Νέα από Αρκαδία. Ερευνητικά κέντρα

ARKADIA18-150x150177Νομοσχέδιο για τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων σε κάθε περιφέρεια, κατά τα πρότυπα των ΑΕΙ, που αναπτύχθηκαν την τελευταία 20ετία με ευρωπαϊκά κονδύλια, ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, έχει καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο για τον ερευνητικό ιστό της χώρας, που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση. Το κίνητρο ξεκινά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλει να αποκεντρώσει τη χρηματοδότηση της έρευνας από το ΕΣΠΑ, γι αυτό και την περνάει μέσα από τις Περιφέρειες, με ορατό πάντα τον κίνδυνο της ανάπτυξης τέτοιων κέντρων στη λογική του «κάθε χωριό κι ένα ερευνητικό κέντρο», όπως συνέβη για τη δημιουργία των ΑΕΙ.

Τα κέντρα αυτά θα στηρίζουν την Περιφέρεια στη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου δράσης στο χώρο της Έρευνας και Τεχνολογίας, θα είναι αρωγοί στην τοπική αυτοδιοίκηση (ανάλυση αγοράς εργασίας, βελτιστοποίηση διαδρομών απορριμματοφόρων, εκτίμηση περιβαλλοντικού κινδύνου από τη διασπορά ρύπων στο υπέδαφος, κτλ.), θα αναπτύσσουν ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα και πληροφοριακές υποδομές υγείας που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν παραγωγικά, σε μονάδες Υγείας σε όλη την Ελλάδα και θα εκδίδουν σημαντικά βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου: περιηγητικά κείμενα, μεταφράσεις, μελέτες για την τοπική αρχιτεκτονική, τη γλυπτική διαφόρων εποχών, αρχειακό υλικό της παραδοσιακής μουσικής κ.λπ. Τέλος, θα ενισχύουν άμεσα την τοπική αγορά, μέσω συνεργασίας με τοπικούς προμηθευτές, συνολικής δαπάνης πολλών εκατομμυρίων κατ’ έτος.

Πολύ καλά και πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά επειδή εδώ είναι Ελλάδα, ας ελπίσουμε ότι τα ερευνητικά αυτά κέντρα δεν θα μεταβληθούν σε κέντρα κατασπατάλησης κοινοτικών κονδυλίων μέσω ημετέρων σε… ημετέρους. Γι αυτό και το ζητούμενο είναι να επεξεργάζονται ρεαλιστικές ιδέες δραστηριοτήτων και ανάπτυξης με προδιαγραφές υλοποίησης, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες που προσφέρει η περιφέρεια. Και ακόμη, να στελεχωθούν αξιοκρατικά, αλλά και να ελέγχονται από κάποια κεντρική αρχή, κατά το δυνατόν ανεξάρτητη, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που όλοι γνωρίζουμε.

Γραμματέας ΔΗΜΑΡ

Την Τρίπολη θα επισκεφθεί την Κυριακή 19-01-2014 ο νέος γραμματέας της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ ενώ στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΟΕΒΑ θα μιλήσει για τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές σε σύσκεψη όλων των Νομαρχιακών Επιτροπών της Πελοποννήσου καθώς και αυτοδιοικητικών μελών και φίλων της ΔΗΜΑΡ. Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν και οι βουλευτές υπεύθυνοι για την Πελοπόννησο Γιάννης Πανούσης και Μαρία Γιαννακάκη.

Ακατάλληλο νερό;

Τελικά είναι ή όχι κατάλληλο το νερό που πίνουν οι κάτοικοι των Λαγκαδίων, μετά τις διιστάμενες γνωματεύσεις των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου που το βρίσκει ακατάλληλο και της ΔΕΥΑ Τρίπολης που το θεωρεί κατάλληλο, αν και δεν ζητήθηκε αρμοδίως από το δήμο Γορτυνίας. Αυτό ζητούν να μάθουν οι Λαγκαδινοί, οι οποίοι το περασμένο Σάββατο συγκεντρώθηκαν σε καφενείο του χωριού τους και απαίτησαν με ψήφισμά τους «να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες με τα αληθινά, επιστημονικά αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού για να μην έχουμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής…».

Εντός ορίων

Η ΔΕΥΑΒΚ ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για τα αποτελέσματα των συνήθων Χημικών και Μικροβιολογικών αναλύσεων των υδάτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας του έτους 2013, στα πλαίσια της «δοκιμαστικής παρακολούθησης». Σημειώνεται ότι η «δοκιμαστική παρακολούθηση» περιλαμβάνει συγκεκριμένες παραμέτρους που ελέγχονται περιοδικά στα πόσιμα με συγκεκριμένη συχνότητα ανά περιοχή κατά τη διάρκεια του έτους. Τα εν λόγω αποτελέσματα έδειξαν ότι το σύνολο των τιμών των παραμέτρων που ελέγχθησαν ήταν εντός των θεσμοθετημένων ορίων.

Ναι για Μαντά

Επικυρώθηκε στη συνάντηση των μελών του συνδυασμού της δημοτικής αρχής, η πρόταση των κκ. Μ. Σκαντζού, Δ. Γκαύρου, Γ. Σαβούρδου, Κ. Σίδερη και Δ. Αρφάνη να ηγηθεί στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος ο αντιδήμαρχος κ. Π. Μαντάς. Τη συζήτηση άνοιξε ο σημερινός Δήμαρχος κ. Μ. Σκαντζός λέγοντας πως παρά το μεγάλο έργο που έχει γίνει, χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια με σκοπό τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως παραμένει επικεφαλής της παράταξης, έτοιμος να βοηθήσει σε ότι του ζητηθεί μετά τις εκλογές του Μαΐου και κυρίως στην προσπάθεια δημιουργίας συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην κοινωνία και τη δημοτική αρχή. Για την πρόταση υποψηφιότητας του Π. Μαντά είπε πως έχει την ικανότητα και τις γνώσεις, λόγω και τους επαγγέλματός του, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο. Το λόγο πήρε ο κ. Μαντάς, ο οποίος ευχαρίστησε για την πρόταση, ανακοινώνοντας παράλληλα ανοιχτή πολιτική για την κατάρτιση του προγράμματος της παράταξης. Πηγή: το astrosnews.gr

Παναγιώτης Βελισσαρίου

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014, ώρα 7:30 μμ, στην παλαιά αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαλοπόλεως, το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών και ο Δήμος Μεγαλόπολης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “ο Μεγαλοπολίτης Αρχαιολόγος Παναγιώτης Βελισσάριου, η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Πελοπόννησος”

Την εκδήλωση θα προλογίσουν : ο Δήμαρχος Μεγαλοπόλεως κ. Παναγιώτης Μπούρας και ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κλουκίνας Θα ακολουθήσει εισαγωγική ομιλία της καθηγήτριας του πανεςπιστημίου Αθηνών κ. Ελένης Δεληγιάννη – Δωρή. Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι αρχαιολόγοι – και επιμελητές του τόμου- Λεωνίδας Σουχλέρης και Σωτήριος Ραπτόπουλος. Τέλος, θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Λ. Σουχλέρη, με τίτλο: Η πολιορκία της Μεγαλόπολης από τους διαδόχους του Μ. Αλεξάνδρου. Η χρήση των ελεφάντων στις πολιορκίες και η παρουσία τους στη νότια Πελοπόννησο από την Παλαιολιθική Εποχή.

Οδυσσέας Γιαννόπουλος

Η οικογένεια, οι σύντροφοι οι συναγωνιστές και οι φίλοι του Οδυσσέα Γιαννόπουλου διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για να τιμήσουν τον Αγωνιστή τον Πολίτη, τον Άνθρωπο τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 στις 7.00΄ το βράδυ στην αίθουσα του Σ.Α.Ο.Ο. Δεκάζου 17 και Υψούντος, Τρίπολη.

Χαμογελάτε

Η καλύτερη ευχή από το στόμα του Γούντυ Άλεν

«Την επόμενη ζωή μου θέλω να τη ζήσω ανάποδα. Ξεκινάς από νεκρός κι έτσι το γλιτώνεις αυτό.

Μετά ξυπνάς σε ένα γηροκομείο κι αισθάνεσαι κάθε μέρα και καλύτερα. Σε πετάνε έξω από το γηροκομείο, γιατί δεν είσαι πλέον τόσο γέρος. Πηγαίνεις και εισπράττεις τη σύνταξή σου και μετά όταν αρχίζεις να δουλεύεις σου δίνουν δώρο ένα χρυσό ρολόι και κάνουν πάρτι για σένα την πρώτη μέρα στη δουλειά. Δουλεύεις τα επόμενα 40 χρόνια μέχρι να γίνεις αρκετά νέος για να χαρείς την ζωή.

Κάνεις πάρτι, πίνεις αλκοόλ και γενικά είσαι «ατακτούλης». Μετά είσαι έτοιμος για το γυμνάσιο.

Στη συνέχεια πας στο δημοτικό, γίνεσαι παιδί, παίζεις. Δεν έχεις ευθύνες, γίνεσαι βρέφος μέχρι την στιγμή που γεννιέσαι. Μετά περνάς 9 μήνες κολυμπώντας σε ένα πολυτελές σπα με όλα τα κομφόρ, κεντρική θέρμανση και πλήρη εξυπηρέτηση, κάθε μέρα και μεγαλύτερο χώρο και νάτο… Τελειώνεις σαν…ένας οργασμός…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *