Νέα από Αρκαδία. Από τη συμφορά στην ελπίδα

ARKADIA18-150x150177Το 2013 που αποχαιρετήσαμε εξαφάνισε το ελληνικό όνειρο, όπως αυτό οικοδομήθηκε στις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ευρωπαϊκής διαδρομής µας. Εισοδήματα, μισθοί και συντάξεις εξαερώθηκαν, επιχειρήσεις κλονίστηκαν, θέσεις εργασίας χάθηκαν, δραστηριότητες υποχώρησαν, σταθερές, βεβαιότητες και δεδομένα μιας ζωής ολάκερης γκρεμίστηκαν.

Όμως, το 2013 εκτός από χρονιά καταστροφής ήταν και χρονιά διδακτική, προσφέροντας, μαζί με τη φτώχεια και την ανεργία, και την αυτογνωσία που ως άτομα αλλά κυρίως ως κοινωνία είχαμε ανάγκη.

Την αυτογνωσία που μας έλειπε και το πληρώσαμε ακριβά, καθώς φθάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να βαδίσουμε πια ούτε ένα βήμα μπροστά και που χωρίς αυτήν δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιχειρήσουμε την επανεκκίνηση, την οποία όλοι προσμένουμε.

Υπήρξε παράλληλα ο χρόνος που μας πέρασε και η απαρχή πολλών καλών. Για δεκαετίες αναρωτιόμασταν για ποιο λόγο έστω και ένας από όσους κατάκλεβαν το κράτος και ενέπαιζαν την κοινωνία δεν έμπαινε μέσα. Τώρα βλέπουμε ακόμη και εμβληματικές μορφές της πολιτικής, της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής, της εποχής της «ευημερίας», να αποκαθηλώνονται και να οδηγούνται στον Κορυδαλλό. Ήταν μια καλή αρχή αυτή, που δεν πρέπει να υποτιμούμε. Όσοι κλέβουν το κράτος και γλεντούν εις βάρος των υπολοίπων ήρθε η ώρα που θα πληρώσουν και ούτε η θέση τους, ούτε οι γνωριμίες, ούτε το πορτοφόλι δεν τους προστατεύει πια.

Και στην πολιτική όμως μέσα από δύσκολους τοκετούς κερδίζουμε πράγματα που άλλοι τα έχουν κατακτήσει εδώ και δεκαετίες. Η κρίση συμπαρασύρει τα (πρώην) μεγάλα κόμματα, τα οποία πληρώνουν το τίμημα για τις δικές τους επιλογές που οδήγησαν τη χώρα μέχρις εδώ. Τα πρώτα θεμέλια της ανασύνθεσης έχουν μπει και νέες δυνάμεις αναμένεται να αναδειχθούν από αυτήν τη δύσκολη πορεία.

Μέσα στους 12 μήνες που πέρασαν είδαμε την αλληλεγγύη να γεννιέται ξαφνικά σε μια κοινωνία που ο καταναλωτικός ευδαιμονισμός την είχε μετατρέψει σε αδηφάγο τέρας. Προσπαθούμε να μάθουμε να ζούμε πιο συγκρατημένα, με αυτά που βγάζουμε και όχι με αυτά που δανειζόμασταν, αρχίζοντας να ξαναβρίσκουμε αξίες που ξεχάστηκαν και θάφτηκαν κάτω από τη μανία της κατανάλωσης.

Πιο πολύ, όμως, το χρόνο που πέρασε, αναδείχθηκαν η δύναμη και η αντοχή εκατομμυρίων πολιτών που έδιναν και δίνουν καθημερινά δύσκολες μάχες, με την ελπίδα πως ο πόλεμος, στο τέλος, θα κερδηθεί.

Υπό αυτή την έννοια, το 2013, μαζί με τη συμφορά που κληρονομεί, μπορεί να μεταφέρει και την ελπίδα της αναδημιουργίας, της ανασυγκρότησης και της μεγάλης αλλαγής, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και ίσως είναι αυτή που τελικώς θα µας εκτινάξει από το μηδέν στο… άπειρο.

Δωρεές

Το κοινωφελές Ίδρυμα «Αναστάσιος Σχίζας» διέθεσε και φέτος στις εορτές της Γέννησης του Χριστού, ποσότητα ελαιολάδου αξίας 2.800,00€ για να μοιραστεί δωρεάν από το «κοινωνικό παντοπωλείο» του Δήμου Τριπόλεως με την προσωπογραφία του δωρητή επικολλημένη στις φιάλες λαδιού. Πρόσθετα εξασφάλισε και προώθησε εμβόλια αξίας 1.000,00€, για να εμβολιαστούν τα άπορα και ανασφάλιστα παιδιά του Δήμου Τριπόλεως στο ΠΝΕΥΜΑ των Χριστουγέννων, σε συνεργασία με το «κοινωνικό ιατρείο» του Δήμου και την Παιδιατρική κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου.

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, για την απόκτηση και εγκατάσταση ενός «διαδραστικού» πίνακα, σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, για να εξοικειωθούν οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τριπόλεως.

Όχι στο νομοσχέδιο

Το Δ.Σ του Σ.Ο.Σ ΔΕΗ Μεγ/λης με απόφαση του στην συνεδρίαση της 31-12-2013 καλεί τους βουλευτές της Αρκαδίας κ.κ Λυκουρέντζο, Κωνσταντινόπουλο και Ζαχαριά να μη συμβάλλουν με την ψήφο τους στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την παράδοση σε ιδιώτες του ΑΔΜΗΕ και στην συνέχεια την πώληση και της ΔΕΗ σύμφωνα με την Πράξη 15 της 24-7-2013 του Υπουργικού Συμβουλίου. «Βουλευτές που θα ψηφίσουν το ξεπούλημα και τη διάλυση της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου Ορυχείων Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης, «δεν μπορεί να εκπροσωπούν το λαό και τα συμφέροντα του».

Απώλεια

Μια σημαντική μορφή της τοπικής εκκλησίας, ο παπά – Θανάσης Αναγνωστόπουλος, συνταξιούχος εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στο Αστρος, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη την Τρίτη 31η Δεκεμβρίου 2013, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, παρουσία πλήθους ενοριτών, που έσπευσαν να αποδώσουν το ύστατο χαίρε και τη βαθιά τους εκτίμηση στο πρόσωπο, που για 46 ολόκληρα χρόνια στάθηκε κοντά τους σαν εφημέριος και πνευματικός.

Νέος δημοτικός συνδυασμός

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013 στο Αστρος η ιδρυτική Συνέλευση της Αυτόνομης Δημοτικής Παρέμβασης Πολιτών Βόρειας Κυνουρίας «Κυνουρίας Γη», με τη συμμετοχή πολλών δημοτών του δήμου αυτού, διαφορετικών κομματικών εντάξεων, με κίνητρο την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και με βάση την ανάγκη να διαμορφωθεί συλλογικός και ακηδεμόνευτος χώρος έκφρασης και δράσης των πολιτών, για μια νέα οπτική στην αυτοδιοίκηση.

Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι καταστατικές αρχές λειτουργίας, η οργανωτική δομή, οι στόχοι της κίνησης και αποφασίστηκε να επαναδιατυπωθεί, με βάση τις παρατηρήσεις και προτάσεις των συμμετεχόντων, το εισαγωγικό μέρος της διακήρυξης. Τέλος, εκλέχθηκε εννεαμελής προσωρινή Συντονιστική Γραμματεία, η οποία θα έχει την ευθύνη του συντονισμού της κίνησης μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση και αποτελείται από τους: Γιοβά Γιάννη, Καμπύλη Άγγελο, Λάτση Χάιδω, Μαντζανά Γεωργία, Μίλη Γιάννη, Μπούζιο Βασίλη, Πούλο Τάκη, Τζιβελόπουλο Φώτη, Φορτούνη Μαρία

Απέρχεται;

Τηρώντας τις υποσχέσεις που είχε δώσει στους δημότες του, αναλαμβάνοντας το δήμο Βόρειας Κυνουρίας, ο δήμαρχος κ. Σκαντζός δήλωσε, κατά την κοπή της πίττας στο Κορακοβούνι, πως δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό αξίωμα. Θα παραμείνει απλός στρατιώτης και θα βοηθήσει όποιον ο συνδυασμός του επιλέξει να ηγηθεί αυτού. Ποιος θα είναι αυτός;

Καταγραφή αιθαλομίχλης

Μηχάνημα μέτρησης και καταγραφής της αιθαλομίχλης τοποθετήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Γιαννακούρα στην ταράτσα του κτηρίου όπου στεγάζεται η περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας. Τα τελευταία «επεισόδια» αύξησης της αιθαλομίχλης από τηυν αυκξημένη χρήση τζακιών και σομπών,. Κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη μέτρησης της αιθαλομίχλης με σκοπό τη λήψη μέτρων, αν παραστεί ανάγκη στο μέλλον.

Επιμένουν κομματικά

Φαίνεται πως στη συγκυβέρνηση, παρά τα όσα περάσαμε ως κράτος, δεν βάζουν μυαλό. Επιμένουν στους κομματικούς διορισμούς προσώπων και μάλιστα σε καίριες θέσεις. Τρανό παράδειγμα ο νέος διοικητής στο νοσοκομείο Αργους, ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, 30 ετών, πτυχιούχος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα προσόντα του, σύμφωνα με τον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο είναι πως κατείχε κεντρικές θέσεις στην ΔΑΠ, όταν σπούδαζε, ενώ μετά διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας, της ιδιαίτερης πατρίδας του. Τι να πει κανείς. Ξεφτίλα.

Ευχές

Πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος να` ναι ήμερος, να `ναι άκακος

Λίγο φαϊ, λίγο κρασί, Χριστούγεννα και Ανάσταση … ( Ελύτης )

Καλή Χρονιά

Παπαμήτρος Γιάννης

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Από τη συμφορά στην ελπίδα”

  1. Μακαρι η “φαπα” που εισπραξαμε να εφερνε αυτογνωσια και εξαρση του πνευματος !

    Αυτο που βλεπω και που ολοι διακρινουμε να συμβαινει ειναι το αντιθετο ακριβως !!!

    Εξαρση της απατης, της ανομιας, της κομπινας και ολων των υψηλων “ιδανικων” που μας οδηγησαν εδω !!!

    Και κατα την ταπεινη μου γνωμη δεν ειναι η αντοχη και η δυναμη των πολιτων που αναδειχθηκε την προηγουμενη περιοδο αλλα η απυθμενη βλακεια αυτη της φυλης !!!

    Περαστικα μας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *