Νέα από Αρκαδία. Η Βιβλιοθήκη της Τρίπολης

ARKADIA18-150x150177Την περασμένη Δευτέρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης, έλαβε χώρα ένα αφιέρωμα στη Βιβλιοθήκη αυτή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 85 χρόνων ζωής.

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν αρκετός και αποτελείτο από ένα κοινό ανάμεικτο από νέους, μεσήλικες και ηλικιωμένους (οι λιγότεροι). Ως το τέλος της εκδήλωσης η αίθουσα είχε γεμίσει. Είχαν καλυφθεί οι θέσεις, υπήρχαν και όρθιοι. Το γεγονός από μόνο του μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα. Να είναι κάτι σύνηθες –πληρότητα υπάρχει σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις– να επαναλαμβάνεται χωρίς να προσθέτει κάτι άλλο εκτός από την ικανοποίηση των παρευρισκομένων και των οργανωτών για την επιτυχία του εγχειρήματος. Όμως, καθώς οι ομιλητές αναφέρονταν στη διαδρομή που διήνυσε η Βιβλιοθήκη από τη γέννησή της στο Μαντζούνειο ως την τελική της μορφή, σήμερα, στο κτήριο του ΟΤΕ, με ντοκουμέντα αλλά και προσωπικές αναμνήσεις του καθενός, (Δήμαρχος, Μητροπολίτης, Λυκουρέντζος, Γρηγοράκης, Κτενά, Τσουραπά ) κάποιες άλλες μαρτυρίες έρχονταν συνειρμικά να προστεθούν στο μυαλό του καθενός εκ των παρευρεθέντων, στον άνετο χώρο της εκδήλωσης. Ήταν για μια ώρα η Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης ένα μικρό καταφύγιο αναμνήσεων που σημάδεψαν τη πορεία της στα 85χρονα του βίου της. Ένα μπρος-πίσω στον χρόνο, που βοηθούσε σε σύντομους, φευγαλέους απολογισμούς συνδεδεμένους με πρόσωπα παρόντα ή οριστικά απόντα. Όλα αυτά σε ένα χώρο όπου η ανάγνωση ως καθημερινότητα, ως διαδικασία σχεδόν ρουτίνας, δεν είναι καθόλου εορταστική ή αποκομμένη από τις έγνοιες του 24ώρου.

Εξ ου και η βεβαιότητα ότι ο χώρος εκείνος, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και με τις πόρτες ανοιχτές στους περαστικούς θα έχει ένα ασφαλές μέλλον στο εξής.

Η μετεγκατάσταση από το ετοιμόρροπο Μαντζούνειο στο νέο κτήριο του ΟΤΕ δεν είχε μόνο τον κόπο της μεταφοράς χιλιάδων τεκμηρίων, αλλά και την ανάγκη ενός αναμορφωμένου «περιεχομένου». Ο καθένας από εμάς όμως, ως μονάδα και ως κοινωνικό σύνολο, θα πρέπει στο εξής να εντάξει στον προσωπικό χάρτη έναν καινούργιο προορισμό. Που δεν αποτελεί ένα κατ’ εξαίρεση γεγονός, αλλά θα περιλαμβάνεται στις φυσικές δραστηριότητες της ημέρας. Δεν θα είναι το όραμα ορισμένων, αλλά η πραγματικότητα των πολλών. Η μετάβαση έχει πολλά σκαλοπάτια. Η εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου ήταν ένα από αυτά.

Αξιοποίηση άλσους νοσοκομείου

Με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα της αξιοποίησης και ανάδειξης του άλσους γύρω από το Παναρκαδικό νοσοκομείο έγινε συνάντηση στο δημαρχείο τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, όπου παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Ρεβελιώτης, ο κ. Παναγιώτης Βαλασόπουλος εκπρόσωπος του υπουργού Υγείας, ο Διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου κ. Χρόνης και ο κ. Αργειτάκης Δασάρχης Τρίπολης.

Οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι ο πνεύμονας αυτός του πρασίνου, εκτάσεως περίπου 170 στρεμμάτων, πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί και αναδειχθεί ώστε να το απολαμβάνουν ασθενείς, επισκέπτες του νοσοκομείου και γενικά όλοι οι κάτοικοι τη ς πόλης αυτής. Θετικοί στην αξιοποίηση του χώρου ίναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (τούτο μετέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργίου κ. Βαλασόπουλος), ο δασάρχης κ. Αργειτάκης αλλά και οι Παναρκάδες της Αμερικής.

Αδεια υπαίθριου εμπορίου

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης καλεί τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση άδειας υπαίθριου στάσιμου – πλανόδιου εμπορίου, να υποβάλλουν την αίτησή τους με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία αναφέρονται παρακάτω, από 20-1-2014 ημέρα Δευτέρα μέχρι και 31-1-2014 ημέρα Παρασκευή κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο νέο Δημαρχείο Τρίπολης (Λαγοπάτη 45 και Αταλάντης, Τρίπολη, πληροφορίες κ. Μπενόπουλος, τηλ. 2713-600482).

«Δρόμοι της Ελιάς»

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» διοργανώνει με την υποστήριξη του Δήμου Τρίπολης ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή στο πλαίσιο του Έργου MedDiet. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18:00-20:00 στο Παλαιό Δημαρχείο Τρίπολης ( Εθνικής Αντιστάσεως) και θα περιλαμβάνει: Γευσιγνωσία ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς. Ενημέρωση για τη μεσογειακή διατροφή: διανομή εντύπων με θέμα τη μεσογειακή διατροφή, τα παραδοσιακά προϊόντα και την πρωτοβουλία MedDiet. Ενημέρωση από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Καλαμάτας.

«Κοινωνία Πρώτα»

Κι ενώ φήμες θέλουν τον πρώην διοικητή του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητο βουλευτή κ. Οδυσσέα Βουδούρη διεκδικητή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός με ανακοίνωσή του προχωρά σε Πανελλαδική Διάσκεψη του κινήματός του «Κοινωνία Πρώτα», με «όραμα, πρόγραμμα, στρατηγική», όπως αναφέρει, σε ξενοδοχείο της πλατείας Καραϊσκάκη, την ερχόμενη Κυριακή 25 Ιανουαρίου.

Συλλαλητήριο

Τα Σωματεία ΔΕΗ Μεγ/λης καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε πανελλαδικό

Συλλαλητήριο την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 στις 3:30 το απόγευμα στα Κεντρικά της ΔΕ, Χαλκοκονδύλη 30. Για να αντισταθούν στην πώληση του ΑΔΜΗΕ, η οποία εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι η αρχή για τη διάλυση του Ομίλου ΔΕΗ. Θα δρομολογηθούν λεωφορεία με ώρα αναχώρησης από: Καλαμάτα στις 11 το πρωί από ΟΤΕ Μεγαλόπολη στις 12 το μεσημέρι από Κεντρική Πλατεία

Τρίπολη στις 1 το μεσημέρι από ΟΣΕ.

Διαμαρτυρία στην εφορία

Η Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της Αρκαδίας να παρευρεθούν στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στη ΔΟΥ Τρίπολης την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11:00 π.μ. Τούτο γιατί, σύμφωνα με ανακοίνωσή της « με την καινούργια χρονιά οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με τη νέα πιο άγρια ληστρική πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ μετά τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα (με άμεσο στόχο την αύξηση ως και 157%), στο πετρέλαιο, στα μέσα και εφόδια, στις ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, τις μειώσεις στην επιστροφή ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, με τα χαράτσια σε αγροτεμάχια, οικόπεδα και σπίτια κ.λ.π, έχουμε και την επιβολή κράτησης λογιστικών βιβλίων με φόρο 13% από τα πρώτα ευρώ που θα συνοδευτεί με το φόρο επιτηδεύματος που είναι περίπου 650 €.».

Κλήση ενδιαφερομένων υποψηφίων

Η Δημοτική κίνηση του Δήμου Τρίπολης “Μαντινειακή Συμπολιτεία” καλεί τους ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στη Γενική της Συνέλευση που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων στο παλιό Δημαρχείο, στις 23-1-2014 ημέρα Πέμπτη και ώρα 6.30 μ.μ με θέματα συζήτησης: 1ο Σύντομος απολογισμός της δράσης της κίνησης 2ο Διαβούλευση και έγκριση του πλαισίου των αρχών της κίνησης. 3ο Συζήτηση και απόφαση για το μέλλον της κίνησης. 4ο Έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για τον επικεφαλής της κίνησης εν όψει των Δημοτικών εκλογών.

Στη Συνέλευση αυτή μπορεί να πάρει μέρος με δικαίωμα λόγου και ψήφου, κάθε καλοπροαίρετος συνδημότης, που ενδιαφέρεται και ανησυχεί για τα θέματα του Δήμου μας.

Χαμογελάτε

Γιατί έχει στραβώσει ο πύργος τις Πίζας;

– Γιατί όλοι πάνε στον πύργο του Άιφελ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *