Νέα από Αρκαδία. Κίνδυνος από τα τζάκια

ARKADIA18-150x150177 Τα δόντια της μας έδειξε πολύ νωρίς για φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές, η αιθαλομίχλη, ως αποτέλεσμα της καύσης ξύλου και ακατάλληλων υλικών για λόγους θέρμανσης. Είμαστε τυχεροί μέχρι τώρα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδας συνοδεύθηκαν από ισχυρούς βοριάδες, οι οποίοι δεν επέτρεψαν ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις των πολύ επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Είναι όμως φανερό ότι δεν μπορεί να βασιστεί μια πολιτική στην καλή μας τύχη. Το κρύο δεν αντέχεται. Σαν αόρατος εχθρός τρυπάει από παντού τα κόκαλα, ακινητοποιεί τα μέλη, ταπεινώνει την ψυχή και ο νους ψάχνει απεγνωσμένα διέξοδο, φυγή από την αφόρητη μιζέρια, συχνά ενάντια στη γνώση, ενάντια στη λογική. ΓΙ αυτό και δεν συνιστά πολιτική ο έλεγχος της καύσης στα τζάκια ούτε η περιορισμένη διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και το ύψος του, μπορεί να οδηγήσει σε μια μαζική επιστροφή στη χρήση της θέρμανσης με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Δεν αποτρέπεται έτσι η πολύ περισσότερο ρυπογόνος καύση ξυλείας, που απειλεί τη δημόσια υγεία, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οι επιστήμονες έχουν από πέρυσι προειδοποιήσει για τη μεγάλη απειλή της μαζικής καύσης ξυλείας, αλλά και επικίνδυνων υλικών. Μια καύση, που όλο και περισσότερο δεν αναφέρεται σε ποιοτική ξυλεία, αλλά κυριολεκτικά σε ό,τι καίγεται. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τα επόμενα χρόνια, θα σημειωθεί αύξηση του επιπολασμού της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας – και όχι μόνο. Και κάνει έκκληση για λήψη μέτρων και χάραξη στρατηγικών πρόληψης.

Το ζήτημα της οικιακής θέρμανσης δεν πρέπει, επί τέλους, να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, και να λησμονείται ότι είναι πρωτίστως κοινωνικό δικαίωμα και τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας.

Κάποτε η δημόσια υγεία πρέπει να πάψει να αποτελεί μη υπολογίσιμο πεδίο και με υπευθυνότητα να αντιμετωπιστεί ως ο υπ αριθμόν ένα παράγων βιωσιμότητας για όλους μας, που αν αδιαφορήσουμε θα οδηγηθούμε σύντομα στην και με φόρα στην αυτοκαταστροφή.

Μουσική συναυλία

Μουσικές υπέροχες και φωνές εξαιρετικές θα ακουστούν απόψε Παρασκευή 20/12 και αύριο Σάββατο 21/12, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο και σε δύο μοναδικές Χριστουγεννιάτικες συναυλίες υπό την Καλλιτεχνική Επιμέλεια του Ανδρέα Πυλαρινού. Πόλος έλξης ο βαρύτονος Κωσταντίνος Σφυρής, ο οποίος μαζί με τους : τενόρο Γιάννη Φράγκο και τις υψίφωνες Χριστίνα Αθανασοπούλου, Γιελένα Γιοβάνοβιτς- Μπακοπούλου, Ελένη Λυγιά και Μανταλένα Πυλαρινού θα μεταφέρουν το κοινό σε υπέροχες μουσικές διαδρομές. Συμμετέχουν η Χορωδία Τρίπολης, η Χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης και η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης. Τις συναυλίες πλαισιώνουν αρμονικά οι προσκεκλημένοι μουσικοί Λούση Γεωργιάδη και Γιώργος Κότσικας στο πιάνο, ο Παναγιώτης Κουλαρμάνης με φαγκότο και ο Σταύρος Θεοδωρόπουλος με όμποε.

Γέφυρα Μάναρη

Στην αποκατάσταση της ιστορικής λίθινης-τοξωτής σιδηροδρομικής γέφυρας και του Σταθμού Μάναρη στον άξονα της γραμμής Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, προχωρεί ο ΟΣΕ, στο πλαίσιο της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Πρόκειται για μια γέφυρα μήκους 116 μέτρων, της πρώιμης ελληνικής σιδηροδρομικής ιστορίας στο χωριό Μάναρη. Διαθέτει μονή γραμμή με οκτώ τοξωτά ανοίγματα σε οριζοντιογραφική καμπύλη και σύμφωνα με τον ΟΣΕ, είναι η μεγαλύτερη κοιλαδογέφυρα τέτοιου τύπου στην Ελλάδα και στην Βαλκανική χερσόνησο ενώ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου.

Κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1898), από τη Γαλλική εταιρεία «Societe Anonyme Internationale de Construction Et d’ Enterprises De Travaux Publics» και αποτελεί κομψοτέχνημα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η γέφυρα μελετήθηκε την χρονική περίοδο 1890-1891 από τον P. Lepeche και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1898, υπό την επίβλεψη του αρχιμηχανικού A. Gotteland. Τα υλικά κατασκευής προήλθαν από τα λατομεία του παρακείμενου όγκου Σπαρτιά, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολήθηκε με την κατασκευή της αποτελείτο από άνδρες και γυναίκες από τα γύρω χωριά, καθώς επίσης Γάλλους και Ιταλούς εργάτες.

Βράβευση μαθητριών

Ο δήμαρχος Τρίπολης κ Σμυρνιώτης, βράβευσε στο Γυμνάσιο Λεβιδίου, τους επιτυχόντες μαθητές, που κέρδισαν το πρώτο βραβείο του 3ου μαθητικού διαγωνισμού, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας, με θέμα την «εικονική επιχείρηση», η θεματολογία του οποίου αφορά την ενίσχυση της οικονομίας των επιχειρήσεων, μέσα από τη στήριξη τοπικών προϊόντων της Αρκαδίας καθώς και προώθηση αυτών. Η εργασία των 4 μαθητριών του γυμνασίου Λεβιδίου, που επάξια βραβεύτηκαν είχε τίτλο: «Επιχειρηματικότητα με τυροκομικά προϊόντα, ανάπτυξη μιας οικονομικής επιχείρησης». Το έπαθλο των 1.500 ευρώ, μοιράστηκε σε 4 τάμπλετ για τις επιτυχούσες μαθήτριες, ενώ το εναπομείναν ποσό θα διατεθεί για να αγοραστεί προσεχώς ηλεκτρονικός υπολογιστής για το εργαστήριο του σχολείου Λεβιδίου.

Διανομή τροφίμων

Ο Δήμος Γορτυνίας, ως φορέας υλοποίησης για την Γορτυνία, του Προγράμματος Δωρεάν Διανομής Τροφίμων, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(ΚΥΑ 279/23460/2013 (Β΄414)), ανακοινώνει ότι παρέλαβε τα πρώτα τρόφιμα (μακαρόνια, φέτα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι) από την Γ/Δ Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικών της Π.Ε. Αρκαδίας και ξεκινά την διανομή από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με την (ΚΥΑ 279/23460/2013 (Β΄414)), δικαιούχοι της δωρεάν διανομής τροφίμων είναι: Απορα άτομα με ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 €, και άπορες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα, ανάλογα με τα μέλη τους.

Οικονομικό Επιμελητήριο

Στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που διεξήχθησαν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, για το περιφερειακό τμήμα Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου αναδείχθηκε πρώτη η παράταξη της ΠΑΣΚΟ-Σ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στη Πελοπόννησο:

Η παράταξη ΠΑΣΚΟ-Σ έλαβε 119 ψήφους, η ΔΗΚΙΟ-Σ 108 ψήφους, η ΣΥΝΑΡΟΕ 102 ψήφους, η ΑΚΙΟΕ 92 ψήφους, η ΠΟΦΕ-Ε 55 ψήφους, και η ΔΠΚ-Ο 30 ψήφους.

ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, διενεργήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας. Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 90 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από 12 πρωτοβάθμια σωματεία της Αρκαδίας. Από την εκλογική διαδικασία προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα: Ψήφισαν: 83 Έγκυρα: 83 Έλαβαν: ΔΑΚΕ–ΔΤ: 43 ΠΑΣΚ–ΔΣ 21 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ–ΔΥ: 11 ΠΑΜΕ: 8

Κατόπιν αυτού η σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας έχει ως εξής: Πρόεδρος: Μαρκόπουλος Κων/νο Αναπληρωτής Πρόεδρος: Σαραντοπούλου Διαμάντω Γραμματέας: Κοσκινάς Σώστης Υπεύθυνος Οικονομικού: Αρμόνης Λεωνίδας Υπεύθυνος Οργανωτικού: Μποζίκας Παναγιώτης Μέλοι: Λάγκα Ευαγγελία, Σαμπράκος Μενέλαος, Παρασκευόπουλος Νικόλαος, Νικολάου Δημήτριος

Χαμογελάτε

Ο τύραννος των Συρακουσών Διόνυσος έστειλε τον ποιητή Φιλόξενο στα λατομεία γιατί δεν του αναγνώριζε την «αξία» των ποιημάτων του. Τον ξανακάλεσε για να ακούσει μερικά νέα ποιήματά

του, αλλά ο Φιλόξενος σηκώθηκε να φύγει. Ο τύραννος τον ρώτησε που πάει και ο ποιητής απάντησε: «Μα, και πάλι στα λατομεία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *