ΕΟΠΥΥ. Σχετικά με την συνταγογράφηση ανά ιατρό

εοπυυΑθήνα, 17-01-2014

Σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής ανωτάτου ορίου προϋπολογισμού στην δαπάνη συνταγογράφησης ανά ιατρό για το 2014 εκδόθηκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ με αριθμ. 433/7-1-2014 κατ΄ εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων 113429 και 3457/14-01-2014. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους ιατρούς που συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ.

Να σημειώσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και απορρέει από τον νόμο 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α/2012), ο οποίος αναφέρει «…εάν η μηνιαία παρακολούθηση της δαπάνης δείξει ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε η φαρμακευτική κατανάλωση να διατηρηθεί υπό έλεγχο…».

Όπως ήδη προβλέπεται από την υπουργική απόφαση τα όρια δαπάνης ανά ιατρό επαναπροσδιορίζονται στην διάρκεια του έτους ανάλογα με το παραγόμενο έργο του και την εξέλιξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, ειδικότερα για τις κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται στον θετικό κατάλογο νέα φάρμακα.

Για την εξυπηρέτηση των ιατρών και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του μέτρου, συστάθηκε και λειτουργεί στον ΕΟΠΥΥ η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου plafoniatroi@eopyy.gov.gr. Στην συγκεκριμένη διεύθυνση μπορούν να απευθυνθούν οι ιατροί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό τους ή έχουν ενστάσεις για τον τρόπο εφαρμογής ή επιθυμούν να καταθέσουν την όποια ιδιαιτερότητα που εμποδίζει την υλοποίηση της απόφασης. Ενδεικτικά μπορεί να απευθυνθεί ένας ιατρός που έκανε έναρξη επαγγέλματος μέσα στο 2013 ή ένας ειδικευόμενος ιατρός που του απονεμήθηκε ειδικότητα μέσα στο 2013 ή να δηλωθεί αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες ή αύξηση των επισκέψεων από 200 σε 400 και άλλες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή του μέτρου και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο θα λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την διασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων αλλά και για την δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των ιατρών συνεργατών του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *