Βενιζέλος: «Ευτυχώς που έχουμε και την τρόικα»(Και εμείς δυστυχώς που έχουμε εσάς)

“Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό έλεγχο” είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής υποστηρίζοντας ότι χωρίς έλεγχο από τη τρόικα η ελληνική οικονομία θα είχε εκτροχιαστεί.

“Πρέπει να πάρουμε συμπληρωματικά μέτρα” είπε λίγες μόνο ώρες έπειτα από την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες το βράδυ με την τρόικα και λίγο πριν την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η λήξη της οποίας φέρεται ότι θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση αυτών.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά θα υποκαθιστούν τη μειωμένη απόδοση των προηγούμενων μέτρων και των εσόδων που δεν επιτεύχθηκαν λόγω της αδυναμίας των μηχανισμών και απέδωσε το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, σε αυτόν ακριβώς το λόγο, χαρακτηρίζοντας το “βαρύ αλλά δίκαιο”.

Έρχεται Μεσοπρόθεσμο νο. 2

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είπε ότι αυτές αφορούν συνολικά στο Μεσοπρόθεσμο για το 2013 -2014, “άρα συζητάμε για νέο πρόγραμμα” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον έκανε λόγο για τρία κριτήρια της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα , λέγοντας πως αυτά είναι η σωτηρία της χώρας, οι αντοχές των απλών ανθρώπων και στο πως αυτές θα οδηγήσουν στην ανάσχεση της ύφεσης και την ανάταξη της οικονομίας.

Επιτέθηκε  εκ νέου στην αντιπολίτευση για την άρνησή της στο αίτημα συναίνεσης, λέγοντας ότι αυτό που αμφισβητείται “είναι η ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση”  και επιρρίπτοντας ευθύνες και στους συνδικαλιστές, τους ακαδημαϊκούς και τα ΜΜΕ.

“Αν η αντιπολίτευση είχε άλλη στάση θα βοηθούσε στην διαπραγμάτευση” ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για τα συνδικάτα λέγοντας για του “ξένους” ότι ακούγοντας τους “αναρωτιούνται” για το εάν υπάρχει η βούληση και για το εάν θα τα καταφέρουμε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επανήλθε στο ζήτημα της συναίνεσης λέγοντας ότι “είναι σημαντικό να προβάλουμε στο εξωτερικό πράξεις πολιτικής συναίνεσης ακόμη και η πιο μικρή συμπτωματική συναίνεση είναι διαπραγματευτικό όπλο”.

“Συνωμοσιολογία” η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Ακόμη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και στις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009, ζήτημα που συζητείται το απόγευμα στη Βουλή όπου θα παραστούν και μέλη του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ για να καταθέσουν τις απόψεις τους, το υποβάθμισε κάνοντας λόγο για το στερεότυπο της “συνωμοσιολογίας” που χαρακτηρίζει τους Έλληνες και στο “θαύμα” που πάντα περιμένουν και τελικά τους “καθηλώνει”.

“Εμείς φταίμε για τον εκτροχιασμό μας, εμείς θα βρούμε τη λύση, το θαύμα θα το γεννήσουμε εμείς… τον πόλεμο της γενιάς μας πρέπει να τον κερδίσουμε και θα τον κερδίσουμε” είπε υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι τα μέτρα θα είναι επώδυνα.Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι “αν η ευρωζώνη δεν στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να λύσει το ελληνικό πρόβλημα, θα στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα”…”είμαστε το 2% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.

Η ευρωζώνη πρέπει να λύσει το ελληνικό πρόβλημα

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι “αν η ευρωζώνη δεν στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να λύσει το ελληνικό πρόβλημα, θα στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα”…”είμαστε το 2% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.

“Όχι” σε πρόωρες εκλογές

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε Ιδιαίτερα επικριτικός στο θέμα των πρόωρων εκλογών, τις οποίες απέκλεισε, ενώ τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν αμφισβητείται από τους θεσμικούς της εταίρους.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=311569

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *