ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ: Πότε πληρώνουμε και πότε ΟΧΙ στον ΕΟΠΥΥ

ενιεοπυυΜε λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η ενημέρωση των ασφαλισμένων αλλά και πολλών ΜΜΕ είναι ελλιπής σε θέματα οικονομικών υποχρεώσεων ασφαλισμένων όταν κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα της δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σε ασφαλισμένους και κοινή γνώμη, χωρίς “αγαθές” προθέσεις αρκετές φορές!

Σε κάθε περίπτωση η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει και καταδικάζει κάθε έκνομη συμπεριφορά και ζητά για όσους υπάρχουν στοιχειοθετημένες αποδείξεις να αποσταλούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Προς αποφυγή πιθανής παραπληροφόρησης των πολιτών, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), ως βασικός στυλοβάτης του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενημερώνει τους χιλιάδες ασφαλισμένους που επισκέπτονται καθημερινά τα ιατρεία ότι η ιατρική επίσκεψη σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ απαιτεί καμία πληρωμή εκτός αν:

1. Υπάρχουν ιατρικές πράξεις και άρα νόμιμη συμμετοχή 15%.

2. Η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 200 επισκέψεων και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό ο ασφαλισμένος.

3. Ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που ΔΕΝ έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές.

4.Ο ασφαλισμένος επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί το γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.

Οφείλουμε να πληροφορήσουμε επίσης:

1. Εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό που ΝΟΜΙΜΩΣ επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι ΝΟΜΙΜΩΣ ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

2. Είναι επίσης γνωστό ότι εκτός των συμβεβλημένων ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ από το ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να δίνουν φάρμακα και εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι παραπάνω γιατροί όμως πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά ΜΟΝΟ από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβεβλημένων ιατρών εξυπηρετούν το σύνολο των ασφαλισμένων, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο του Νόμου. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που έχει εκλείψει η αφόρητη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων παλαιότερων εποχών που οι πολίτες ΔΕΝ επιθυμούν να θυμούνται.

Για το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος                                          Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου                                Χρ. Παπασιδέρης

One thought to “ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ: Πότε πληρώνουμε και πότε ΟΧΙ στον ΕΟΠΥΥ”

  1. Με λυπη μου διαπιστωνω, με τη σειρα μου, οτι μαλλον εσεις εχετε μεινει πισω στην ενημερωση…

    Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ καταργειται 31/1/2014.

    Το τι θα ισχυσει στην Π.Ε.Δ.Υ ειναι αλλουνου παπα ευαγγελιο…

    Παλι ουραγοι, προεδρε !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *