Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, μετά τη σύσκεψη για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων.

ιατρ. αποβλ.Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας σύσκεψη για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων υπό τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και με τη συμμετοχή της Υπουργού Υγείας, κας Ζέττας Μακρή, του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιάννη Σγουρού, του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις:

κ. Γεωργιάδης: «Τελειώσαμε μια μεγάλη σύσκεψη, την πρώτη ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του κ. Περιφερειάρχη, του κ. Δημάρχου και όλων των υπηρεσιών μας για το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με τα νοσοκομειακά απόβλητα. Εκπονήσαμε ένα σχέδιο δράσης εκτάκτου ανάγκης, για να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα. Είχαμε επικοινωνία και με την Εισαγγελία. Πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και να μην εμπλέκονται οι οδηγοί, χωρίς να φταίνε, σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Θα αντιμετωπίσουμε σε πρώτο χρόνο το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαλογή -και με τη βοήθεια των νοσοκομείων- των αποβλήτων επιτόπου στο χώρο της Φυλής, για να ξεχωρίσουμε τα ιατρικά απόβλητα, τα απόβλητα που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα, από τα αστικά απόβλητα που θα πηγαίνουν για ταφή. Παράλληλα βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα με την Υφυπουργό κα Μακρή, που έχει την αρμοδιότητα και με τα συναρμόδια υπουργεία, την άμεση έκδοση νέας κοινής υπουργικής αποφάσεως που θα καλύψει όλα τα νομοθετικά κενά για αυτή την ιστορία.

 

Επίσης, θέλω να πω ότι βάζουμε σε διαχείριση το θέμα του χρέους στον αποτεφρωτήρα –είναι περίπου σήμερα 4,5 εκατομμύρια το χρέος των δημοσίων νοσοκομείων. Ξεκινάμε την διαδικασία επίλυσης και αυτού του θέματος, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα θα λυθεί σε πρώτο χρόνο άμεσα και νομίζω ότι με την καλή συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα βρούμε γρήγορα τον τρόπο να μην ξαναδημιουργηθεί».

 

κ. Σγουρός: «Πρώτα από όλα –το είπα και μέσα στη συνεδρίαση που κάναμε- θέλω να ευχαριστήσω και να δώσω δημόσια συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για την άμεση ανταπόκριση στο να γίνει αυτή η σύσκεψη για να λύσουμε σήμερα και όχι αύριο, τα θέματα με τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα τα οποία πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ Φυλής και μπερδεύονται μαζί με τα αστικά.

 

Σήμερα λοιπόν θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα επικίνδυνα αστικά απόβλητα, ώστε να πάνε στον αποτεφρωτήρα. Είναι μια πολύ καλή μονάδα και έπρεπε όλοι, όχι μόνο τα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και τα νοσοκομεία όλης της Ελλάδος, να στέλνουν τα επικίνδυνα αστικά απόβλητα στον αποτεφρωτήρα. Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε χρήματα –πριν από λίγες μέρες σας είπα ότι δώσαμε 700.000 ευρώ για να φύγουν από εδώ από τον αποτεφρωτήρα οι στάχτες και να πάνε στην Πορτογαλία. Είναι μια πάρα πολύ καλή μονάδα, άρα λοιπόν τι χρειαζόμαστε; Έχουμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, είναι ο δήμος της Αθήνας, είναι η Περιφέρεια, είναι οι διοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων, είναι τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διάφορες άλλες ιατρικές μονάδες, σύνολο περίπου 50. Όλη αυτή η ποσότητα, τα επικίνδυνα αστικά απόβλητα πρέπει να πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα. Τα υπόλοιπα αστικά πρέπει να θάβονται, όπως θάβονται στο ΧΥΤΑ Φυλής.

 

Από εκεί και μετά πλέον η απόσταση μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης σήμερα εκμηδενίστηκε. Εάν γίνεται αυτό από την πρώτη στιγμή που αναδεικνύουμε το πρόβλημα, τότε ειλικρινά θα πούμε ότι έχει γίνει ένα βήμα μπροστά. Σήμερα έγινε ένα βήμα μπροστά και θέλω να ευχαριστήσω και πάλι την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αφενός μεν για τα 9 εκατομμύρια που χρωστούν, 4,5 τα δημόσια νοσοκομεία και άλλα 4,5 τα ιδιωτικά, γιατί με αυτά τα χρήματα δίνουμε ζωή σε αυτή τη μονάδα η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις υπόλοιπες μονάδες που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

 

Άρα λοιπόν μπαίνει μπροστά αυτό το σχέδιο. Όλοι οι χιλιάδες τόνοι οι οποίοι είναι αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία, να ξεκαθαρίσουν με εισαγγελική παραγγελία. Με τη διαχείριση από την πλευρά του ΕΔΣΝΑ τα ιατρικά με τα αστικά και στη συνέχεια μετά, σε ένα μήνα από σήμερα, θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα των προηγουμένων ετών».

 

κ. Καμίνης: «Έχουμε –πιστεύω- ένα πολύ καλό παράδειγμα καρποφόρου συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης, πρωτοβάθμια, του δήμου. Όπως ακούσατε το πρόβλημα έκτακτης ανάγκης θα λυθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Δυστυχώς έπρεπε να προκύψει αυτό το πρόβλημα για να δούμε και πάλι τα κενά της νομοθεσίας. Πιστεύω όμως ότι και αυτά με αυτή την καλή συνεργασία θα τα λύσουμε και να μην εμφανίζεται και αυτό το φαινόμενο έτσι. Οι οδηγοί των απορριμματοφόρων του δήμου, οι οποίοι ήταν πλήρως αμέτοχοι σε αυτή την ιστορία, να βρίσκονται έτσι υπό κατηγορία ποινική. Ευτυχώς, όπως έμαθα όμως, αποσύρονται οι ποινικές κατηγορίες. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία θα λήξει αισίως».

 

κ. Γεωργιάδης: «Θα ήθελα, κλείνοντας, να συμπληρώσω σε όσα είπε ο κ. Δήμαρχος. Διαβεβαιώνω όλους τους οδηγούς των απορριμματοφόρων του δήμου ότι δεν έχουν ευθύνη και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση το κράτος να τους αφήσεις ακάλυπτους σε μία περιπέτεια. Δεσμεύομαι προσωπικά για αυτό».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Όταν λέτε νομοθετικά κενά, τι εννοείτε; Πώς θα γίνει η διαδικασία;

 

κ. Γεωργιάδης: «Είναι οι δύο διαφορετικοί χρόνοι. Η έκτακτη ανάγκη είναι σε πρώτο χρόνο, τώρα. Με την εισαγγελική παραγγελία που πρόκειται να εκδοθεί, θα μεταφέρουν οι δήμοι τα απόβλητα στη Φυλή και εκεί το κάθε νοσοκομείο θα έχει ορίσει τον εκπρόσωπό του για τα δικά του απόβλητα. Θα γίνεται η διαλογή μεταξύ αυτών που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα και αυτών που θα πηγαίνουν για ταφή, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Αυτό μπορείτε να το διευκρινίσετε, τι εννοείτε; Ποια διαλογή θα είναι; Αν αναμειχθούν νοσοκομειακά απόβλητα με αστικά απόβλητα μαζί, αυτομάτως γίνονται επικίνδυνα και τα αστικά. Τι εννοείτε διαλογή;

 

κ. Γεωργιάδης: «Ο επιθεωρητής της δημόσιας υγείας ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη, θα επιβλέπει την όλη διαδικασία, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Την εισαγγελική παραγγελία τη χρειαζόμαστε μόνο και μόνο για τη μεταφορά των σχετικών αποβλήτων από τα φορτηγά των δήμων. Όσον αφορά το δεύτερο, τον μόνιμο τρόπο επιλύσεως του προβλήματος, ήδη τα δύο συναρμόδια υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία και όχι τώρα που προέκυψε το πρόβλημα. Εδώ και περίπου τέσσερις μήνες συνεδριάζουν τα δύο υπουργεία για να βρουν τη λύση. Πιστεύουμε ότι πλέον θα επισπευθεί η διαδικασία. Αν χρειαστεί, θα ακολουθήσει σύσκεψη εδώ, πάλι με τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Δήμαρχο, την κα Υφυπουργό αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, ώστε να πάμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στη θεσμοθέτηση της διαδικασίας αποθήκευσης που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Λέω ένα παράδειγμα: Θα θεσμοθετήσουμε διαφανείς σακούλες, έτσι ώστε να φαίνεται ακόμη και με γυμνό μάτι εάν έχει γίνει σύμμειξη ιατρικών με αστικά απόβλητα. Προχωράμε λοιπόν και σε μια επικαιροποίηση της νομοθεσίας».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Από πού προέρχονται τα 4,5 εκατομμύρια;

 

κ. Γεωργιάδης: «Είναι από τα νοσοκομεία, τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Να διευκρινίσουμε τα θέματα του κοινωνικού τιμολογίου και της αιθαλομίχλης. Το γεγονός δηλαδή ότι υπάρχει υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί και που αναμένεται να…

 

κ. Γεωργιάδης: «Τα δύο συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας -και με τους υπολοίπους συναρμοδίους υπουργούς Οικονομικών κλπ- έχουμε υπογράψει τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Είναι τώρα στη διαδικασία της εκδόσεώς της στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, για το οποίο πιστεύω είστε όλοι ενήμεροι.

 

Αναλόγως της εξελίξεως του φαινομένου, δηλαδή αν τα μικρογραμμάρια είναι μεταξύ 76 και 100, μεταξύ 100 και 150 ή 150 και παραπάνω, υπάρχουν διαφόρων ειδών μέτρα τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί για την αντιμετώπιση. Παραδείγματος χάριν χθες είχαμε τη σύσταση. Η σύσταση είναι το πρώτο μέτρο έτσι ώστε να ειδοποιούμε τον κόσμο ότι «ξέρετε κάτι, αν μπορείτε κάποιοι από εσάς -μιλάμε πάντα για άσκοπη χρήση, δεν μιλάμε για κάποιον που δεν έχει άλλο θερμαντικό μέσο- να μην ανάβετε το τζάκι αυτές τις ημέρες», τις μία δύο τρεις ημέρες όπου υπάρχει το μετεωρολογικό φαινόμενο της αναστροφής, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ατμόσφαιρα.

 

Και προϊούσης της εξελίξεως του φαινομένου, όταν περνάει τα 150 μικρογραμμάρια ενεργοποιείται η διάταξη για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούμενους το κοινωνικό τιμολόγιο, έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί, αυτές τις κρίσιμες ημέρες, να καίνε ρεύμα χωρίς να το πληρώνουν και έτσι να μην χρειάζεται να ανάβουν τζάκι ή σόμπες με ξύλα, ή οτιδήποτε άλλο».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Είναι σε ισχύ αυτή η απόφαση κ. Υπουργέ;

 

κ. Γεωργιάδης: «Είναι σε ισχύ αυτή η απόφαση και μάλιστα ακόμα και χθες, επειδή σε δύο πόλεις, αν θυμάμαι καλά στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα, για κάποιο διάστημα υπήρξε υπέρβαση αυτού του ορίου, αν αυτό είναι στο μέσο όρο της ημέρας, θα ενεργοποιείται. Δεν ξέρω ακόμα αν ήταν, γιατί τα τελικά στοιχεία βγαίνουν σήμερα».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Αυτό ισχύει για μέσο όρο;

 

κ. Γεωργιάδης: «Για μέσο όρο. Μέση ημερήσια τιμή».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Μήπως όμως αυτό το 150 είναι αρκετά υψηλό, δηλαδή θέλω να πω ότι μπορεί να είναι ένα μέτρο που επικοινωνιακά να ακούγεται καλά αλλά επί της ουσίας δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα επιβαρύνονται οι πολίτες με τις συνέπειες του νέφους της αιθαλομίχλης;

 

κ. Γεωργιάδης: «Η σχετική θεσμοθέτηση έχει γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Άρα το ερώτημα θα πάει περισσότερο προς τα εκεί παρά από εμάς. Εμένα αν με ρωτάτε, ως Υπουργός Υγείας και από το μηδέν να ξεκινάει δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Όμως, αυτό αφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αντιλαμβάνομαι ότι όμως ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και τη δυνατότητα παροχής. Δεν ήταν μόνο μία ημέρα πέρυσι, ήταν τέσσερις».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Μία ήταν…

 

κ. Γεωργιάδης: «Σε κάθε περίπτωση σας είπα ότι θα ξεκινάμε την απλή σύσταση, θα προχωράμε στη δεύτερη κατηγορία που έχει να κάνει με την διακοπή θερμάνσεων δημοσίων κτιρίων ή τίποτε άλλο ώστε να μην επιβαρύνουμε και εμείς ως κράτος την ατμόσφαιρα και θα προχωράμε αν φθάνουμε εκεί. Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί, ει δυνατό καμία ημέρα να πάμε πάνω από 150. Να πω ότι σε γενικές γραμμές φέτος είμαστε καλύτερα από πέρυσι. Το φαινόμενο εξελίσσεται καλύτερα φέτος από πέρυσι. Έχει να κάνει όμως και με μετεωρολογικές συνθήκες. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα τζάκια. Έχει να κάνει δηλαδή με την σύμπτωση ημερών που έχει κρύο και που ανάβει ο κόσμος τα τζάκια και τις σόμπες, με τις καιρικές εκείνες συνθήκες που κρατάνε τον καπνό στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Οι συστάσεις που κάνατε χθες, οι έκτακτες οδηγίες προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ισχύουν και σήμερα;

 

κ. Γεωργιάδης: «Νομίζω σήμερα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα, οπότε δεν έχουμε βγάλει σχετική ανακοίνωση».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Έχετε καθόλου στοιχεία από τα νοσοκομεία αν υπήρξαν αυξημένα περιστατικά;

 

κ. Γεωργιάδης: «Ναι, έχω στοιχεία, ρώτησα και σήμερα το πρωί. Δεν είχαμε αυξημένα περιστατικά στα νοσοκομεία».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Σε πρώτη φάση η σύσταση ήταν να μην χρησιμοποιούνται τζάκια ,κλπ. Είπατε ότι θα υπάρξει και ένα δεύτερο βήμα.

 

«Ανάλογα με τις εξελίξεις του φαινομένου, μπαίνει το κράτος στη λογική να μην θερμαίνει δημόσια κτίρια, σας είπα, και μπορεί το φαινόμενο να φτάσει πάρα πολύ ψηλά.. Δεν έχει φτάσει ποτέ τόσο πολύ ψηλά. Ακόμα και τη σύσταση να μην κυκλοφορούν φορτηγά κλπ. Αλλά αυτό είναι σε πολύ ακραίες συνθήκες».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *