Νέα από Αρκαδία. Ικανά στελέχη σε θέσεις ευθύνης

ARKADIA18-150x150177 Η σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία πολλών στελεχών του πολιτικού συστήματος τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ότι κάτι έχει αλλάξει στην συμπεριφορά των αστυνομικών και δικαστικών αρχών. Που αντί να υποκύπτουν σε κομματικά κελεύσματα κάνουν απλά τη δουλειά τους. Σε άλλες εποχές, όχι πολύ μακρινές, θα ήταν αδιανόητη η σύλληψη ενός πρώην υπουργού για μία απλή υπόθεση παραβατικότητας, πολλώ μάλλον η έγκλεισή του στις φυλακές.

Τώρα το τσουνάμι της αλλαγής συμπαρασύρει όλους εκείνους που πολιτεύτηκαν με την αίσθηση του «ακαταδίωκτου», ότι δηλ. ήταν υπεράνω των νόμων και ότι μέσα στην κρίση θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα… κεκτημένα τους, και πλέον αντιμετωπίζουν την περιφρόνηση των πολιτών.

Είναι σημεία των καιρών: καθώς η χώρα στενάζει από την κρίση, οι πάντες αντιλαμβάνονται – με πρώτο το ίδιο το πολιτικό σύστημα – ότι η συνέχιση ενός καθεστώτος ασυλίας και ατιμωρησίας για όλους εκείνους που δεν τιμούν τον δημόσιο βίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκρήξεις, πολιτικές και κοινωνικές. Και σπεύδουν να προσαρμοστούν.

Η εμπέδωση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα ασφαλώς ήδη αποβαίνει ωφέλιμη για την ελληνική κοινωνία, που απαιτεί να συναλλάσσεται με τους δημοσίους λειτουργούς χωρίς γρηγορόσημα και φακελάκια. Μελλοντικά, ωστόσο, θα αποβεί λυτρωτική και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα, ώστε να ανακτήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Γι αυτό και είναι ανάγκη, χωρίς συγκρούσεις και μέσα από ένα πνεύμα συνεννόησης να βρεθούν εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε ο πολιτικός κόσμος να γεννηθεί ξανά!

Τούτο δεν είναι θέμα της τρόικας. Είναι βασικά δικό μας θέμα. Πρέπει να επιλέξουμε με διάφανες διαδικασίες τα στελέχη εκείνα που θα υπηρετήσουν θέσεις ευθύνης στο δημόσιο τομέα, αλλάζοντας τον κανόνα που θέλει πολιτευτές και κομματικούς παράγοντες να συνωστίζονται στις διοικητικές θέσεις του Δημοσίου, κατά κανόνα χωρίς το παραμικρό εχέγγυο, για άσκηση αποτελεσματικής και χρηστής διοίκησης. Δεν νοείται, σε μια εποχή που χιλιάδες νέοι με λαμπρές σπουδές και με σχετική εμπειρία είναι άνεργοι, να προτιμώνται για τέτοιες θέσεις οι ίδιοι και οι ίδιοι, με μόνο εφόδιο την κομματική ένταξη

Για να γίνει αυτό χρειάζονται μόνον ωριμότητα, πολιτική βούληση και τόλμη από τις πολιτικές δυνάμεις για να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο. Τότε και μόνον τότε, θα κερδίσει η χώρα, αλλά και οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις.

Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου διοργανώνουν συζήτηση με θέμα: «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014, στις 12 μ.μ. Θα μιλήσουν οι: Λεωνίδας Γρηγοράκος, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Εμμανουήλ Αγγελάκας, Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας – Πρόεδρος ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων), Δημήτριος Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλιέων, Ιωάννης Σμυρνιώτης, Δήμαρχος Τρίπολης, Πνευματικός Αλέξανδρος, Δήμαρχος Κορινθίων, Σταύρος Αργειτάκος, Δήμαρχος Σπάρτης.

Η φθορά των δικτύων του ΟΣΕ

Η διακοπή των δρομολογίων του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο έσχε καταστροφικά αποτελέσματα στο δίκτυο υποδομών του ΟΣΕ. Ιδιαίτερα μετά την ανακαίνιση της γραμμής και τη διακοπή των δρομολογίων. Προς τούτο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πετράκος Αθανάσιος, Ζαχαριάς Κων/νος, Κοδέλας Δημήτρης, Ουζουνίδου Ευγενία κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζητώντας απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα: Πόσες και τι είδους φθορές έχουν καταγραφεί στο δίκτυο της Πελοποννήσου για τα τμήματα που έχει διακοπεί η λειτουργία τους; Έχει γίνει η αποκατάσταση των φθορών και ποιο είναι το κόστος της αποκατάστασής τους; Ποια μέτρα θα λάβει το Υπουργείο για να προστατεύσει το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου, που αποτελεί δημόσια περιουσία, από φθορές και κλοπές; Θα επαναλειτουργήσουν και πότε τα τμήματα Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και το προαστιακό δίκτυο της Καλαμάτας; Θα εντάξει το Υπουργείο στο ΕΣΠΑ το έργο κανονικοποίησης των γραμμών στα τμήματα Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο καθώς και Αργος – Τρίπολη – Καλαμάτα;

 

Ενημέρωση από ΤΕΡΝΑ

Μεθαύριο Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι και σε αίθουσα του ξενοδοχείου REX στην Καλαμάτα θα γίνει ενημέρωση για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανάδοχο μετά από σχετικό διαγωνισμό της διαχείρισης αυτής, που διενήργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να μετάσχουν τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, οι 26 Δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και ομάδα τεχνικών και οικονομολόγων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ίδρυμα Βιοχάλκο

Το «Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-Βιοχάλκο» θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014 στις 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος στο Στάδιο Τεγέας. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα πραγματοποιηθεί και συναυλία με την τρίφωνη χορωδία και την ορχήστρα του Αττικού Ωδείου Τρίπολης. Συμμετέχει και η ορχήστρα του Μουσικού Τμήματος του Ιδρύματος.

Υποτροφίες

Το ΔΣ του Μπακοπούλειου Κοινωφελούς Ιδρύματος, κατά την τελευταία συνεδρίασή του στις 12-12-2013 προκήρυξε τρεις υποτροφίες για πρώτο πτυχίο, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και μία υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές. Απευθύνεται στους Αρκάδες πρωτοετείς φοιτητές.

Αιτήσεις και πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά, υποβάλλονται, στην οδό Φιλελλήνων 8 στην Τρίπολη.

«Η ζωή μπροστά σου»

Το έργο του Ρομάν Γκαρί (Romain Gary), «Η ζωή μπροστά σου» σε σκηνοθεσία Άννας Βαγενά, με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα ανέβει Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο σε δύο παραστάσεις, στις 6.00 το απόγευμα και στις 9.00 το βράδυ.

«Η ζωή μπροστά σου» είναι η ιστορία ενός μικρού Άραβα, που εγκαταλείπεται από όλους, εκτός από μια Εβραία πόρνη, στην οποία τον παρατάνε οι δικοί του, όπως πετάμε ένα νεογέννητο στα σκουπίδια. Αυτή αναλαμβάνει να τον μεγαλώσει και ο μικρός της αφοσιώνεται. Αυτά τα δύο μοναχικά πλάσματα, η γριά Εβραία και ο μικρός Άραβας δένονται με μια υπέροχη σχέση αγάπης και αφοσίωσης.

Υπέρ της γλυκύτητας

Υπέρ της κήρυξης του ευαγγελίου με «γλυκύτητα» και εναντίον των «χτυπημάτων με το ραβδί του ιεροεξεταστή», τάχθηκε ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την ομιλία του στην τελετή μακαριοποίησης ενός εκ των ιδρυτών του τάγματος των ιησουϊτών, του Γάλλου Πιερ Φαβρ (1506-1546). «Η σκέψη μου ταξιδεύει στον πειρασμό στον οποίο μπορούμε να μπούμε, κάποιες φορές, όταν επιχειρούμε να κηρύξουμε του Ευαγγελίου με χτυπήματα ράβδου που θυμίζουν Ιερά Εξέταση, με καταδίκες. Είναι λάθος, το Ευαγγέλιο κηρύσσεται με γλυκύτητα, με πνεύμα αδελφοσύνης, με αγάπη», τόνισε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.Μιλώντας ενώπιον ιησουιτών, ο 77χρονος Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι «μόνον η ανησυχία, η διαρκής τάση προς την αναζήτηση του Κυρίου, μπορεί να φέρει την ειρήνη στην καρδιά ενός ιησουίτη», αφού η πραγματική πίστη προϋποθέτει πάντα για όλους «μια βαθιά επιθυμία αλλαγής του κόσμου στον οποίο ζούμε», όπως αυτή του Πιερ Φαβρ. Πηγή: e-go.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *