Η Τρόικα ζητά πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών

troika_15Ριζικές αλλαγές στον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων ζητά η Τρόικα, ενώ ο υπουργός Υγείας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι δε συμφωνεί και ότι βρίσκεται στο πλευρό των φαρμακοποιών, οι οποίοι είναι έτοιμοι για σύγκρουση.

Πιο αναλυτικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ελεύθερη διάθεση και τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ εκτιμούν πως ο αριθμός των φαρμακείων στη χώρα μας είναι διπλάσιος από αυτόν που θα έπρεπε να έχουμε. Κάτι, που -όπως υποστηρίζουν- έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ακόμη, η Τρόικα ζητά μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων για την αδειοδότηση νέων φαρμακείων, γεγονός που κάνει τους φαρμακοποιούς να ετοιμάζονται για «πόλεμο». Μάλιστα, τάσσεται υπέρ στο να μπορεί να ανοίξει ένα φαρμακείο και ένας που δεν είναι επαγγελματίας.

Την ίδια ώρα, την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ειδών από καταστήματα που δεν έχουν φαρμακοποιό, εκφράζει ο υπουργός Υγείας, ο οποίος δέχεται πιέσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάρτιση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θα ανέβουν στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που κάνει λόγο για στρεβλώσεις στην αγορά, πιέζει, ώστε το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, να υπάρξει σχετική νομοθεσία.Βέβαια, ακόμη και εάν υπάρξει νομοθεσία για πλήρη απελευθέρωση, μόνο ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) μπορεί να καταρτίσει τη λίστα βάσει της οποίας θα καθοριστεί ποια φάρμακα μπορούν να πωλούνται από τα σουπερμάρκετ και ποια όχι.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *