Πρέσβης της Αυστραλίας. «Έχουμε 200 κλήσεις κάθε μέρα από υποψήφιους Έλληνες μετανάστες»

Έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 12 ετών όταν η οικογένειά της μετανάστευσε στη Μελβούρνη. Έζησε πολλά χρόνια  στην Αυστραλία και τώρα επέστρεψε στην Αθήνα ως πρέσβης της Αυστραλίας.

Πολύτεκνη, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η κ. Τζένη Μπλούμφιλντ είναι η πρώτη ομογενής που αναλαμβάνει επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, και μάλιστα σε μια εποχή που αναβιώνει το ενδιαφέρον των Ελλήνων να φύγουν ως μετανάστες ακολουθώντας τον δικό της δρόμο.

Το τελευταίο διάστημα, η πρεσβεία δέχεται καθημερινά πολλά τηλεφωνήματα και επισκέψεις ανθρώπων που σκέπτονται να αναζητήσουν την τύχη τους στην άλλη άκρη της Γης και εύλογα η σκέψη της επιστρέφει στα παιδικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στη σκιά του Λευκού Πύργου.

Πριν αναλάβει καθήκοντα στην Ελλάδα, η ομογενής διπλωμάτης έζησε στο Ιράν την εποχή Χαταμί, βρέθηκε στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όταν η χώρα προσπαθούσε να βγει από την επιτήρηση του ΔΝΤ και αργότερα υπηρέτησε στην Ιαπωνία.

«Στην Αυστραλία υπάρχει τεράστια ελληνική παροικία, οπότε δεν νιώθεις ξένος», εξηγεί η κ. Τζένη Μπλούμφιλντ.
Ούσα επιμελής, κατάφερε να γνωρίζει επτά γλώσσες, από τα ιαπωνικά έως τα φαρσί… Το πολυπολιτισμικό μοντέλο άλλωστε είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινή ζωή της Αυστραλίας, που διαθέτει ένα άρτια οργανωμένο σύστημα υποδοχής και επιλογής μεταναστών βάσει κριτηρίων που είναι συνδεδεμένα με τις ανάγκες της οικονομίας της.

“Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός μεταναστών που δεχόμαστε κάθε χρόνο, γύρω στις 170.000, που φέτος θα ανέλθει σε 185.000. Από αυτούς οι 110.000 ήταν εξειδικευμένοι επαγγελματίες και οι υπόλοιποι ανήκουν στο πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. Το υπ. Μετανάστευσης δέχεται τις αιτήσεις για βίζα και δίνει το “πράσινο φως”.

Η υποβολή αίτησης κοστίζει 4.000 δολάρια και υπάρχει βεβαίως το ενδεχόμενο να απορριφθεί. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η σχετικά νεαρή ηλικία, η καλή γνώση των αγγλικών, προσόντα, πτυχίο ή εμπειρία σε 183 συγκεκριμένους κλάδους που αναζητούν προσωπικό” εξήγησε η κ. Τζενη Μπλούμφιλντ στο “Εθνος της Κυριακής”.

“Ξέρουμε ότι είναι δύσκολοι καιροί και ο κόσμος διερευνά την πιθανότητα μετανάστευσης. Δεν υπάρχει όμως κάτι που να έχει αλλάξει στο δικό μας σύστημα. Είμαστε χώρα μεταναστευτική, φέτος πήραμε 30.000 Κινέζους και 24.000 Ινδούς. Αντίστοιχα, για πολλά χρόνια στην Ευρώπη δεν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον.

Από την Ελλάδα επί δεκαετίες είχαμε ετησίως περίπου 100 αιτήσεις που γινόντουσαν δεκτές και αφορούσαν κυρίως οικογενειακή επανένωση. Αυτό το διάστημα, όμως, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, αφού καθημερινά η πρεσβεία δέχεται 100-200 τηλεφωνήματα”, τονίζει η ομογενής διπλωμάτης σε άπταιστα ελληνικά, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα και τις αιτήσεις μετανάστευσης χειρίζεται άμεσα το υπουργείο Μετανάστευσης και Υπηκοότητας.

Στην πρεσβεία απευθύνονται κυρίως Έλληνες, αλλά και αλλοδαποί από την Αλβανία ή την Αίγυπτο που ζουν εδώ. Ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά, επιστήμονες, ακόμα και ιατροί που θέλουν να αφήσουν το ιατρείο τους και να ξενιτευτούν…

Τον Οκτώβριο (8-9/10) θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ειδική διημερίδα την οποία διοργανώνει το υπ. Μετανάστευσης της Αυστραλίας, προκειμένου να δοθούν πληροφορίες σε εξειδικευμένους επαγγελματίες. “Η διοργάνωση δεν είναι ανοικτή σε όλους. Προσκλήσεις συμμετοχής θα σταλούν μόνο στους υποψήφιους που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα και εμπειρία που έχει υψηλή ζήτηση στην Αυστραλία.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε διάφορες χώρες κάθε χρόνο, όμως είναι η πρώτη που διοργανώνεται στην Ελλάδα για να ενημερώσουμε τι χρειαζόμαστε και ποιους ψάχνουμε. Υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα, ένα τεστ για να δει κανείς εάν πραγματικά διαθέτει τα προσόντα που χρειαζόμαστε και τις πιθανότητες που έχει να εγκριθεί η αίτησή του”, εξηγεί η κυρία Μπλούμφιλντ και υπογραμμίζει ότι το πολύ οργανωμένο σύστημα βασίζεται στις ανάγκες της οικονομίας. “Υπάρχει στενή σχέση με εταιρείες, εργοδότες και η λίστα των επαγγελμάτων δημιουργείται βάσει των αναγκών. Ξέρουμε τι ζητάμε, σε ποιους κλάδους, εάν θέλουμε γεωπόνους, αρχιτέκτονες ή τεχνικό προσωπικό με πτυχίο, πείρα ή να έχουν σπουδάσει μια τέχνη”.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΣΤΗ… ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Γέννημα – θρέμμα της Θεσσαλονίκης, μέχρι τα πρώτα εφηβικά χρόνια η κ. Τζένη Μπλούμφιλντ ακολούθησε την πορεία της οικογένειάς της στην Αυστραλία. Ηταν 12 ετών τη δεκαετία του 1970, όταν η νεαρή Πολυξένη βρέθηκε στη  Μελβούρνη. “…Οπως και πολλοί άλλοι Ελληνες, εκεί είμαστε όλοι μετανάστες.
Το 30% του πληθυσμού δεν έχει γεννηθεί στην Αυστραλία, ενώ μετανάστρια είναι και η ίδια η πρωθυπουργός.

Αυτό ήταν το περιβάλλον που συνάντησα. Ηταν κάτι το πολύ φυσικό σε μια τάξη σχολείου να είναι όλοι διαφορετικής καταγωγής, από όλες τις χώρες του κόσμου: Κινέζοι, Ασιάτες, Ευρωπαίοι, πολλοί Άγγλοι και Ιταλοί.

Θερμή υποδοχή. Όλοι προέρχονται από κάπου αλλού. Υπάρχει άλλωστε η τεράστια ελληνική παροικία και με τη θερμή υποδοχή που σου επιφυλάσσει δεν νιώθεις ξένος”, αναφέρει χαρακτηριστικά η πρέσβης της Αυστραλίας, η οποία πριν από λίγες εβδομάδες επέστρεψε στην Ελλάδα σε ένα ρόλο που μάλλον δεν είχε ονειρευτεί όταν εγκατέλειπε την παραλία του Θερμαϊκού και την πλατεία Αριστοτέλους.

“Είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Αυστραλίας στέλνει πρέσβη ελληνικής καταγωγής. Θέλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον, να ενισχύσουμε το εμπόριο και να δημιουργήσουμε Αυστραλο-ελληνικό Επιμελητήριο.
Γίνονται αλλαγές, η οικονομία αλλάζει, στην Ελλάδα ζουν 100.000 Αυστραλοί πολίτες, παρουσιάζονται ευκαιρίες και θα θέλαμε να έρθουν εταιρείες από την Αυστραλία και να επενδύσουν εδώ”.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

http://neoskosmos.com/news/el/node/16876

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *