Νέα από Αρκαδία.Για μια στοχευμένη μεταρρύθμιση

ARKADIA18-150x150177Γιορτή των γραμμάτων σήμερα και η σκέψη μας πηγαίνει στο χώρο της Παιδείας που κλυδωνίζεται μαζί με όλο το κοινωνικό σύστημα. Και αναλογίζεται, εύλογα, πως αυτός ο χώρος ήταν πάντα στην Ελλάδα πεδίο πολιτικής και κομματικής διαμάχης με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ορθοποδήσει σωστά, παρόλες της προσπάθειες που έγιναν διαχρονικά. Από την εποχή της σύγκρουσης για τη δημοτική ή την καθαρεύουσα, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι πολιτικές παρατάξεις δεν μπόρεσαν να βρουν ποτέ σημεία συμφωνίας και κοινής πολιτικής. Πάντα η μία παράταξη, ακόμα και ο επόμενος υπουργός του ιδίου κόμματος, κατάστρεφε ότι παραλάμβανε από τον προηγούμενο, με δραματικές συνέπειες για την ίδια την Παιδεία και τους μαθητές. Η παιδεία μας υπέστη μεγάλο πλήγμα που το πλήρωσε ακριβά ολόκληρος ο νεοελληνικός πολιτισμός όπως εκτιμά σήμερα η αμερόληπτη ιστορική επιστήμη.

Αυτή τη στιγμή φθάσαμε στο μη παρέκει. Και κάτι πρέπει να αλλάξει. Επιβάλλεται οι κομματικές παρατάξεις άμεσα να συνεννοηθούν, να δουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και να βάλουν τις βάσεις για μια μεταρρύθμιση η οποία θα έχει συγκεκριμένους στόχους και θα εξελιχθεί μακροχρόνια, χωρίς δομικές παρεμβάσεις, μικροκομματικού χαρακτήρα.

Ο δάσκαλος πρέπει να προσεχθεί και να προστατευτεί. Οι πνευματικές επιδόσεις των κοινωνιών και των λαών είναι έργο αυτών των ανθρώπων. Οι λίγοι αυτοί και εκλεκτοί, καθίστανται φορείς της πνευματικής αίγλης και δημιουργίας. Και γνωρίζουμε ακόμη ότι καμιά κοινωνία δεν ευσταθεί εάν δεν υποβαστάζεται και δεν θωρακίζεται πνευματικά.

Μιας τέτοιας κοινωνίας μέλη θέλουμε και τους εκπαιδευτικούς μας. Οι οποίοι καλούνται διαρκώς να αποδεικνύουν ότι όλες οι μεγάλες εκείνες αξίες που συγκροτούν την ιδιοτυπία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και εξακολουθούν να διατηρούν την αίγλη και ισχύ του στη σημερινή εποχή της μεγάλης διασταύρωσης των πολιτισμών και κοσμοθεωριών, στην εποχή των καθολικών αμφισβητήσεων, είναι βαθύτατα εμποτισμένες από τη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών. Μια διδασκαλία η οποία δημιουργικά γονιμοποίησε τα σπέρματα της ελληνικής σοφίας και προσφοράς. Αυτό το πνεύμα καλούμαστε ως οικουμενικός Ελληνισμός να προσκομίσουμε στον σύγχρονο οραματισμό για την ανασυγκρότηση της Ενωμένης Ευρώπης, που συγκλονίζεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η οποία είναι πρωτίστως κρίση θεσμών και αξιών.

Προηγουμένως, όμως, πρέπει να το καταλάβουμε καλά εμείς οι ίδιοι. Και να σταματήσουμε τους πειραματισμούς στην Παιδεία. Με την επανάσταση που συντελείται καθημερινά στην τεχνολογία, τα πάντα αλλάζουν με ασύλληπτη ταχύτητα. Οι χώρες που πήγαν μπροστά, είχαν ως βάση το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Το οποίο πέτυχε γιατί είχε τη συναίνεση όλων. Αυτό να κάνουμε κι εμείς.

Βασική Απογραφή Εκπομπών

Παραδόθηκε στο δήμο Γορτυνίας η Βασική Απογραφή Εκπομπών (ΒΑΕ) από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Με βάση την απογραφή της ενεργειακής κατανάλωσης για το έτος βάσης 2011, στο Δήμο Γορτυνίας καταναλώθηκαν συνολικά 171,6 GWh, οι οποίες αντιστοιχούν σε 55 ktn εκπομπών CO2, ενώ η τοπική ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ ανήλθε στις 5,9 GWh. Με την συμμετοχή του στο Σύμφωνο των Δημάρχων ο Δήμος Γορτυνίας δεσμεύεται για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 20% μέχρι το 2020. Να σημειωθεί πως ο Δήμος Γορτυνίας με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου όρισε την Συμμετοχή του Δήμου Γορτυνίας στο Σύμφωνο Δημάρχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή βιώσιμων τοπικών ενεργειακών πολιτικών. Οι Δήμοι που έχουν ενταχθεί στο Σύμφωνο έχουν επιδείξει σημαντικά παράλληλα αποτελέσματα όπως, καθαρότερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής, ενίσχυση της τοπικής ανταγωνιστικότητας και οικονομίας και μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία (για παράδειγμα η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και άρα η μείωση των ανταποδοτικών τελών, από την παρακολούθηση της λειτουργίας των αντλιοστασίων του δήμου).

Αγρίεψε ο Δεσπότης …

Σε μια ασυνήθιστα επιθετική ομιλία προέβη ο μητροπολίτης Γόρτυνος, Ιερεμίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης εκφράστηκε με πολύ σκληρά λόγια για άπιστους πολιτικούς και κυρίως των βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο. Ο μητροπολίτης Ιερεμίας, μιλώντας σε εκδήλωση της αδελφότητας Δημητσανιτών στην Αθήνα, χαρακτήρισε παλιάνθρωπο τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο και τόνισε ότι ξεφτίλισε την ορθοδοξία και το άγιο δισκοπότηρο, ενώ ζήτησε από τους Έλληνες ορθόδοξους να κάνουν πρώτα τον σταυρό τους πριν ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη. Ο κ. Ιερεμίας κάλεσε τους πιστούς να βάλουν τον Χριστό στα σπίτια τους και στην πατρίδα για να έχουν προκοπή και ζήτησε από τους πολιτικούς να λένε τουλάχιστον «πιστεύω στο Χριστό, πιστεύω στην Παναγιά όχι να λένε εγώ δεν πιστεύω».

… Και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στο Μητροπολίτη κ. Ιερεμία ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας κ. Γιάννης Κουνέλης σε δήλωση του στο kalimera-arkadia.gr υποστήριξε ότι “δεν κάνουν τον παπά τα ράσα” και ότι είναι σοβαρότατο λάθος να ταυτίζεται η θρησκεία με την πολιτική και ιδιαίτερα στις μέρες μας. “Τέτοιες απόψεις μας γυρίζουν στο μεσαίωνα” είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι “οι έλληνες πολίτες είμαστε βέβαιοι ότι θα γυρίσουν την πλάτη τους σε τέτοιες φρικιαστικές αντιλήψεις”.

Υψηλό το ποσό

Ενστάσεις και εντάσεις στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο από την πλευρά της αντιπολίτευσης για το ποσό των 15 χιλ. ευρώ που προτίθεται να διαθέσει ο δήμος για τη διοργάνωση της έκθεσης “Γνωρίστε τώρα το Μεσολόγγι μέσα από την τέχνη”, στο κτήριο Τσιχριτζή. Ο δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης υπεραμύνθηκε της πρότασης λέγοντας πως υλοποιείται η επιθυμία του δωρητή και η πόλη αποκτά ένα χώρο πολιτισμού, στον οποίο προβλέπεται να συγκεντρωθούν τα διάσπαρτα στην πόλη έργα ζωγραφικής και όχι μόνο. Η ένσταση της μειοψηφίας έγκειται στο γεγονός πως σε περίοδο σφιχτής λιτότητας τα 15 χιλ. ευρώ είναι προκλητικά και πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο. Γι αυτό και κατά ψηφοφορία είπαν «όχι» οι παρατάξεις της μειοψηφίας, με εξαίρεση τον κ. Τζιούμη που δήλωσε “παρών”.

Αποχή από τα δικαστήρια

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης όρισε, με απόφασή του, να απέχουν και απείχαν χθες τα μέλη του από τα δικαστήρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπρηστική επίθεση που έγινε στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου σε βάρος της δεύτερης ανακρίτριας Κορίνθου. Μια επίθεση που έρχεται σε συνέχεια αυτών που παλιότερα είχαν γίνει στα Γιάννενα, στην Λάρισα, στην Αθήνα και σε άλλα Δικαστήρια της Ελλάδας.

Κατά τον κ. Κωστόγιανη, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα το οποίο επιδεινώνεται, γι αυτό και ο Δικηγορικός Σύλλογος αποφάσισε να στείλει έγγραφα σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Άρειο Πάγο ώστε να λάβουν μέριμνα για την ασφαλέστερη φύλαξη των Δικαστικών Μεγάρων.

Χαμογελάτε

Απ’ ότι βλέπω, τα υπονοούμενα τα πιάνουν όλοι.

Με τα αυτονόητα όμως, έχουμε θέμα..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *