Νέα από Αρκαδία. Θα βρεθούν συνεχιστές;

ARKADIA18-150x150177Σημαντική από κάθε άποψη η δωρεά Γκουντάνη στο Παναρκαδικό νοσοκομείο για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό του αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Λίγο έλλειψε για άγνωστους λόγους να μην πραγματοποιηθεί και αν δεν υπήρχε η δεδηλωμένη θέληση και το πείσμα της δωρήτριας Γιαννούλας Γκουντάνη, που υλοποιούσε τη διαθήκη του αείμνηστου συζύγου της, ίσως τώρα να μιλούσαμε με άλλη διάθεση. Βλέπετε η οικονομική χρεοκοπία έδειξε μεγεθυμένη, τρομακτική, και την άλλη χρεοκοπία, την πολιτική. Οι επί δεκαετίες διαχειριστές του κράτους, κεντρικά και τοπικά, φάνηκαν και σήμερα αίφνης ελάχιστοι και ανίκανοι, σε πολλές δε περιπτώσεις ανάλογοι των προσδοκιών των ψηφοφόρων τους. Η χαμηλή ή ανύπαρκτη διοικητική ικανότητα, συνδυαζόμενη με τη συνεχιζόμενη αποστελέχωση στο υπουργείο υγείας απείλησε με ματαίωση της αποδοχής μιας τόσο μεγάλης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Γι αυτό και το «ευχαριστώ» προς την δωρήτρια, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να ψελλίσουμε αν και δεν είναι τίποτε μπροστά στο μέγεθος της δωρεάς. Δέος μας καταλαμβάνει αναλογιζόμενοι τη σημασία αυτής της πράξης και παράλληλα ελπίδα μας διαπερνά ότι αυτή ίσως γίνει αρχή για συνεχιστές με παρόμοιες πράξεις που τιμούν τον άνθρωπο και δίνουν ιδιαίτερη αξία σε ανθρωπιστικές αξίες.

Αυτό που πέτυχε προχθές η δωρήτρια δεν είναι ένα απλό, μικρό έργο. Είναι το μεγαλείο της ψυχής της και του αείμνηστου συζύγου της, η κατάθεση της κουλτούρας τους, η ιδιαιτερότητά τους. Την αγάπη τους για τον τόπο, τους συμπολίτες τους, την ευαισθησία τους για τον ανθρώπινο παράγοντα.

Η δημιουργία ενός αιμοδυναμικού εργαστηρίου δεν είναι μια απλή νοσοκομειακή κλινική, αλλά μια υψίστης σημασίας μονάδα, που όντως σώζει ζωές. Εξ ου και η μεγαλοσύνη των ατόμων αυτών, που όχι μόνον ωφελούν με την πράξη τους την τοπική κοινωνία, αλλά στέκονται ανάμεσά μας σαν «φάροι» και μας οδηγούν στο δρόμο της αλληλεγγύης και της ουσιαστικής έμπρακτης έννοιας για τους συμπατριώτες τους. Αυτό ας το καταλάβουν καλά οι πολιτικοί μας και ας πάψουν να βλέπουν συναλλαγές και σκοπιμότητες πίσω από κάθε τέτοια ενέργεια.

Προβλήματα αεροδρομίου

Στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, που έχει μετονομαστεί σε αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, έχουν εντοπισθεί προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, δεδομένου ότι η κίνηση σε αυτό αυξήθηκε το 2013 – όσον αφορά στις αφίξεις – κατά 70% σε σχέση με το 2012, ενώ το 2014 αναμένεται περαιτέρω αύξηση κατά 50%. Ο αερολιμένας αυτός είναι η πύλη της Καλαμάτας στον κόσμο και αποτελεί αδήριτη ανάγκη να επιλυθούν το συντομότερο τα εξής ζητήματα: 1. Μικρή επιφάνεια του αεροσταθμού 2. Μικρή επιφάνεια του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών 3. Περιορισμένος χώρος για τη στάθμευση αυτοκινήτων 4. Ολιγάριθμα check-in counters 5. Λίγες ταινίες μεταφοράς αποσκευών. Είναι, δε, αναγκαία η άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων Υπηρεσιών για την απαλλοτρίωση 45 στρεμμάτων προς βορρά του αεροσταθμού. Το θέμα αυτό εκκρεμεί εδώ και 5 χρόνια και η απαλλοτρίωση αυτή θα δώσει «ανάσα» στη λειτουργία του αεροσταθμού και άλλων τμημάτων του πολιτικού αεροδρομίου.

Διαπίστευση

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου διαπιστώνεται ο διορισμός του κ. Κωνσταντίνου Μασσέλου, Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θητεία που λήγει στις 31-8-2016.

Απορρίμματα και ΣΥΡΙΖΑ

Το ερχόμενο Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014 θα γίνει στη Μεγαλόπολη στις 6.30 το απόγευμα και στην πρώην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ομιλία – συζήτηση με θέμα «Η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Κώστας Ζαχαριάς, Βουλευτής Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πατσαρίνος Νίκος , Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, Επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» και η κ. Ασημακοπούλου Γεωργία Μηχανικός, μέλος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Προχωρά σε κομποστοποίηση

Η «Αρκαδική Εναλλακτική Α.Ε.», εταιρεία πολυμετοχικής – κοινωνικής βάσης με έδρα την Τρίπολη, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, επεκτείνεται και αναζητά για 20-ετή ενοικίαση ή για αγορά ιδιόκτητη έκταση, προκειμένου να χωροθετήσει, να κατασκευάσει και να λειτουργεί σε αυτήν Μονάδα Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων αστικών και αγροκτηνοτροφικών οργανικών υλικών.

Αρχαιοπρεπής λειτουργία

Την περασμένη Κυριακή 29η Δεκεμβρίου 2013, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, ο Μητροπολίτης κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, παρουσία πλήθους πιστών, τέλεσε την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Ιακώβου, πρώτου Ιεράρχη Ιεροσολύμων. Η Λειτουργία αυτή αποτελεί την βάση των άλλων τύπων των Λειτουργιών που ακολούθως συνετέθησαν από τον Αγ. Βασίλειο και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Παράταση εργασιών

Μέχρι της 30 Μαρτίου παρατείνεται η ημερομηνία παράδοσης της πλατείας Αρεως από τον εργολάβο. Τούτο αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Δεκεμβρίου λαμβάνοντας υπ όψιν ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται αποκλειστικά στον εργολάβο, αλλά και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που δεν βοήθησαν στην ολοκλήρωση του έργου. Από πλευράς εργολάβου αναφέρεται πως έχει ολοκληρωθεί το 98% της εργολαβίας και απομένουν λίγες ακόμη εργασίες για την αποπεράτωσή της, όπως οι επιμετρήσεις και οι εργασίες πλήρωσης των αρμών αλλά και η φύτευση δέντρων περιμετρικά της πλατείας και γύρω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη.

Η ποίηση μας γεμίζει

Χριστούγεννα και Πάθη

Γιόμισ’ ο κόσμος έλατα, λαμπιόνια, μπιχλιμπίδια,/ για τη μεγάλη τη Γιορτή πολύμορφα στολίδια!

Θωρώντας, όμως, της Γης τις τραγωδίες, / σ’ αντίθεση με των «τρανών» «τις παρωδίες»,

μια ιδέα-εικόνα άστραψε στο νου: /Τα έλατα μεταλλαγμένα σε σταυρούς,

κι αντί για φάτνες και λαμπιόνια, / σ’ απάνθρωπα βαγόνια και καμιόνια,

στη θέση τους, νεκροκεφαλές και πτώματα, / από σύγχρονα «ολοκαυτώματα»,

κι από σύγχρονες «γενοκτονίες» / από πείνα, ναρκωτικά, κι αυτοκτονίες.

Κι όμως, οι ανθρωπέμποροι πανηγυρίζουν, / ενώ μιλιούνια άνθρωποι απελπισμένοι γονατίζουν.

Πώς να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα; / Πώς να ταιριάξουν τέτοια Χαρά και τέτοια Πάθη!

Πώς να χωρέσει τέτοια αντίφαση στου στοχασμού τα βάθη; / Αυτή είναι, τελικά, η μοίρα του ανθρώπου;

Θύτης και θύμα κάθε τόπου; / Ανούσια χαρμολύπη, τραγική, πράξη διαβολική ή θεϊκή;

Κι αυτή είναι, τελικά, της ζωής η ουσία, / η ακατάληπτη της πλάσης πεμπτουσία,

που συνδυάζει Χριστούγεννα και πάθη, / θεία ευλογία κι ανθρώπινα «λάθη»;

Αγαπάτε, ερευνάτε και πιστεύσατε!

Πάνος Καραφωτιάς-ΕλλήγενηςΚλειστές για το κοινό οι εφορίες 2 και 3 Ιανουαρίου

 

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Θα βρεθούν συνεχιστές;”

  1. Μπορει η “κριση” να ανεδειξε την οικονομικη χρεοκοπια που χρονολογειται αιωνες πριν.
    Ισως μας αφυπνισε ωστε να καταλαβουμε και την πολιτικη χρεοκοπια της χωρας, που κι’ αυτη με τη σειρα της δεν ειναι τωρινη.
    Κανεις δεν εχει καταλαβει, ομως, την πολιτιστικη ανυπαρξια και την απουσια της νεοτερης Ελλαδας απο το παγκοσμιο στερεωμα.
    Μια χωρα που δημιουργηθηκε στο ποδι, ταχα συνεχιστης της παραδοσης της αρχαιας Ελλαδας.
    Μια χωρα οπου εξ’ αρχης επικρατησε η ημιμαθεια, η αναξιοκρατια, η ρουσφετολογια, η λαμογια και ολο το κακο συναπαντημα !
    Επομενο ηταν οταν το συνωνθυλευμα πληθυσμων ξενων προς τον τοπο που κατεκλυσε τη χωρα δηλωθηκε ως “Ελληνες” να ενισχυσει και να εδραιωσει αυτες τις αρετες !
    Το μονο κοινο με τους αειμνηστους προγονους μας(εαν μπορουμε εμεις να δεχτουμε το βαρος τετοιας κληρονομιας-πραγμα που αποδεικνυεται απιθανο, καθημερινα) ειναι οτι “τρωγοντουσαν” συνεχως μεταξυ τους σε σημειο μαλιστα που, αντι οπως οι υπολοιποι λαοι της Ευρωπης να βρουν κοινη συνιστωσα και να ενωθουν προς οφελος της κοινης πορειας, αυτοι αλληλοσπαραχθηκαν ανελεητα με αποτελεσμα η χωρα επειτα να καταστει ερμαιο των λογης-λογης κατακτητων !!!
    Το αποτελεσμα ηταν να αποδυναμωθει σωματικα και πνευματικα και να ξεπεσει ομηρος των Ρωμαιων κατ’ αρχην και τελικα των Οθωμανων που εβαλαν και την ταφοπλακα στην ενδοξη ιστορια της αρχαιας Ελλαδας.

    Αυτο το πραγμα που αποκαλουμε σημερα Ελλαδα ειναι ενα κακογουστο αντιγραφο.
    Κατ’ αρχην δεν υπηρχε ενιαια χωρα στην αρχαιοτητα ! Η καθε πολη φροντιζε για τα δικα της συμφεροντα και σκοπο της ειχε να εξοντωσει τη διπλανη αν δεν υπεγραφε ορους υποτελειας !
    Ακριβως οπως συμβαινει και σημερα .Ο καθενας μας θεωρει τον εαυτο του εκεινον που εχει ολα τα δικαιωματα και τους υπολοιπους θυματα του !!!
    Ο καθενας μας θα κοιταξει να υπονομευσει, να κοροϊδεψει, να εξαπατησει, να ανομησει, να φοροδιαφυγει (λες και ειμαστε ακομη υπο τον ζυγο των Οθομανων οπου η φοροδιαφυγη θεωρουνταν πατριωτικο καθηκον-τετοιος υπνος, με τα τσαρουχια !!!), σκεφτομενος το τομαρακι του παρα το κοινο καλο.
    Δεν καταφεραμε, δυστυχως, να αποτιναξουμε τα δεινα των 500 ετων (400 χρονια πριν επεσε η Πολη, ολη η υπολοιπη επικρατεια ηταν ηδη σκλαβωμενη ) σκλαβιας υπο τον Οθωμανικο ζυγο.

    Αναρωτιεστε επειτα γιατι πηγε να χαθει η δωρεα Γκουντανη και η καθε δωρεα και προσπαθεια καποιων συμπολιτων να προσφερουν στο κοινο καλο…

    Γιατι αυτος ειναι ο Ελλαδιτης! Θα κοιταξει να υπονομευσει καθε προσπαθεια που γινεται απο καποιον αλλον ωστε, αν δεν αναδειχθει εκεινος οτι προσεφερε, να μην αναδειχτει κανενας αλλος !!!

    Δεν θελει να αποκτησει κι’ αυτος κατσικα (αειμνηστε Χριστοδουλε, ποσο τους ειχες καταλαβει), παρα να ψοφησει η κατσικα του διπλανου !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *