Ένωση ελευθεροεπαγγελματιών καρδιολόγων Ελλάδος.Ποιός θα έχει την ευθύνη της Υγείας των πολιτών

καρδιαΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας

κ. Άδωνι Γεωργιάδη

ΑΘΗΝΑ 21/01/2014ΘΕΜΑ: Ποιος θα έχει την ευθύνη της Υγείας των πολιτών λόγω μη αναγραφής φαρμάκων και εξετάσεων; Ο θεράπων Ιατρός ή η Πολιτεία που του το απαγορεύει λόγω πλαφόν;

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Προσφάτως εκδόθηκαν Υπουργικές αποφάσεις βάσει των οποίων οι Ιατροί πρέπει να συνταγογραφούν έως το 80% των φαρμάκων που έγραφαν το 2013 και για τον λόγο αυτό υπάρχει για τον κάθε Ιατρό μηνιαίο όριο συνταγογράφησης που δεν μπορεί να υπερβεί διότι πέραν αυτού δεν θα του επιτρέπεται να συνταγογραφεί. Με το υπ’αριθμ. ΦΕΚ 64β/16/1/2014 προβλέπεται το ανωτέρω μέτρο να επεκταθεί και στην συνταγογράφηση εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων.

Πλην του γεγονότος ότι το ανωτέρω μέτρο καθιστά τους Ιατρούς λογιστές από επιστήμονες και στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής βάσης αφού δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι απόψεις επιστημονικών εταιρειών και Ιατρικών συλλόγων, παρά μόνο λογιστικά κριτήρια, υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που άπτεται της Ιατρικής δεοντολογίας αλλά και ενδεχόμενου κινδύνου να διωχθούν οι Ιατροί νομικά.

Βάσει των ορίων συνταγογράφησης ένας Ιατρός του οποίου το πλαφόν έχει λήξει και δεν του επιτρέπεται από το σύστημα να γράφει φάρμακα ή εξετάσεις σε έναν ασθενή, πως κατοχυρώνεται νομικά αν στον ασθενή συμβεί κάτι από την μη χορήγηση φαρμάκων ή εξετάσεων και ποιος έχει την ευθύνη για την όποια ζημιά υποστεί στην υγεία του ένας ασθενής ψάχνοντας να βρει Ιατρό με πλαφόν για φάρμακα και εξετάσεις.

Τέλος πόσο επιστημονικά είναι σωστό ένας ασθενής να αλλάξει Ιατρό επειδή ο δικός του δεν θα μπορεί να του γράφει φάρμακα και εξετάσεις; Μήπως εν τέλει αυτό είναι το ζητούμενο από πλευράς Υπουργείου δηλαδή ο ασθενής για να μην αλλάξει Ιατρό να αγοράζει τα φάρμακα μόνος του και να κάνει ιδιωτικά τις εξετάσεις για να ελαττωθεί έτσι η δαπάνη για την Υγεία.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι ερωτήσεις αυτές ζητούν απαντήσεις και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λάβουμε πειστικές εξηγήσεις και θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις για το καλό της Υγείας των Ελλήνων πολιτών. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι επιστημονικές εταιρείες και οι επαγγελματικές ενώσεις είναι εδώ για να σας βοηθήσουν αρκεί να το θελήσετε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *