Νέα από Αρκαδία. Συνθήκες συνεννόησης

ARKADIA18-150x15017Η πολιτική ζωή της χώρας ζει από τη στιγμή που αποδέχθηκε και εφάρμοσε το μνημόνιο σε καθεστώς διαρκούς έντασης και μόνιμης αντιπαράθεσης, υπερβολικής πολλές φορές.

 

Η κρίση στη χώρα μας κατεδάφισε την «κοινωνική συναίνεση» της πλαστής ευημερίας, που απολαμβάναμε τα τελευταία χρόνια. Και δημιούργησε ένα περιβάλλον ρευστό, όπου όλοι παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους. Συχνά με βίαιες διακυμάνσεις ανάμεσα στην παθητικότητα και τη βία, ή μέσα σε μια σκληρή λογική, που εμποδίζει το ξαναγράψιμο ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με βάση κάτι σταθερό και διαρκές, που να μην είναι απλώς η οικονομική ανάπτυξη, αλλά μια κατάσταση ισορροπίας.

 

Ως ένα βαθμό οι σκληρές αντιπαραθέσεις είναι κατανοητές και δικαιολογούνται από το εύρος της μεταβολής και των αλλαγών που συντελέσθηκαν και συνεχίζουν να συντελούνται στη χώρα μας.

 

Ωστόσο, οφείλουν να αναγνωρίσουν όλοι οι συμμετέχοντες στο πολιτικό σύστημα, ότι η Ελλάδα, μετά τη σκληρή δοκιμασία που υπέστη από την εφαρμογή του μνημονίου, κινείται αυτή την ώρα σε μεταβατική φάση και φθάνει ο χρόνος για το πέρασμα στην επόμενη φάση.

 

Σε αυτή λοιπόν τη φάση μετάβασης – οικονομική, κοινωνική, πιθανώς και πολιτική – συνιστάται σε όλους αυτοέλεγχος και αυτοσυγκράτηση. Το απαιτεί η δοκιμασμένη πολιτική λογική και γιατί όχι, οι μέρες των εορτών που διανύουμε. Όπως και να το κάνουμε δεν έχουμε περιθώρια να ολιγωρήσουμε και να χάσουμε τα πάντα, να πνιγούμε δηλαδή σε κλίμα εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα πολιτικής σύγκρουσης.

 

Καθώς βιώνουμε την ανάγκη για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, συμμετέχοντες σαν εθελοντές σε όλα τα κοινωνικά πεδία, που φωτίζουν τον δρόμο προς μια νέα πολιτική πρακτική η οποία εκλαμβάνει ως καλή ζωή το μοίρασμα των κοινών αγαθών και ως κίνητρο της ανθρώπινης ύπαρξης όχι την ατομική επικράτηση, αλλά τις ανθρώπινες σχέσεις, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι. Μακριά από πάθη του παρελθόντος και με έναν ψίθυρο εμπιστοσύνης.

 

Σ’ αυτή λοιπόν την μεταβατική φάση ας επικρατήσουν κατά το δυνατόν συνθήκες συνεννόησης και κατευνασμού. Η Ελλάδα δεν αντέχει, οι πολίτες δεν αντέχουν…

 

 

 

 

 

Μας μιμήθηκαν

 

Το Σάββατο που μας πέρασε τα δέντρα και τα παγκάκια στο ύψος της Παλαιάς Βουλής, στην οδό Σταδίου, στην Αθήνα, ντύθηκαν με πλεκτά πουλόβερ, στα πλαίσια εικαστικής δράσης που φέρει το όνομα «Yarn Bombing» και την οποία στηρίζει ο Δήμος Αθηναίων. Μάλιστα σύμφωνα με τον εμπνευστή αυτής της παρέμβασης πρόκειται για εικαστική δράση που γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Το γεγονός, τις τελευταίες ημέρες, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα social media, προκαλώντας αρκετά αρνητικά σχόλια, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τους άστεγους συμπολίτες μας.

 

Τι μας θυμίζουν όλα αυτά. Τα δικά μας εικαστικά δρώμενα της δεκαετίας του ’80, τότε που ο Δημήτρης Ταλαγάνης έντυσε με γάζες τα δέντρα της Πλατείας Αγίου Βασιλείου και το σούσουρο που είχε προκληθεί. Τι να πούμε. Οι καιροί αντιγράφουν αλλήλους.

 

Αιμοδυναμικό εργαστήριο

 

Επί τέλους, έπεσαν οι υπογραφές για την αποδοχή της δωρεάς Γκουντάνη προς το Παναρκαδικό νοσοκομείο, προκειμένου να δημιουργηθεί στην καρδιολογική κλινική αιμοδυναμικό εργαστήριο. Η δωρεά, διαθήκη του αείμνηστου συζύγου της κ. Γιαννούλας Γκουντάνη, ο οποίος εργάστηκε και πρόκοψε στην Αυστραλία, ανέρχεται στο ποσό των 600 χιλ. ευρώ και με αυτό έχει ήδη αγοραστεί μηχάνημα στεφανιογραφίας, που θα τοποθετηθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του στρατιωτικού νοσοκομείου.

 

Η όλη τελετή της υπογραφής διήρκεσε λίγα λεπτά παρουσία της δωρήτριας κ. Γκουντάνη, του διοικητή του νοσοκομείου κ. Χιόνη, του πρώην υπουργού υγείας κ. Λυκουρέντζου, του δημάρχου Τρίπολης κ. Σμυρνιώτη, του ειδικού συμβούλου του Υπουργού Υγείας κ. Βαλασόπουλου, του εκπροσώπου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Καραφωτιά και γιατρών του ιδρύματος. Όπως δε τονίζεται αρμοδίως, από την καρδιολογική κλινική, μόλις εγκατασταθεί ο στεφανιογράφος από την εταιρεία, θα μπορεί να λειτουργήσει αμέσως με τους δυο ήδη υπάρχοντες επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι χρειάζονται έναν μόνο ακόμα για την άνετη εξυπηρέτηση των ασθενών.

 

Πετροπούλειο

 

Στο Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο παραχωρείται το Πετροπούλειο κτήριο της πλατείας Πετρινού, με χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με μίσθωμα 5.800 ευρώ, για ένα έτος, το οποίο θα επανεξεταστεί μετά την παρέλευση του έτους αυτού. Σκοπός, σύμφωνα με αίτημα του ΕΑΠ, η δημιουργία πύλης για την εξυπηρέτηση των φοιτητών των πέντε νομών – Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας – οι οποίοι δεν θα προσέρχονται στην Πάτρα για ασήμαντες υποθέσεις τους.

 

Αιθαλομίχλη και Τρίπολη

 

Η αιθαλομίχλη, ένα κοκτέιλ υγρασίας και ρύπων βάρυναν την ατμόσφαιρα της Τρίπολης ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων. Το γεγονός ήταν αντιληπτό από όλους τόσο από την θολότητα όσο και από την έντονη οσμή καπνού, καθώς το νέφος της αιθαλομίχλης έκρυβε ακόμη και τον ήλιο μετά τη μία μετά το μεσημέρι. Ωστόσο χθες Παρασκευή λόγω και των έντονων βροχοπτώσεων η ατμόσφαιρα καθάρισε και οι ρύποι μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

 

Δημοτική Κίνηση

 

Η Αυτόνομη Δημοτική Παρέμβαση Πολιτών του δήμου Βόρειας Κυνουρίας, «Κυνουρίας γη», επισημοποιείται την Κυριακή 29-12-2013 και ώρα 11:00 π.μ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιώντας την Ιδρυτική της Συνέλευση. Θα είναι, όπως λένε, μια ανοιχτή, δημοκρατικά διαρθρωμένη, μαζική, συμμετοχική Κίνηση Πολιτών. Και σύμφωνα με τη πρώτη της διακήρυξη: «η κίνηση αυτή απαιτεί ευαισθητοποιημένους πολίτες που θα συνειδητοποιούν τις υποχρεώσεις τους και θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική του τόπου, να ανατραπούν οι πάμπολλες κακές αυτοδιοικητικές πρακτικές που οδήγησαν το Δήμο σε στασιμότητα, υπανάπτυξη και αδυναμία επίλυσης ακόμη και των απλών προβλημάτων της καθημερινότητας. Η κίνηση αυτή τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα, το κράτος και τους μηχανισμούς της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

 

Μάθημα ευαισθησίας

 

Τις μετράνε

 

Μεγάλο γέλιο πέφτει στην πιάτσα με αφορμή την ετήσια δημοσίευση του δήθεν πόθεν έσχες των βουλευτών. Τα επικοινωνιακά επιτελεία Πασοκονουδού και Σύριζα τις έχουν βγάλει έξω και τις μετράνε (τις δηλώσεις) προσπαθώντας να αποδείξουν ποιος έχει τα περισσότερα λαμόγια.

 

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι βουλευτές μας έχει έναν μέσο όρο περιουσίας, που για να την κάνει ένας μέσος Έλληνας θα πρέπει να ζήσει περίπου 900 χρόνια, και απ’ αυτά, τα 800 να δουλεύει.

 

Ένα άλλο συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι οτι ΟΛΟΙ, μα ΟΛΟΙ οι βουλευτές έχουν αποκτήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία με τίμιο τρόπο.Και δεν λένε ποτέ ψέματα. Κανείς τους δεν λέει ψέματα. Και κανείς τους δεν είναι λαμόγιο. Όπως ακριβώς ο Άκης με τον Μαντέλη. Που όταν κατέθεταν το πόθεν έσχες τους όλα ήταν νόμιμα και διαφανή. Άσχετα αν μετά πήραν τον κακό τον δρόμο. ( Από το διαδίκτυο).

 

Χαμογελάτε

 

Ο ρήτορας Αναξιμένης ήταν παχύς, τον πλησιάζει λοιπόν ο Διογένης και του λέει:

 

– Δώσε σε μας τους φτωχούς ένα μέρος από την κοιλιά σου… και συ θα ξαλαφρώσεις

 

και μας θα ωφελήσεις.

 

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Συνθήκες συνεννόησης”

  1. Παραμυθια !!!

    ” Η Ελλαδα δεν αντεχει, οι πολιτες δεν αντεχουν…”.

    Εχετε καταλαβει οτι αυτη τη στιγμη που γινονται ολα αυτα ,συνεχιζεται το πανηγυρι της απατης, της κλεψιας του δημοσιου χρηματος, της ατιμωρησιας και ολων αυτων που μας εφεραν εδω που ειμαστε ή οχι !;!;!;!;!

    Για ρωτηστε γυρω σας ποσοι κλεβουν τη ΔΕΗ με μυρια τεχνασματα ( παρανομες παροχες, μαγνητακια στους μετρητες ), ποσοι αγοραζουν πετρελαιο στη μαυρη αγορα με 80 και 90 λεπτα το λιτρο, ποσοι κυκλοφορουν με ανασφαλιστα και χωρις ΚΤΕΟ οχηματα, ποσοι με πλαστες πινακιδες, ποσοι “συναδελφοι” ξεσυνηθισαν το φακελακι, ποσοι τιμιοι μαστορες εκδιδουν αποδειξεις …

    Μαλλον δεν καταλαβε τιποτε ο λαος αυτος που νομιζει οτι παντα φταινε οι αλλοι !!!

    Εχει ειπωθει δυο και πλεον χιλιαδες χρονια πριν :

    ” Η Πολιτεια ειναι αυτη που ειναι επειδη οι πολιτες ειναι αυτοι που ειναι … “.

    Καποια πραγματα δεν προκειται να αλλαξουν στον αιωνα τον απαντα !!!

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *