Κοίλιας Σωτήρης. Σε ποια κατεύθυνση κινείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

κοίλιαςΣε ποια κατεύθυνση κινείται η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επαγγέλλεται σήμερα η κυβέρνηση;

Έχει στόχο στο να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης;

Σκοπεύει να αναπτύξει ένα καθολικό σύστημα υγείας που θα καλύπτει όλο τον πληθυσμό;

Λαμβάνει υπόψη την αδυναμία των πολιτών να επιβαρύνονται για την υγεία τους ακόμα και αν δεν έχουν καμιά οικονομική δυνατότητα;

Η συνταγματική υποχρέωση του κράτους για διαφύλαξη της υγείας των πολιτών του διασφαλίζεται;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά άλλα ακόμα είναι εμφανές ότι το μόνο που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι να αποποιηθεί των ευθυνών της και να αφήσει στην τύχη τους όλους εκείνους που βρίσκονται στη δυσχερή θέση να έχουν ανάγκη υπηρεσιών υγείας, οδηγώντας τους σε αργή και βασανιστική αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας τους, ορισμένους δε θα τους οδηγήσει και σε ‘εκ προμελέτης’ θάνατο.

Προ 2ετίας ο τότε υπουργός υγείας κύριος Λοβέρδος διατυμπάνιζε την άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ τον ΕΟΠΥΥ, ο δε τότε πρόεδρος του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ κύριος Βουδούρης έγραφε σαν χαιρετισμό του στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από γέννησης του ελληνικού κράτους ξεκίνησε. Τέτοιος εμπαιγμός.

Όλη η ιατρική κοινότητα είχε χαρακτηρίσει από το ξεκίνημά του τον ΕΟΠΥΥ ως θνησιγενή και ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί πάνω από 6 μήνες λόγω υποχρηματοδότησης. Άντεξε όμως κοντά 2 χρόνια αυξάνοντας σημαντικά τα χρέη που είχε κληρονομήσει, προκειμένου να εμφανίσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα.

Και τώρα που έχει πλέον βουλιάξει, με περίσσια υποκρισία μας λένε ότι θα φτιάξουν ένα καινούργιο σύστημα ΠΦΥ στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Όλος ο κόσμος βλέπει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο στην ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων αυτής της χώρας, πολύ δε περισσότερο στην υγεία και στην πρόνοια, τα τελευταία 3 χρόνια των μνημονιακών πολιτικών, οι δε υπουργοί υγείας προερχόμενοι από τον ταυτόσημο πλέον ιδεολογικοπολιτικό μνημονιακό χώρο, συναγωνίζονται για το ποιος θα είναι ο ποιο υπάκουος στα κελεύσματα της τρόικας, αγνοώντας την κραυγή απόγνωσης και αγωνίας των καταδικασμένων ανήμπορων και ασθενών συμπολιτών μας.

Τι λοιπόν θα φέρει η νέα μεταρρύθμιση;

Μας λένε ότι ο διάδοχος φορέας του ΕΟΠΥΥ θα είναι μόνον αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Το μοντέλο αυτό δεν είναι καθόλου καινούργιο. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 ο ΟΠΑΔ και πολλά άλλα ταμεία έτσι ακριβώς λειτουργούσαν σε αντίθεση με το ΙΚΑ που λειτουργούσε ως πάροχος και ως αγοραστής συγχρόνως. Το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όμως ήταν πολύ μεγαλύτερο στον ΟΠΑΔ από ότι στο ΙΚΑ που είχε οργανωμένες δομές με δικά του πολυϊατρεία, γιατρούς και λοιπό υγειονομικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά ένα Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθολικό για όλους τους κατοίκους της χώρας.

Προϋπόθεση η διατήρηση των υπαρχουσών σταθερών δομών της ΠΦΥ και μέσα από αξιολόγηση του υγειονομικού χάρτη, η παραπέρα στελέχωσή τους με το απαραίτητο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό.

Η μεταρρύθμιση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από τις ήδη υπάρχουσες δομές αρκεί να υπάρχει διάθεση και όραμα για πραγματική, αξιόπιστη και υψηλού επιπέδου ΠΦΥ.

Η ΠΦΥ μπορεί και πρέπει να στραφεί στην πρόληψη, στον προγραμματισμό, στην νοσηλεία κατ’οίκον, στον μαζικό εμβολιασμό των παιδιών, σε προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης συγκεκριμένων ομάδων με συναφή υγειονομικά θέματα.

Ο σωστός έλεγχος και η αξιόπιστη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς, θα συνεισφέρουν σημαντικά σε μια ΠΦΥ που θα σέβεται τους πολίτες και θα φροντίζει για ένα αξιοπρεπές υγειονομικό επίπεδο όλης της κοινωνίας.

Η πλήρης λειτουργία των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ καθώς και η ανάπτυξη και άλλων απαραίτητων, θα μειώσει σημαντικά το κόστος που σήμερα αναγκάζεται να πληρώνει σε ιδιώτες.

Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης οπωσδήποτε και χρειάζεται να ρυθμιστούν και οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών.

Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση πρέπει να είναι ο οραματικός στόχος της μεταρρύθμισης με 24ωρη λειτουργία της ΠΦΥ μέσα από ένα μεταβατικό στάδιο 2-3 ετών όπου να δοθεί η δυνατότητα στους ήδη υπηρετούντες γιατρούς να αποφασίσουν τι θα επιλέξουν, χωρίς βίαιες ανατροπές στον επαγγελματικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό. Κάθε νέος προσλαμβανόμενος γιατρός σαφώς και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μισθολόγιο γιατρών ΕΣΥ.

Εκείνο που έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα είναι ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα διασφαλίζει σε όλους τους κατοίκους της χώρας ευχερή πρόσβαση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του χρήστη υπηρεσιών υγείας, αξιοπρεπές, με διαφάνεια, με αυστηρές κυρώσεις σε όσους εκ των λειτουργών του αποδεδειγμένα υπονομεύουν και επιβαρύνουν οικονομικά τον οργανισμό με ενέργειες εκτός νομιμότητας.

Οι κυβερνητικές επιλογές με το να παραδώσουν την ΠΦΥ στα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, θα φέρουν ακόμα χειρότερες μέρες στην περίθαλψη των ασθενών και στην υγεία συνολικά του κάθε κατοίκου αυτής της χώρας, θα ανοίξουν δε την όρεξη στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο να αλώσει και άλλους τομείς του Δημοσίου όπως Νοσοκομεία και Παιδεία.

Μόνο μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες του λαού της και όχι του κεφαλαίου και της τρόικας, είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν προκειμένου να μπει φραγμός στην περαιτέρω καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας και να δώσει ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα.

 

20.12.13

 

Κοίλιας Σωτήρης

Παθολόγος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *