Επιστημονικό και όχι Οικονομικό Πλαφόν ζητά ο ΙΣΑ

ΙΣΑsmallΑν πεθάνουν οι ασθενείς χωρίς φάρμακα, ποιος θα φέρει την ευθύνη;;;

Επιστημονικό Πλαφόν βασισμένο στα Θεραπευτικά και Διαγνωστικά Πρωτόκολλα και ΟΧΙ Οικονομικό Πλαφόν εις βάρος των ασφαλισμένων είναι η πρόταση του ιατρικού Συλλόγου Αθηνών απέναντι στα νέα μέτρα της Υγείας. Μία εβδομάδα μετά τις «καινοτόμες» περικοπές στον τρόπο παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτές ορίζονται από την ΥΑ 3457/16-1-2014, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης περιορίζει τον γιατρό να επιλέξει το ποσοστό των ασθενών που να εξυπηρετήσει ή το ποσοστό των φαρμάκων σε κάθε ασθενή που θα συνταγογραφήσει, αφού η συνολική δαπάνη στο μηνιαίο όριο να ανά γιατρό προβλέπεται σαφώς μικρότερη από τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Πολλοί γιατροί βρίσκονται στο δίλλημα ποιον να πρωτοεξυπηρετήσουν, ενώ σε άλλους ήδη το σύστημα έχει απαγορεύσει την περαιτέρω συνταγογράφηση και τους έχει κλειδώσει απέξω..

Το εύλογο ερώτημα – αναπάντητο βέβαια – που προκύπτει είναι, την ευθύνη που μένουν ακάλυπτοι οι άρρωστοι, ποιος την έχει; Πόσο ακίνδυνα τρέχει ο άρρωστος από γιατρό σε γιατρό, για να βρει κάποιον γιατρό…που δε έχει συμπληρώσει το πλαφόν του να πάρει τα φάρμακά του; Και αν δε βρει; Θα τα πληρώσει; Και αν δε μπορεί;

Για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, των οποίων ορισμένες θεραπείες είναι υψηλού κόστους και συνταγογραφούνται από ορισμένες ειδικότητες; Τι θα γίνουν αυτοί οι ασθενείς όταν οι εν λόγω γιατροί υπερβούν το πλαφόν τους, τη στιγμή που οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη θεραπεία τους, χωρίς καθυστερήσεις;;;

Αναμένεται δε, σύμφωνα με την ΥΑ, εντός μηνός να τεθούν επίσης όρια και στις δαπάνες των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και στις λοιπές υπηρεσίες ανά γιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται, επίσης, να καθοριστούν προϋπολογισμοί δαπανών ανά διαγνωστικό κέντρο, εργαστήριο και κλινική.

Πραγματικά, ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο στα «κουρέματα» των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Αφού αύξησε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, αφού έκοψε εξετάσεις, αναλώσιμα, επιδόματα και θεραπείες, αφού έβγαλε από τις αποζημιούμενες λίστες εκατοντάδες φάρμακα, αφού τιμώρησε τους ασθενείς για την επιλογή μη γενόσημων φαρμάκων, μετά από όλα αυτά, τώρα ακόμη και αυτά τα φάρμακα που απέμειναν τα δίνει με το σταγονόμετρο… Είναι ντροπή.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών λέει ΝΑΙ στον έλεγχο, λέει ΝΑΙ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και σε οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό μπορεί να εξορθολογίσει το σύστημα υγείας.

Λέμε όμως ΟΧΙ στα αντιεπιστημονικά αυτά μέτρα που προκαλούν καθολική παράλυση της περίθαλψης και αδυναμία του ασφαλισμένου να λάβει το απαραίτητο φάρμακο του.

Πιστεύουμε ότι ο εξορθολογισμός μπορεί να επέλθει, μέσα από την εφαρμογή των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, τη μελέτη, την παρακολούθηση και το auditing της Κλινικής Συνταγογράφησης και την ενσωμάτωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων στην κλινική πρακτική, σε ένα πλαίσιο Ιατρικής βάσει τεκμηρίωσης.

Έτσι, μπορούμε να πετύχουμε το «επιστημονικό» πλαφόν στη δαπάνη των κατάλληλων και απαραίτητων εξατομικευμένων φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων ανά ασθενή.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                               ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *