ΠΙΣ. σχετικά με το θέμα των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών

ΠΙΣ6-150x120Προς Αθήνα, 15-1-2014

τον Πρόεδρο

του ΕΟΠΥΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κατά την διάρκεια της Συνεδρίασής του της 10-1-2014, συζήτησε το θέμα των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών και με ομόφωνη απόφασή του, απορρίπτει αυτό το καθεστώς. Ο έλεγχος είναι αρμοδιότητα του Κράτους και ο ελεγκτικός μηχανισμός αποτελεί υποχρέωση και αρμοδιότητα των Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ.

Οι ΠΕ.ΔΙ. είναι κατάλληλα στελεχωμένες και με επαρκή εμπειρία για την πλήρη εκκαθάριση των παραστατικών της ανοικτής και κλειστής περίθαλψης. Επίσης, υπάρχουν σημαντικά νομικά και διοικητικά κενά που καταστούν έωλη την όλη διαδικασία. Αδιευκρίνιστα είναι τα θέματα που αφορούν την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των υπό έλεγχο ασφαλισμένων και την έγκριση των αντίστοιχων ενταλμάτων από το ελεγκτικό συνέδριο.

Τέλος, οι ελεγκτικές εταιρείες έχουν παράλογες απαιτήσεις σχετικά με το ύψος (2-3% επί του συνόλου των υποβολών) και το καθεστώς πληρωμής (προκαταβολή της μετρητοίς) δυσανάλογα ακριβό για το επιτελούμενο έργο.Δεν υπάρχει πρόβλεψη για καθεστώς διαιτησίας ή δευτεροβάθμιο όργανο ενστάσεων και επίσης, δεν έχει προκύψει εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ σαφής διαχωρισμός των όρων ελέγχου της ανοικτής (κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί γιατροί) και της κλειστής περίθαλψης (ιδιωτικές κλινικές), με αποτέλεσμα το οικονομικό τίμημα των παρόχων να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα για τον απλό έλεγχο της ανοικτής περίθαλψης.

Με βάση τα ανωτέρω κανείς γιατρός δεν πρέπει να προβεί σε καμία σύναψη συμβάσεως με καμία ελεγκτική εταιρεία.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *