Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου. Όρια συνταγογράφησης

νοσ. αιγιουΟ Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου καταγγέλλει σαν απαράδεκτο το πλαφόν στην συνταγογράφηση.

Στο ΦΕΚ 3117/9 Δεκεμβρίου 2013 και στο άρθρο 8 που αναφέρεται στα Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης και που τέθηκε σε εφαρμογή από 16.1.14 μπαίνει ουσιαστικά ένας ακόμα φραγμός στον ελεύθερο, επιστημονικό, δεοντολογικό και ηθικό τρόπο επαφής του γιατρού με τον ασθενή.

Με τον νόμο αυτό ουσιαστικά επιβραβεύονται οι γιατροί εκείνοι που είχαν αυξημένη συνταγογράφηση και τιμωρούνται όσοι είχαν χαμηλή κατά το προηγούμενο έτος.

Τιμωρούνται κατ’ αρχήν εκείνοι οι γιατροί που τον προηγούμενο χρόνο είχαν μικρή συνταγογραφία (συμμετοχή σε επιτροπές και ΚΕΠΑ, μεγάλης διάρκειας ασθένεια, μετεκπαίδευση, άλλες υποκειμενικές δυσκολίες)

Οι νέοι γιατροί δεν θα μπορούν ποτέ να αυξήσουν την επισκεψημότητα που είναι λογικό ότι με την πάροδο του χρόνου και την απόκτηση εμπειρίας θα τους επισκέπτονται περισσότεροι ασθενείς.

Εκείνοι οι γιατροί που λόγω της ειδικότητάς τους συνταγογραφούν σε καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, AIDS, καρδιοπαθείς, ινσουλινοεξαρτώμενους, παιδιά με σπάνια νοσήματα, ψυχασθενείς καθώς και άλλες χρόνιες παθήσεις που το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής είναι πολύ υψηλό, θα αναγκάζονται να κάνουν επιλογή ασθενών σε ποιους θα γράφουν και σε ποιους όχι.

Με την καθιέρωση ενός τέτοιου μέτρου που προφανώς περιορίζει την ορθή επιστημονική ιατρική προσέγγιση του ασθενούς όσον αφορά την φαρμακευτική του αντιμετώπιση, που στη συνέχεια θα γίνεται όλο και πιο περιοριστική, θα φτάσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, να πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασθενής την φαρμακευτική του δαπάνη με ότι συνεπάγεται αυτό.

Όλη η πολιτική υγείας είναι σε λάθος κατεύθυνση, από την στιγμή που ο ασθενής δεν είναι στο κέντρο της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματός του, αλλά πρυτανεύουν οικονομικίστικες λογικές, που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε πολύ πιο οξυμμένο πρόβλημα υγειονομικής περίθαλψης όλης της κοινωνίας.

Καλούμε τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τον Υπουργό και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν στην άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ 4433/7.1.14 και την κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων 113429 και 3457/14.1.14 και για οτιδήποτε νομοθετούν στο εξής σχετικά με την υγεία του λαού να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τις προτάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, διαφορετικά θα θεωρήσουμε ότι πρόκειται για εγκληματική ανευθυνότητα.

ΑΙΓΙΟ 18.1.14

Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος                             Η Γραμματέας

Σ. Κοίλιας                                Α. Υφαντή

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *