίας: Θοδωρής Καλόθεος, Έφορος Καταφυγίου: Βασίλης Μυλωνάς, Έφορος Λοιπών Δραστηριοτήτων: Ελένη Καραλή.

Καλούμε όλα τα μέλη του συλλόγου να είναι κοντά μας και να μας στηρίξουν στο έργο που θα επιτελέσουμε.

Αίτηση ακύρωσης

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Μαρνέρης γνωρίζει στους δημότες του πως στις 12 Φεβρουαρίου 2014 (ημέρα Τετάρτη) θα συζητηθεί στο Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Αίτηση Ακύρωσης (150 πολιτών του Δήμου Νότιας Κυνουρίας) της 1175023/3752/00 ΤΟ/ΠΟΛ 1200 (ΦΕΚ 2038 Β΄/29-12-2010) Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, που αφορά τις υπέρογκες τιμές ζώνης και τις παράλογες αντικειμενικές αξίες ακινήτων στην περιοχή του δήμου. Ακόμα διαβεβαιώνει ότι η Δημοτική Αρχή σύσσωμη και οι εξουσιοδοτημένοι από όλους Νομικοί θα παρευρίσκονται εκεί, προκειμένου να υποστηρίξουν σθεναρά και χωρίς συμβιβασμούς την άρση της αδικίας που υφίστανται παρανόμως από το 2011.

Εκπαίδευση των μεταναστών

Το Έργο «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠ7» απευθύνεται σε Πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο. Στο Νομό Αρκαδίας το μήνα Ιανουάριο έγινε έναρξη σε 6 νέα τμήματα . Συγκεκριμένα ξεκίνησαν 2 τμήματα επιπέδου Α1 στο Λεωνίδιο και 4 τμήματα στην Τρίπολη ( 3 επιπέδου Α2 και 1 επιπέδου Β1) τα οποία παρακολουθούν 115 εκπαιδευόμενοι από διάφορες χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους.

Δωρεάν μαστογραφίες

Από τον Απρίλιο του 2010 η κινητή μονάδα μαστογράφου της Avon, εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, ξεκίνησε το πολύτιμο ταξίδι ζωής στη χώρα μας. Επισκέπτεται πολλές περιοχές της Ελλάδας και προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες στις γυναίκες, μαζί με την πρόληψη και την ενημέρωση που τόσο έχουν ανάγκη. Από τον Απρίλιο του 2010 έχουν πραγματοποιηθεί 19.100 δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες!Στην Τρίπολη θα βρίσκεται το διάστημα 11-13 Φεβρουαρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Για ραντεβού οι ενδιαφερόμενες μπορούν να τηλεφωνούν στο τηλέφωνο 6978 998636 (09:00-14:00 – από τις 3/2).

Χαμογελάτε

– Πρέπει να σταματήσεις να πίνεις αν δεν θέλεις να καταστρέψεις το συκώτι σου.

– Ρε γιατρέ , όλο τα ίδια λες όταν έρχεται η σειρά σου να κεράσεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *