Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης. Σχετικά με τα όρια συνταγογράφησης

Κοζάνη, 17-01-2014

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣΣαν το «λίβα, που καίει τα σπαρτά», το φουσάτο των σωτήρων του έθνους, επιτίθεται ξεδιάντροπα εναντίον κάθε κοινωνικής δομής και αγαθού, οδηγώντας στην απόγνωση και την αναξιοπρέπεια ολόκληρη την κοινωνία, στο όνομα της κατά φαντασίαν ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και πρωτογενούς πλεονάσματος.

Χαρακτηριστικό και το νέο κατόρθωμα «αναβάθμισης» των υπηρεσιών υγείας, μέσω θέσπισης ανώτατου ορίου συνταγογράφησης ανά γιατρό.

Μέτρο άδικο και επικίνδυνο, όπως τα περισσότερα της τελευταίας τετραετίας, που θα προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στην αποδόμηση της δημόσιας ασφάλισης υγείας.

Η εφαρμογή του, θα δημιουργήσει μεγάλους περιορισμούς στην δυνατότητα συνταγογράφησης, τόσο των γιατρών του ΕΣΥ, όσο και των ιδιωτών, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, να είναι μόνο κατ` όνομα ασφαλισμένοι, αφού θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.

Παράλληλα, το μέτρο αυτό, επιβραβεύει τους γιατρούς που στο παρελθόν προωθούσαν την πολυφαρμακία, εφαρμόζοντας πρακτικές υπερσυνταγογράφησης, αφού το όριο τους θα παραμείνει κατ` εξακολούθηση υψηλό, ενώ τιμωρεί εκείνους που ήταν συνεπείς στις επιστημονικές επιταγές του λειτουργήματός τους.

Επί πλέον, η τιμωρία για τους συνεπείς θα είναι διπλή, αφού το όριο τους θα είναι μικρότερο, ακόμη και από των νεοεισερχόμενων στην άσκηση επαγγέλματος γιατρών, των οποίων το όριο προσδιορίζεται στη βάση του μέσου όρου της ειδικότητας τους.

H μεγαλύτερη, όμως, αδικία αφορά στους νέους γιατρούς, που εις πείσμα της τάσης φυγής από την χώρα, αποφάσισαν να παραμείνουν εντός των τειχών, ανοίγοντας ιατρεία. Σ` αυτούς ουσιαστικά το μέτρο απαγορεύει την συνταγογράφηση, αφού το ιδιαίτερα χαμηλό όριο συνταγογράφησης τους γίνεται σχεδόν ανύπαρκτο.

Τελικά, η μείωση των παροχών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, η ευμεγέθης αρνητική λίστα φαρμάκων, η μείωση του όγκου συνταγογράφησης, η διάλυση του θνησιγενούς ΕΟΠΥΥ, οι απολύσεις – κινητικότητα- ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οργανωμένη διακρατική μετανάστευση γιατρών και ό,τι άλλο προκύψει προς εφαρμογή από τους νοσηρούς αναδιαρθρωτές, αποτελούν θανατηφόρα μέτρα αναβάθμισης της υγείας.

Διόλου απίθανο, στο προσεχές μέλλον, να ακούσουμε ότι η κυβέρνηση εστιάζοντας στην πρόληψη, αποφάσισε, με προεδρικό διάταγμα, την κατάργηση των ασθενειών και των ασθενών και εστιάζοντας στην εφαρμογή του προγράμματος της φυσικής επιλογής, στοχεύει στο να δημιουργήσει κοινωνία υγειών ατόμων, επιτυγχάνοντας παράλληλα και τον δημοσιονομικό στόχο του μηδενικού κόστους σε παροχές υγείας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γραμματέας

Βασίλειος Βασιλακόπουλος                                Αγάπιος Γαβριηλίδης

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *