Νέα από Αρκαδία. Στην αφετηρία…

ARKADIA18-150x150177Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του Μαίου ξεκίνησε και επίσημα με το ενωτικό κάλεσμα του κ. Παυλή για συστράτευση και διεκδίκησης της ψήφου των δημοτών της Τρίπολης υπό τον συνδυασμό «Τρίπολη Πρωτεύουσα του Μοριά». Σιγά σιγά αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλοι υποψήφιοι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, με πρώτο και καλύτερο τον νυν δήμαρχο αλλά και οι αριστεροί σχηματισμοί, που για την ώρα αναζητούν πρόσωπα ικανά για να διεκδικήσουν με αξιώσεις τις ψήφους των δημοτών.

Στα δημοτικά συμβούλια ήδη έχουμε πάρει μια ισχυρή πρόγευση του κλίματος που θα επικρατήσει τους επόμενους πέντε μήνες. Ο διπολισμός μεταξύ δημάρχου και των δύο συνδυασμών της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας που πιθανότατα θα συμπράξουν, θα κυριαρχήσει, σε μια αμοιβαία για τους δύο κόντρα, και με ένα κοινής χρήσεως δίλημμα. Ποιος συνετέλεσε στην ανάπλαση της πόλης τα τελευταία χρόνια; Ο δήμαρχος ή η προηγούμενη αυτού δημαρχιακή εξουσία;

Είναι ένα ερώτημα, βέβαια, κατά πόσον προσφέρονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν τα μαρμαρένια αλώνια ενός τοπικού και κάπως ατροφικού διπολισμού. Ιδίως σήμερα που η δεινή οικονομική θέση της χώρας επιβάλλει εκλογή ισχυρών αυτοδιοικητικών προσωπικοτήτων, ικανών να ρυμουλκήσουν τα οικονομικά του δήμου, μέσα από ίδιους πόρους όπως είναι τα ανταποδοτικά τέλη καθώς δια νόμου έκλεισαν οι στρόφιγγες της κρατικής επιχορήγησης στους δήμους και όλα πλέον είναι θέμα επαρκών ικανοτήτων, διοικητικών και οικονομικών, των δημάρχων για διευθέτησή τους. Γεγονός πάντως είναι ότι έως τώρα οι εκλογές αυτές χωρίς να έχουν ιδιαίτερα πολιτικό ρόλο και περιεχόμενο, το αποτέλεσμά τους ωστόσο επηρέαζε ψυχολογικά το όλο πολιτικό κλίμα, και πριμοδοτούσε τις βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές διεξάγονταν. Σήμερα όμως τα πάντα έχουν αλλάξει και η χρισμοδότηση υποψηφίων μάλλον δεν θα επιζητείται αλλά ευσχημόνως θα αποφεύγεται, στο πνεύμα πάντα της αποδέσμευσης των υποψηφιοτήτων από πολιτικές κηδεμονίες, που τόσα δεινά συσσώρευσαν στον τόπο.

Συνεπώς θα ήταν πολύ ωραίο και βολικό για τους πρωταγωνιστές αυτών των εκλογών αν αυτά τα αγωνιώδη διλήμματα μπορούσαμε να τα συσκευάσουμε σε ένα απλό πολωτικό δίλημμα «Σμυρνιώτης» ή «Παυλής», ή οποιοσδήποτε άλλος. Αλλά θα ξεγελούσαμε τον εαυτό μας.

Προγραμματική συμφωνία

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, νομίμως εκπροσωπούμενου από τον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Γ. Μασσέλο και του Δήμου Μεγαλόπολης, νομίμως εκπροσωπούμενου από το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Γ. Μπούρα, Η σύναψη Προγραμματικής Συμφωνίας Συνεργασίας αναφέρει ότι: Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναλαμβάνει την υποχρέωση να παράσχει στο Δήμο Μεγαλόπολης συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα δημόσιας διοίκησης, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τεχνολογίας, εκπαίδευσης, κλπ, ενώ ο Δήμος Μεγαλόπολης μπορεί να αναθέτει στο Πανεπιστήμιο, την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση επιστημονικών ερευνών, προγραμμάτων και υπηρεσιών εκπαίδευσης/κατάρτισης σε στελέχη του Δήμου. Επίσης, το Πανεπιστήμιο και ο Δήμος συμφωνούν την από κοινού διερεύνηση και σύσταση/υποστήριξη λειτουργίας εξειδικευμένων Δικτύων Συνεργασίας με φορείς, Οργανισμούς, συλλογικές οργανώσεις, επιμελητήρια με στόχο την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου. Τέλος, συμφωνούν να μπορεί να διεξάγεται η πρακτική άσκηση φοιτητών σε υπηρεσίες του Δήμου και να εκπονούνται διπλωματικές εργασίες σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

“Μαντινειακή Συμπολιτεία”

Η δημοτική κίνηση του Δήμου Τρίπολης “Μαντινειακή Συμπολιτεία” καλεί τα μέλη και τους φίλους της να πάρουν μέρος στη Γενική της Συνέλευση που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλιού Δημαρχείο επί της οδού Εθνικής Αντίστασης, στις 22-1-2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.30 μ.μ με θέματα συζήτησης: 1ο Σύντομος απολογισμός της δράσης της κίνησης. 2ο Διαβούλευση και έγκριση του πλαισίου των αρχών της κίνησης. 3ο Συζήτηση και απόφαση για το μέλλον της κίνησης. 4ο Έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για τον επικεφαλής της κίνησης ενόψει των Δημοτικών εκλογών.

 

Στη Συνέλευση αυτή μπορεί να πάρει μέρος με δικαίωμα λόγου και ψήφου, κάθε καλοπροαίρετος συνδημότης μας, που ενδιαφέρεται και ανησυχεί για τα θέματα του Δήμου μας.

 

Νέοι αντιδήμαρχοι

 

Αλλαγή φρουράς στο δήμο Τρίπολης σχετικά με τους αντιδημάρχους. Αντικαθίστανται οι: Ανδρέας Μπούρας, Σταύρος Κουκάκης, Γιώργος Κάρλος και Σπυριδούλα Πετροπούλου από τους με τους Γιάννη Σαμπράκο, Τρίκολα Κώστα, Θεόδωρο Παλιογιάννη και Ηλία Τζανή.

 

Ο κ. Παλιογιάννης, έμμισθος αντιδήμαρχος, αναλαμβάνει αρμοδιότητες Περιβάλλοντος και Πρασίνου και κατά τόπον της Δημοτικής Ενότητας Κορυθίου. Ο κ. Σαμπράκος, επίσης έμμισθος αντιδήμαρχος, αναλαμβάνει αρμοδιότητες Τουρισμού, Ποιότητας Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των πόλεων και των οικισμών και κατά τόπον της Δημοτικής Ενότητας Λεβιδίου, και παράλληλα θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τρίπολης. Ακόμα, ο κ. Τρίκολας , έμμισθος αντιδήμαρχος αναλαμβάνει αρμοδιότητες Απασχόλησης και κατά τόπον της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου.

 

Τέλος, ο κ Τζανής, ως έμμισθος αντιδήμαρχος αναλαμβάνει αρμοδιότητες Διοίκησης και κατά τόπον της Δημοτικής Ενότητας Τρίπολης.

 

Και πάλι υποψήφιος

 

Ο κύβος ερρίφθη. Μετά από αμφιταλαντεύσεις και ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης αποφάσισε τελικά να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών του στις επόμενες εκλογές του Μαίου. Σύμμαχός του η απόφαση της γενικής συνέλευσης του συνδυασμού του «Συμπολιτεία» που ενέκρινε την περασμένη βδομάδα την απόφασή του να τεθεί για μια ακόμη φορά επικεφαλής του συνδυασμού.

 

Όλα φημολογίες

 

Σχετικά με όσα κυκλοφορούν στην πόλη για υποψηφιότητες που θα στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η τοπική κομματική οργάνωση αναφέρει πως βασική της προτεραιότητα είναι: «να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν αυτοδιοικητικές κινήσεις, μέσα από τις οποίες θα τεθούν στόχοι σε όλους τους Δήμους του Νομού μας σε συνεργασία των μελών μας με διάφορα κινήματα, φορείς, οικολογικές οργανώσεις και ενεργούς πολίτες με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου αυτοδιοικητικού δημοκρατικού και οικολογικού κινήματος…. Συνεπώς, οτιδήποτε κυκλοφορεί σαν φήμη ή πληροφορία σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά εξυπηρετεί σκοπιμότητες και συμφέροντα ξένα προς τις αρχές και τις απόψεις του κόμματος αυτού. Βασική του μέριμνα η στήριξη των διαχρονικών αξιών της Αριστερά και η πάλη, όπω;ς αναφέρεται σε ανακοίνωση, για μια Αντιμνημονιακή, Ριζοσπαστική, Κινηματική, Δημοκρατική και Οικολογική Παράταξη προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

 

Υποψήφιοι χωρίς χρίσματα

 

Το επιτελείο της ΝΔ καταστρώνει ήδη την στρατηγική του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες φέρεται αποφασισμένο να μην προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα και κινείται στην κατεύθυνση επιλογής υποψηφίων που δεν ανήκουν στο στενό πυρήνα του κόμματος. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Matrix24.gr, μεταξύ των άλλων περιφερειών δυσκολίες για τη ΝΔ έχει και η Πελοπόννησος, αφού ο κ. Πέτρος Τατούλης κερδίζει στις δημοσκοπήσεις και είναι μεγάλη η πιθανότητα ο κ. Σαμαράς, που χειρίζεται προσωπικά το θέμα, να καταλήξει σε στήριξή του έμμεσα χωρίς να κατεβάσει δικό της υποψήφιο. Η προσέγγιση έχει ήδη γίνει, όπως έδειξε και το δημόσιο γεύμα του πρωθυπουργού με τους τοπικούς παράγοντες τα Θεοφάνεια στην Καλαμάτα.

Χαμογελάτε

– Γιατρέ, συνεχίζω να βλέπω τις κηλίδες που σας είχα πει.

– Δεν σας βοήθησαν τα καινούρια γυαλιά;

– Πώς! Βέβαια! Τώρα βλέπω τις κηλίδες καλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *