Στόχος η παράδοση της δημόσιας υγείας σε ιδιώτες

γεωργ. μπεζ. ζεταΤη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια υγεία. «Στόχος τους είναι η παράδοσή της δημόσιας υγείας στα μεγαλοϊδιωτικά συμφέροντα», τονίζει μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής, Π. Ψυχάρης, διαμηνύοντας πως η απεργία δεν πρόκειται να σταματήσει όσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη διάλυση της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας.

Μετά και το αδιέξοδο της Δευτέρας στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν νέα απεργία μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει με τον αρχικό σχεδιασμό παραβλέποντας τις αντιδράσεις των γιατρών. «Η διαδικασία θα προχωρήσει ούτως ή άλλως», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας.

«Τους καλούμε ακόμη και τώρα να έρθουν σε διάλογο, γιατί πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να ολοκληρωθεί και πρέπει να υλοποιηθεί με τη συνεργασία και συμμετοχή των γιατρών», δήλωσε ο Α. Μπέζας, απορρίπτοντας οποιοδήποτε «μορατόριουμ» ενός μήνα. «Δεν υπάρχει το περιθώριο για να γίνει κάτι τέτοιο», σημείωσε. Ανάλογο κάλεσμα υπήρξε και από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη. «Η πόρτα μου είναι ανοιχτή αν θέλουν οι γιατροί να επιστρέψουν στο διάλογο», είπε.

«Η ομοσπονδία συνάντησε τον υπουργό. Αυτό που θέλει είναι να συζητήσουμε είναι πρακτικά η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, και οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις», απαντάει μέσω του tvxs.gr o πρόεδρος του συλλόγου γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής, Π. Ψυχάρης. «Δεν υπήρξε καμιά προσέγγιση. Ο υπουργός συνέχισε στο μοτίβο του: δεν συζητάμε από μηδενική βάση, αυτό έχουμε αποφασίσει και θα το κάνουμε», σημειώνει και συνεχίζει: «Τι να συζητήσουμε πότε θα μας απολύσει;».

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση: «Όσο η Κυβέρνηση διαλύει τη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο προχωρούν τα σχέδια της παράδοσης της Δημόσιας Υγείας αποκλειστικά στα Ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα, όσο σχεδιάζουν διαθεσιμότητες και απολύσεις προσωπικού, εμείς θα συνεχίζουμε την απεργία».

Όπως σημειώνει ο Π. Ψυχάρης «στόχος της κυβέρνησης και πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από την παράδοση της δημόσιας υγείας αποκλειστικά στα μεγαλοϊδιωτικά συμφέροντα. Σχετικά με τα σχέδια του υπουργείου για «πρόσληψη γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» (ο αριθμός εκτιμάται περίπου στους 1.000), ο κ. Ψυχάρης ανέφερε πως πρόκειται για κατ’ επίφαση πρόσληψη.

«Στην ουσία δεν θα είναι με σχέση εργασίας όπως στο ΕΣΥ – για αυτό χρειάζεται προκήρυξη διαγωνισμού κλπ – και δεν θα πρόκειται για μια σταθερή σχέση εργασίας. Αντίθετα σε έξι μήνες όταν θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο παράδοσης της πρωτοβάθμιας υγείας στον μεγαλοϊδιωτικό τομέα, και δεν θα χρειάζεται πλέον τους γιατρούς, θα προχωρήσει σε απολύσεις. Ουσιαστικά θέλει να λειτουργήσει υποτυπωδώς η πρωτοβάθμια δημόσια υγεία και όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο θα προχωρήσει και σε απολύσεις», επισημαίνει.

 

Ενδεικτικό των προθέσεων ήταν και η παρουσία, ύστερα από κάλεσμα του ίδιου του υπουργού όπως καταγγέλλει ο Π. Ψυχάρης, εκπροσώπων μεγάλων ιδιωτικών ομίλων υγείας στην επιτροπή της Βουλής. «Εν μέσω αδιεξόδου και κρίσης στην υγεία μέσα στην επιτροπή άρχισαν να κάνουν προσφορές λέγοντας πόσο συμφέρουσα θα ήταν η παράδοση της πρωτοβάθμιας υγείας». Θέση με την οποία ταυτίζεται εξάλλου και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Οι ιδιώτες συμφέρουν περισσότερο από το δημόσιο σύστημα υγείας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

 

«Αυτό συνέβη την προηγούμενη Τετάρτη. Μια ημέρα μετά, την περασμένη Πέμπτη, στο Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιήθηκε συνάντηση για την υγεία, την οποία διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας με την Task Force και σε αυτήν συμμετείχαν και ξένοι επενδυτές. Εκεί μίλησαν και ο πρωθυπουργός αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκεί φάνηκαν και οι πραγματικοί τους στόχοι».

 

Μάλιστα ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ραιχενμπαχ εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τις προσπάθειες του υπουργείου για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία». Όπως είπε «η μεταρρύθμιση αυτή θα προσφέρει στους πολίτες ένα καλύτερο σύστημα υγείας», ενώ από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που προσφέρει. «Η Task Force καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο και θα στηρίξουν το Υπουργείο ώστε η προσπάθεια αυτή να είναι επιτυχής», τόνισε ο Χορστ Ραιχενμπαχ και απηύθυνε κάλεσμα για συνεργασία στους «επαγγελματίες της υγείας».

 

Την Τετάρτη (18/12), στις 11 π.μ (Κάνιγγος 19 Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας γιατρών ΕΟΠΥΥ και των συλλόγων Αττικής και Πειραιά. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση των γιατρών, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, η συμμετοχή ήταν μαζική αγγίζοντας το 95%.

 

Όι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν την απομάκρυνση του υπουργού Υγείας καθώς όπως επισημαίνουν «δεν μπορεί να διασφαλίσει στοιχειωδώς τη Δημόσια Υγεία και οποιοδήποτε διάλογο με τους λειτουργούς της». Παράλληλα καλούν τα κόμματα «να πάρουν επιτέλους ξεκάθαρη θέση για τον σχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας Υγείας στη χώρα» και ζητούν «ο ΕΟΠΥΥ να παραμείνει πάροχος και αγοραστής με τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις».

ΤVXS

One thought to “Στόχος η παράδοση της δημόσιας υγείας σε ιδιώτες”

  1. Πόσο υποκριτές είναι οι ΕΟΠΥΥιτες! Κόπτονται για την παράδοση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ιδιώτες, οι ίδιοι όμως θέλουν να είναι πλήρους απασχόλησης στο ΕΣΥ, αλλά να έχουν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Με αυτά τα λαμόγια δεν πρόκειται να φτιαχτεί υγιές δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μήπως είναι καιρός να γίνει έλεγχος στα οικονομικά τους από το ΣΔΟΕ. Να δούμε πώς οι ΙΚΑτζηδες απέκτησαν μεγάλες περιουσίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *