Τρίπολη. Επικίνδυνο νέφος καπνού, γιά την υγεία, πάνω από την πόλη.

αιθαλομιχληΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ……………………..

Τρίπολη 16/12/13

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που λειτούργησαν το Σαββατοκύριακο ως “κλουβί” πάνω από την πόλη ευνόησαν την συσσώρευση ρύπων ,με αποτέλεσμα η πόλη να καταπνιγεί  από τον καπνό που προέρχονταν από την καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Η αιθαλομίχλη περιγράφεται σαν ένα επιβλαβές μίγμα ατμοσφαιρικών ρύπων: συμπεριλαμβανομένων των αερίων και των λεπτών μορίων που δημιουργούν μια καφετή-κίτρινη ή γκριζωπή-άσπρη ελαφριά ομίχλη.

Η μυρωδιά καμένου ξύλου και η παραγωγή μεγάλης ποσότητας αιωρουμένων σωματιδίων είναι ενδεικτική της προέλευσής τους από τζάκια και ξυλόσομπες. Είναι ιδιαίτερα επικρατούσα στις γεωλογικές λεκάνες που περικυκλώνονται από τους λόφους ή βουνά( βλ: Τρίπολη) και διατηρείται για μεγάλη χρονική περίοδο

Το φαινόμενο οφείλεται 1)τόσο στις μετεωρολογικές συνθήκες, όπως χαμηλή ένταση των ανέμων και είναι ιδιαίτερο έντονο σε συνθήκες ατμοσφαιρικής σταθερότητας που χαρακτηρίζονται από άπνοια και ανάπτυξη του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής.

Η θερμοκρασιακή αναστροφή περιγράφει μια κατάσταση στην οποία, λόγω μη κανονικής μεταβολής της θερμοκρασίας με το ύψος, οι αέριες μάζες εγκλωβίζονται κοντά στην επιφάνεια της γης. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχικές εκπομπές ρύπων αντί να διασπείρονται παραμένουν και οι ρύποι συσσωρεύονται. Η θερμοκρασιακή αναστροφή συνήθως λαμβάνει χώρα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Η συσσώρευση των ρύπων που προκαλείται τις νυχτερινές ώρες, το πρωί με την επίδραση και της ηλιακής ακτινοβολίας επιτρέπει τις χημικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο δευτερογενή σχηματισμό ακόμη πιο επικίνδυνων ρύπων.

2) όσο και από την εκτεταμένη καύση ξύλου και σχετικών προϊόντων που εμπεριέχονται στο ξύλο.

Κίνδυνος-θάνατος για τη δημόσια υγεία είναι το βενζοπυραίνιο, που είναι ένας πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας, εξάλλου καίγονται υλικά, που επίσης είναι επικίνδυνα για την υγεία και περιέχουν αρωματικούς υδρογονάνθρακες, όπως τα νοβοπάν και οι παλέτες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Από την καύση των καυσόξυλων, άλλης ξυλείας και διαφόρων μορφών pellets σε παραδοσιακά τζάκια, ενεργειακά τζάκια και ξυλόσομπες παράγονται αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλοι ρύποι (αναλόγως της περιεκτικότητας των διαφόρων προϊόντων pellets που κυκλοφορούν). Συγκεκριμένα από την οικιακή καύση ξύλου παράγονται και προσροφούνται στα αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και πολικές αρωματικές οργανικές ενώσεις, όπως φαινόλες και οξέα, αλλά και οι αντίστοιχες πολυκυκλικές ενώσεις τους, οι οποίες εκτός από ερεθιστικές για το αναπνευστικό σύστημα, ορισμένες είναι τοξικές και καρκινογόνες. Επιπλέον από τη χρήση ακατάλληλης για καύση ξυλείας, όπως π.χ. καύση επίπλων ή δομικής ξυλείας εκπέμπονται πτητικές οργανικές ενώσεις. Μια παράμετρος που δεν έχει αναφερθεί, εκτός από τη ρύπανση του εξωτερικού περιβάλλοντος, είναι η ιδιαίτερη επιβάρυνση του αέρα του εσωτερικού χώρου στον οποίο γίνεται η καύση με τους επικίνδυνους ρύπους.

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΦΟΣ

Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στο κατώτερο αναπνευστικό στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν και προκαλούν φλεγμονές που με την σειρά τους προκαλούν πληθώρα αναπνευστικών προβλημάτων.

Ειδικότερα, η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ρύπων και μικροσωματιδιων έχει συσχετιστεί με μειωμένη ανάπτυξη και λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων, με παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), με αυξημένη συχνότητα αλλεργικών παθήσεων, αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία και με αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

Επίσης, όσον αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα έχει συσχετιστεί με εμφάνιση αθηροσκλήρυνσης, αυξημένη συχνότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Περισσότερο κινδυνεύουν οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα και τα παιδιά.

Η χρήση τζακιού επιβαρύνει τον αέρα και το εσωτερικό του σπιτιού μας, κυρίως τα ανοιχτά τζάκια, αφού μέρος του καπνού παραμένει μέσα. Φροντίζουμε, λοιπόν, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το τζάκι να αφήνουμε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό για να ανανεώνεται ο αέρας. Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια σημαντικότατη πηγή σωματιδίων στους εσωτερικούς χώρους είναι το κάπνισμα.

Τα σημαντικότερα μέτρα που μπορεί να πάρει η Πολιτεία είναι η μείωση τιμής πετρελαίου, καταπολέμηση λαθρεμπορίας πετρελαίου, απαγόρευση της χρήσης βιομάζας/καύσης ξύλων στις πόλεις, πολιτικές ανάπτυξης και προστασίας αλσών και ελεύθερων χώρων και αποτροπή της καταστροφής των δασών από την λαθραία υλοτόμηση, ενώ οι πολίτες μπορούν να προστατευτούν εν μέρει.

Έτσι, τις ημέρες αυξημένων συγκεντρώσεων καλό είναι όλοι (και τα παιδιά) να μη γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους και όσοι ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες να περιορίσουν την κυκλοφορία τους και να παραμένουν όσο γίνεται σε χώρους χωρίς πηγές εκπομπής σωματιδίων.

Οι πολίτες μπορούν να συνεισφέρουν και στη λύση του συνολικού προβλήματος, συντηρώντας καλά το αυτοκίνητό τους, χρησιμοποιώντας όσο είναι δυνατόν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αποφεύγοντας την καύση βιομάζας, ειδικότερα αυτής που δεν ακολουθεί τις προδιαγραφές.

grassos dim.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΙΜ.ΓΡΑΣΣΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΔΑΡΕΙΩΤΟΥ 18 ΤΡΙΠΟΛΗ

Τηλ:2710-222303-6932479887

Email:dgrassos@gmail.com

 

 

One thought to “Τρίπολη. Επικίνδυνο νέφος καπνού, γιά την υγεία, πάνω από την πόλη.”

  1. Ασε φιλε και συναδελφε Δημητρη …

    Αν περιμενεις απο την πολιτεια να παρει μετρα, ζητω που καηκαμε !!!

    Εδω στη Τριπολη δεν εχουν λυσει ακομη το προβλημα με τα σκουπιδια που ολο λυνεται εδω και 5-6 δεκαετιες !

    Θα πατησει ο ανθρωπος στον πλανητη Αρη και ακομη στην Τριπολη και σε ολοκληρη τη χωρα θα βριζουμε και θα χρεωνουμε ο ενας τον αλλο γιατι δεν εχουν γινει ακομη τα …αυτονοητα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *